Zupełnie niespodziewane zniknięcie Atticusa Craftsmana

- Gorzka Czekolada
- La felicidad es un té contigo
- 2015-06-03
- 2015-06-03
- Aleksandra Wiktorowska
Kryminał, komedia omyłek i romans w jednym.
Atticus Craftsman w każdą podróż zabiera zapas Earl Greya i podręczną biblioteczkę. Również do Madrytu, gdzie ma zamknąć upadające wydawnictwo. Jednak nie spodziewa się, że dynamiczna i niezwykłej urody załoga zrobi wszystko, by ocalić firmę. Po Atticusie ginie wszelki ślad. Śledztwo jest trudne, bo zauroczony detektyw wcale nie chce go zakończyć, a zatracony Atticus wcale nie chce się odnaleźć. Choćby miał zaryzykować nawet wyczerpanie zapasów earl greya.
Kup Zupełnie niespodziewane zniknięcie Atticusa Craftsmana w ulubionej księgarni
Oceny książki Zupełnie niespodziewane zniknięcie Atticusa Craftsmana
416 użytkowników ma tytuł Zupełnie niespodziewane zniknięcie Atticusa Craftsmana na półkach głównych- Przeczytane 222
- 2019 5
- 2022 3
- 2015 3
- 2021 3
- DKK 3
- Z biblioteki 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zupełnie niespodziewane zniknięcie Atticusa Craftsmana
Książka wydana w ramach lubianej przeze mnie serii wydawnictwa Media Rodzina – „Gorzka czekolada”. Polowałam na nią od pewnego czasu, dowiedziawszy się, że jej bohater – zniknięty w tytule Atticus Craftsman – jest, jak ja, fanem herbaty Earl Grey. Książka przyszła do mnie sama, wyłożona na blat przez czytające w moich myślach już nie pierwszy raz panie bibliotekarki. Earl Grey okazał się wprawdzie być marki Twinings, do tego w torebkach (nie przepadam),jednak mimo to lekturę uznałam za całkiem miłą i przyjemną.
Według zapewnień na okładce jest to „komedia romantyczna, komedia omyłek i kryminał w jednym”. Może i tak, choć mnie tego rodzaju stwierdzenia raczej odstraszają niż zachęcają. Na pewno jest tu trochę komizmu, pojawia się wątek miłosny, nawet więcej niż jeden. Czepiłabym się tylko tej komedii omyłek.
Tak czy siak, miłe jest to (bo zawsze lubię czytać o księgarniach, bibliotekach i wydawnictwach),że rodzina Craftsmanów to angielscy właściciele wydawnictwa z długą już tradycją, obejmującą także nadawanie kolejnym dziedzicom imion słynnych postaci literackich (co wyjaśnia skąd wziął się w tytule Atticus). Autorka powieści uczyniła ich tak angielskimi jak tylko mogła, niebezpiecznie balansując momentami na krawędzi, lecz na szczęście z niej nie spadając. Akcję usytuowała jednak w Hiszpanii, gdyż tam umieściła jedną z licznych filii wydawnictwa, mającą zostać zlikwidowaną z powodu swojej nierentowności. To niewdzięczne zadanie przypadło właśnie Atticusowi, który po przybyciu do Madrytu i zapoznaniu się z sytuacją (oraz z pięcioma pracującymi dla Craftsmanów Hiszpankami, w tym jedną nader cudnej urody) niespodziewanie (w każdym razie jak dla kogo) zniknął. W związku z tym do akcji wkroczył również hiszpański policjant, inspektor Alonso Jandalillo, marzący o tym, by przypominać don Kichota z Manchy nie tylko z imienia (dlatego każe się nazywać Manchego),ale i z wiekopomnych czynów. Wszystkich bohaterów, a pojawia się tu ich wielu, Sánchez nakreśliła dość grubą, za to położoną z sympatią, a momentami wręcz czułością, kreską, co sprawiło, że czytelnik bez trudu przymyka oko na śmiałe pomysły fabularne i macha ręką na prawdopodobieństwo.
Miłe, sympatyczne, idealne jako odskocznia od potężniejszych lektur, jak również od życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRomans z dawką kryminału, doprawiony dobrym humorem i szczyptą niedorzeczności. Ciężko się w niego wgryźć, ale gdzieś od 100 strony opowieść nabiera sensu. Historia opowiedziana ze zbyt wielu perspektyw, niektóre postaci mogłyby zostać pominięte. Nieco przesłodzony, ale lekki i przyjemny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemny niby-kryminalik, bardziej romans (komedii omyłek nie widzę). Jest tu sporo radości, wspólnoty, wielkiego "razem", luzu. Seria Gorzka Czekolada wydawnictwa Media Rodzina coś w sobie ma.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł i opis tej książki bardzo mnie zainteresowały. Niestety, strasznie się rozczarowałam. Wynudziła i wymęczyła mnie ta historia. Żałuję, że nie odłożyłam książki po 50 przeczytanych stronach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemne czytadełko. Poczucie humoru, które mi odpowiadało sprawiło, że miło spędziłam czas czytając tę pozycję. Połączenie kryminału, komedii i romansu jest dla mnie połączeniem fantazyjnym i nieczęsto sięgam po tego rodzaju literaturę. Przyznam, że dawno się nie podśmiewałam czytając jakąś książkę. Końcówka za to strasznie się ciągnęła, przyznam szczerze, że pomijałam już całe akapity.
Uprzyjemniłam sobie podróże do pracy. I choć przeczytałam tę lekturę to wiem, że zaraz o niej zapomnę.
Bardzo przyjemne czytadełko. Poczucie humoru, które mi odpowiadało sprawiło, że miło spędziłam czas czytając tę pozycję. Połączenie kryminału, komedii i romansu jest dla mnie połączeniem fantazyjnym i nieczęsto sięgam po tego rodzaju literaturę. Przyznam, że dawno się nie podśmiewałam czytając jakąś książkę. Końcówka za to strasznie się ciągnęła, przyznam szczerze, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, nawet zabawna lektura, bardziej romans, niż kryminał. Owszem, jest zagadka kryminalna, ale więcej treści autorka poświęciła życiu osobistemu bohaterów i wątkom miłosnym. Perypetie bohaterów są całkiem zabawne, wady i cechy charakterów mocno przerysowane, ale było to akurat zamierzone i wyszło całkiem zgrabnie. Ogólnie mam pozytywne odczucia, świetna książka dla relaksu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudne tłumaczenie a książka zabawna i bardzo sympatycznie się ją czytało)
Cudne tłumaczenie a książka zabawna i bardzo sympatycznie się ją czytało)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeładowana „romantycznymi” wątkami, przesłodzona, niemiłosiernie przegadana.
Przeładowana „romantycznymi” wątkami, przesłodzona, niemiłosiernie przegadana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała na wakacje. Napisana z ogromnym poczuciem humoru, aż żal mi rozstawać się z bohaterami. Jako, że jest to moje pierwsze spotkanie z autorką (a jej debiut) z niecierpliwością będę czekała na nowe powieści M. Sanchez.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka komedia. Fabuła toczy się szybko. Momentami mam wrażenie, że za szybko. W jednym rozdziale zostaje zadana pytanie a w kolejnym, od razu otrzymujemy odpowiedź. Czasami takie rozwiązanie bywa lepsze, ale w tym przypadku zabrakło mi szerszego wątku kryminalnego a raczej wątku z rozwikłaniem zagadki.