Gniazdo szerszeni

- 2005-01-01
- 2002-01-01
- 1998-02-01
- Ewa Gorządek
Judy Hammer jest szefową policji w Charlotte, rozwijającym się centrum bankowo-przemysłowym Karolinie Północnej. Nie wszyscy akceptują fakt, że kobieta zajmuje stanowisko tradycyjnie przeznaczone mężczyznom... Judy musi się zmagać nie tylko z przestępcami, lecz również z uległymi wobec lokalnych notabli władzami miasta, napastliwą prasą i nielojalnymi przeciwnikami. Pojawiają się także kłopoty rodzinne. Ale wszystkie problemy muszą odejść na dalszy plan, gdy nieuchwytny psychopata zaczyna mordować przyjeżdżających do miasta biznesmenów.
Kup Gniazdo szerszeni w ulubionej księgarni
Oceny książki Gniazdo szerszeni
250 użytkowników ma tytuł Gniazdo szerszeni na półkach głównych- Przeczytane 156
- Patricia Cornwell 3
- Kryminały 2
- 2012 2
- Kryminał/sensacja/thriller 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gniazdo szerszeni
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zupełnie inny rodzaj kryminału tej autorki i innych z którymi się spotkalam.Policyjny nocny patrol w składzie zastepczyni komendantki policji i wolontariusz-dziennikarz w programie społecznym.Interwecje to drobne napady, bójki, kradzieże...W tle tego wszystkiego polityczne przepychanki , powiązania finansowe ,ekonomiczne.Malo dla mnie w tym kryminału znanago z innej serii autorki ale i taka zmiana może coś wnieść w patrzenie na zbrodnie.
To zupełnie inny rodzaj kryminału tej autorki i innych z którymi się spotkalam.Policyjny nocny patrol w składzie zastepczyni komendantki policji i wolontariusz-dziennikarz w programie społecznym.Interwecje to drobne napady, bójki, kradzieże...W tle tego wszystkiego polityczne przepychanki , powiązania finansowe ,ekonomiczne.Malo dla mnie w tym kryminału znanago z innej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tocykl znacznie gorszy niż książki z Kay Scarpettą. Czytałam z poczucia obowiązku skoro zaczęłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybka akcja, ciekawie napisana. Wspaniała na weekend z kryminałem:)
Szybka akcja, ciekawie napisana. Wspaniała na weekend z kryminałem:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGwoli ścisłości, nie uważam „Gniazda szerszeni” za totalną porażkę. Patricia Cornwell niejednokrotnie bywa celna w swoich spostrzeżeniach, pisząc przykładowo o tym, że ważni ludzie oraz ich rodziny mogą liczyć w szpitalu na szybszą i lepszą obsługę niż szarzy obywatele. Niemniej całościowo książka nie zachwyca, jawiąc się jako niezbyt pasjonujący zbiór różnorakich wątków. Akcja płynie raczej anemicznym tempem, a wśród bohaterów brak szczególnie sympatycznych postaci. Reasumując, nie jest to powieść, którą przeczytałabym kiedyś ponownie albo polecała znajomym.
Powyższa opinia jest fragmentem recenzji, opublikowanej w całości pod tym adresem:
Gwoli ścisłości, nie uważam „Gniazda szerszeni” za totalną porażkę. Patricia Cornwell niejednokrotnie bywa celna w swoich spostrzeżeniach, pisząc przykładowo o tym, że ważni ludzie oraz ich rodziny mogą liczyć w szpitalu na szybszą i lepszą obsługę niż szarzy obywatele. Niemniej całościowo książka nie zachwyca, jawiąc się jako niezbyt pasjonujący zbiór różnorakich wątków....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGniazdo szerszeni jest to symbol, znak malowany na samochodach i umieszczany na mundurach policji w miasteczku Charlotte, rozwijającego się dynamicznie centrum bankowo-przemysłowego w Karolinie Północnej. Zdaje się, że nie wykonano go zbyt realistycznie, bo część z noszących go funkcjonariuszy nie wie dokładnie, co on oznacza i jakie jest jego pochodzenie.
W Charlotte ktoś, nazywany przez dziennikarzy „Czarną Wdową”, morduje strzałami w głowę przyjezdnych biznesmenów oraz maluje im na genitaliach sugestywne obrazki. W poszukiwania mordercy zaangażowana jest komendantka lokalnej policji, Judy Hammer i jej dwie żrące się ze sobą zastępczynie, ale szczególnie 42-letnia Virginia West oraz początkujący, młody, ponoć niezwykle przystojny dziennikarz, jednocześnie policjant-wolontariusz, Andy Brazil.
Jednak kryminalny wątek obejmuje może z połowę tej powieści (zdecydowanie zbyt długiej),bo jest w niej jeszcze kilka innych, o charakterze społeczno-obyczajowo-psychologicznym. A to matka alkoholiczka, a to powolna degrengolada związku silnej kobiety i słabego mężczyzny, a to konieczność i umiejętność lawirowania między uległymi wobec lokalnych bonzów władzami miasta (ciekawe, że im wyższe stanowisko, tym większy dureń),agresywną prasą oraz paskudnie nielojalnymi współpracownikami i podwładnymi, a to nieprzekonująco przedstawiona konieczność wybierania między karierą a życiem rodzinnym…
Pierwszy tom cyklu „Andy Brazil” (a może „Judy Hammer”, bo informacje na ten temat w polskich i amerykańskich mediach bywają sprzeczne). W każdym razie po kolejne już nie sięgnę, choć uważam, że kobietom – przez te rozbudowane nad miarę wątki emocjonalne i psychologiczne – może się „Gniazdo szerszeni” podobać. Nie, książka nie jest aż tak bardzo zła, ale wolę swój uciekający czas poświęcić dziełom innych autorów. Wcześniejszy cykl Patricii Cornwell, o przygodach nieustraszonej dr Scarpetty, był chyba jednak ciekawszy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW Charlotte...
zaskakujące zderzenie świata policjantów i świata dziennikarzy. Czy potrafia ze sobą współpracować dla dobra spoleczeństwa?
wciągająca powieść, kryminalna zagadka, polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątki, poboczne, dygresje, doskonałą charakterystyka postaci a w tle morderstwo.
wciągająca powieść, kryminalna zagadka, polecam
Moje pierwsze spotkanie z twórczością Patricii Cornwell oraz jej głównymi bohaterami zastępczynią komendantki Wirginią West i dziennikarzem - wolontariuszem Andy Brazilem, duet staje do walki z psychopatą, który zabija biznesmenów w miasteczku.Chętnie sięgnę po kolejne dwie części z w/w bohaterami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMogę z czystym sumieniem polecić ja każdej, żadnej sensacji kobiecie. Tak, kobiecie, bo pomimo męskiej postaci dziennikarza i tak uważam go za lekko zniewieściałego, pomimo słusznej postury i opisanej urody. Całkiem fajna lektura na majowe, mokre popołudnia.