- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- 9788377001974
Urocza, kapitalna, wesoła, błyskotliwa książka do przeczytania jednym tchem. W dobie dyktatu poradników na każdy temat, które każą nam się katować dietą, gimnastyką, rzucaniem wszelkich przyjemności, z wielką ulgą można się zatopić w opowieściach Marii Czubaszek o ludziach i zdarzeniach z jej życia, które to historie są zaprzeczeniem pochwały prowadzenia zdrowego życia.
Kup Dzień dobry, jestem z kobry, czyli jak stracić przyjaciół w pół minuty i inne antyporady w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzień dobry, jestem z kobry, czyli jak stracić przyjaciół w pół minuty i inne antyporady
1026 użytkowników ma tytuł Dzień dobry, jestem z kobry, czyli jak stracić przyjaciół w pół minuty i inne antyporady na półkach głównych- Przeczytane 775
- 2018 12
- Legimi 11
- Biografie 10
- 2019 7
- 2023 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzień dobry, jestem z kobry, czyli jak stracić przyjaciół w pół minuty i inne antyporady
Choć w prawie każdym poruszanym przez autorkę temacie mam inne zdanie, muszę przyznać, że książkę oceniam bardzo pozytywnie. Postać pani Marii jest dla mnie zagadką, nie potrafię ocenić, czy była osobą szczęśliwą. Wydaje mi się, że choć żyła jak chciała, to jej życie pozbawione było jakichkolwiek wartości, no może poza miłością do zwierząt. Z całą pewnością nie można jej jednak odmówić ciętego języka, bezkompromisowości i odwagi do nazywania rzeczy po imieniu. Za to ją szanuję i z przyjemnością sięgnę po kolejną lekturę jej autorstwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy wypożyczyłam tę książkę z biblioteki, nie wiedziałam, że będę ją czytała w dniu 85. rocznicy urodzin autorki .
Lubiłam i nadal lubię Marię Czubaszek za jej poczucie humoru, za dystans do siebie, za szczerość w wielu kwestiach, za dowcipne powiedzonka oraz za to , że nie bała się mówić wprost o swoich przywarach i oceniać innych. No i bardzo cenię ją też za to, że kochała zwierzęta.
Książka dowcipna i doskonała na letni wypoczynek:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubiłam i nadal lubię Marię Czubaszek za jej poczucie humoru, za dystans do siebie, za szczerość w wielu kwestiach, za dowcipne powiedzonka oraz za to , że nie bała się mówić wprost o swoich przywarach i oceniać innych. No i bardzo cenię ją też za to, że...
Lubię poszerzać horyzonty, na pewno zaznajomienie się z zupełnie innym stylem życia i postrzegania świata do tego należą i ta książka w zupełności to daje. Napisana lekko z humorem. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Dzień dobry, jestem z kobry, czyli jak stracić przyjaciół w pół minuty i inne antyporady” to z pewnością nie jest poradnik czy antyporadnik. Nie jest to także biografia. To raczej zbiór luźnych refleksji i anegdot, okraszonych błyskotliwymi obserwacjami. Co prawda, nie każdemu przypadnie do gustu cięty język autorki czy wypowiadane przez nią opinię bądź poglądu. Jednego jednak nie da się podważyć, tego, że była inteligentną i błyskotliwą osobą, która umiała mówić i rozbawiać słuchacza. Nietuzinkowa osoba, która żyła jak chciała i nie przejmowała się tym co inni powiedzą. Taką właśnie ukazuje ją ta książka.
Recenzja: https://kotkawaiksiazki.pl/dzien-dobry-jestem-z-kobry-czyli-jak-stracic-przyjaciol-w-pol-minuty-i-inne-antyporady-maria-czubaszek-recenzja/
“Dzień dobry, jestem z kobry, czyli jak stracić przyjaciół w pół minuty i inne antyporady” to z pewnością nie jest poradnik czy antyporadnik. Nie jest to także biografia. To raczej zbiór luźnych refleksji i anegdot, okraszonych błyskotliwymi obserwacjami. Co prawda, nie każdemu przypadnie do gustu cięty język autorki czy wypowiadane przez nią opinię bądź poglądu. Jednego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiałam panią Marię!
Uwielbiałam panią Marię!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam z dużym zaciekawieniem, fascynujący obraz środowiska dziennikarzy, radiowców z PRLu. Dla mnie jest to książka bardziej smutna niż zabawna. Przedstawia obraz kobiety kontrowersyjnej i bardzo cierpiącej, zaburzonej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, którą mam zawsze przy sobie. Pani Maria jest szczera do bólu w swoich wywodach i to lubię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zasadzie trudno zakwalifikować tą książkę jako biograficzną. Jest to zestaw pytań i szerokich odpowiedzi na nie. A że odpowiedzi udziela osoba o ciętym humorze to całość ma bardzo przyjemny charakter i dobrze się czyta, choć czasami się powtarza. A że charakter wypowiedzi został zachowany to czasem wręcz się słyszy się przekorny głos p. Czubaszek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie lubię autobiografii ani książek z pierwszoosobową narracją. W tym temacie nic się nie zmieniło.
Lektura jednak całkiem ok. Nie do końca dla mnie, ale ok.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura jednak całkiem ok. Nie do końca dla mnie, ale ok.
Taki styl i ten typ poczucia humoru trzeba lubić. Ja lubię. Bezkompromisowość, inteligencja i dystans do siebie. Antyporadnik, który ja szanuję. Zabrakło mi tylko uroku i dynamiki żywego słowa.