Prawy umysł. Dlaczego dobrych ludzi dzieli religia i polityka?

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- The Righthous Mind
- 2014-10-22
- 2014-10-22
Dlaczego nasi przywódcy polityczni nie potrafią ze sobą współpracować w obliczu zagrożeń i narastających problemów?
Dlaczego ludzie tak chętnie przypisują bliźnim najgorsze motywy?
W książce Prawy umysł psycholog społeczny Jonathan Haidt analizuje genezę podziałów między ludźmi i wskazuje drogę ku wzajemnemu zrozumieniu.
Punktem wyjścia są dla niego intuicje moralne – niemal natychmiastowe odczucia dotyczące innych ludzi oraz ich zachowań. Intuicje te wydają nam się oczywistymi prawdami, wzbudzając w nas niewzruszoną pewność, że ci, którzy są innego zdania, nie mają racji. Haidt pokazuje, że owe intuicje różnią się w zależności od kultury, między innymi kultury lewicy i prawicy politycznej.
Autor łączy wyniki własnych badań z odkryciami antropologów, historyków i innych psychologów, aby sporządzić czytelną mapę królestwa moralności. Wyjaśnia też, dlaczego konserwatyści posługują się tą mapą bardziej sprawnie niż liberałowie. Haidt przygląda się genezie moralności, obalając pogląd, że ewolucja uczyniła z nas istoty na wskroś egoistyczne. Nie twierdzi jednak, że jesteśmy urodzonymi altruistami, lecz wysuwa bardziej subtelną tezę – uważa, że ludzie są z natury istotami grupowymi. To nasza skłonność do łączenia się w grupy – wyjaśnia autor – jest źródłem naszych największych radości, naszych podziałów religijnych i naszych sympatii politycznych.
W znakomitym ostatnim rozdziale poświęconym ideologii i cywilizacji Haidt pokazuje, w czym każda ze stron ma rację, i wyjaśnia, dlaczego potrzebujemy idei liberałów, konserwatystów i libertarian, aby osiągnąć sukces jako społeczeństwo.
Kup Prawy umysł. Dlaczego dobrych ludzi dzieli religia i polityka? w ulubionej księgarni
Oceny książki Prawy umysł. Dlaczego dobrych ludzi dzieli religia i polityka?
4442 użytkowników ma tytuł Prawy umysł. Dlaczego dobrych ludzi dzieli religia i polityka? na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 409
- Psychologia 55
- Popularnonaukowe 18
- Nauki społeczne 17
- Do kupienia 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawy umysł. Dlaczego dobrych ludzi dzieli religia i polityka?
Najprawdopodobniej moja ulubiona książka. Powinna być obowiązkową lekturą w każdej szkole. Jeśli wierzysz że miejscami brakuje w około osób o zdrowym rozsądku i głęboko wierzysz że twoje przekonania są prawidłowe i żałujesz że wiele osób nie myśli podobnie - przeczytaj, to może zrozumiesz że wszystko nie jest takie czarno białe i że cała sztuka polega na tym aby współpracować a nie kłócić się z ludźmi o innych poglądach. Ta książka pomogła mi ale też sprawiła że moje życie jest trudniejsze. Kiedyś było łatwiej po prostu nie znosić ludzi których szybciutko zaszufladkowałem albo z którymi się pokłóciłem. Teraz czuję się bardzo samotnie w społeczeństwie: Kiedy otworzysz swój umysł i próbujesz rozumieć i szanować opinie innych, dopiero wtedy widzisz jak świat jest podzielony, po prostu nie da się odeprzeć wrażenia że każdy z twojej rodziny i znajomych już stoi po jakiejś stronie i nie chce patrzeć na drugą. Poza tym mam przyjaciół o skrajnie innych poglądach od moich i wiem jak ciężko jest to akceptować i czerpać z tego coś pozytywnego. Ale wiem że mam przyjaciół którzy nie są w moim życiu bo klepiemy się po plecach i mówimy że mamy racje. ;) - Ta książka nauczyła mnie jak być lepszym człowiekiem i szanować innych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezmiernie ciekawa, prowokująca do myślenia książka.
Nie ze wszystkimi wnioskami się zgadzam, ale bardziej ogólnie jak najbardziej popieram trzeźwe spojrzenie na ograniczenia naszych zdolności poznawczych. Na wielki plus (przynajmniej dla sympatyków badań psychologicznych) bardzo obszerny materiał badawczy, opisy ciekawych eksperymentów, a do zastanowienia wnioski z nich wyciągane.
Niezmiernie ciekawa, prowokująca do myślenia książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ze wszystkimi wnioskami się zgadzam, ale bardziej ogólnie jak najbardziej popieram trzeźwe spojrzenie na ograniczenia naszych zdolności poznawczych. Na wielki plus (przynajmniej dla sympatyków badań psychologicznych) bardzo obszerny materiał badawczy, opisy ciekawych eksperymentów, a do zastanowienia wnioski z nich...
Zrozumienie drugiej strony, istoty sporu i tego, że często oceniamy naszych politycznych antagonistów zbyt surowo. Książka obnaża też błędy w argumentacji obu stron. Myślę, że pozwoli ona na nieco swobodniejsze dyskusje w kręgu znajomych. Obraz kultury politycznej, której urzeczywistnienie chciałoby się zobaczyć na naszym polskim podwórku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUff, ciężko mi to wszystko spamiętać, trudna wiedza ale jakże potrzebna do przyswojenia. Wszyscy żyjemy w swoim matrixie, wszyscy mamy swoje intuicje/słonia/ i swój rozum/jeźdźca/ kwestia tylko kto jak pozwala sobą kierować. Jak świat światem a racja po naszej stronie musi być-parafrazując Pawlaka, ludzie zawsze się różnili a kwestią najważniejszą jest to by się porozumieć, trzeba i można współpracować i znaleźć w sobie więcej pszczół... Książka której warto poświęcić czas, przyswoić nazewnictwo i wyciągnąć wnioski
Uff, ciężko mi to wszystko spamiętać, trudna wiedza ale jakże potrzebna do przyswojenia. Wszyscy żyjemy w swoim matrixie, wszyscy mamy swoje intuicje/słonia/ i swój rozum/jeźdźca/ kwestia tylko kto jak pozwala sobą kierować. Jak świat światem a racja po naszej stronie musi być-parafrazując Pawlaka, ludzie zawsze się różnili a kwestią najważniejszą jest to by się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka na pewno pozwoli lepiej zrozumieć otaczający nas świat. I przy okazji skutecznie wybija z głowy przekonanie, że działamy racjonalnie, tu nie można nie wspomnieć świetnej metafory słonia i jeźdźca. Co ważne, bardzo mocno oparta na badaniach naukowych.
Wniosków można wiele wyprowadzić z tej książki. Że się różnimy i będziemy się różnić, co nie znaczy, że ten inny nie może mieć czasem racji.
Szkoda, że książka mocno dotyczy społeczeństwa amerykańskiego. To już kolejna pozycja, która wpadła mi w ręce, gdzie w zasadzie większość badań dotyczy USA. Nie wiem, czy w Europie, albo innych częściach świata nie robi się takich badań? Albo może nasi naukowcy nie piszą tak dobrych książek na te tematy. To nie jest oczywiście wina autora, tylko taka moja refleksja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWniosków można wiele wyprowadzić z tej książki. Że się różnimy i będziemy się różnić, co nie znaczy, że ten inny nie...
Pewnego dnia zadałem sobie pytanie, co sprawia, że ludzie są tacy jacy są. Skąd się biorą ich poglądy, gusty, wierzenia. Szukając odpowiedzi trafiłem na książkę Haidta. Każdy, zwłaszcza ten kto lubi spierać się na tematy polityczne i ma ugruntowane poglądy powinien tą książkę przeczytać. Wartością tej książki jest uświadomienie, że ludzie mogą mieć różne poglądy, ale nie powinni przestawać ze sobą rozmawiać, a decydując się na rozmowę nie powinni siadać do niej z przekonaniem, że rozmówca jest głupi, zły, względnie ma nieuczciwe zamiary. Myślę, że to jedna z ważniejszych książek, które przeczytałem w tym roku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki takie jak ta są potrzebne. Naukowcy tacy jak Haidt są potrzebni. W naszym zwariowanym świecie, gdzie polaryzacja społeczna została zamieniona w narzędzie do celów politycznych i napędzania zysku warto sięgnąć po lekturę, która chociaż trochę może wytłumaczy dlaczego tak łatwo dzielimy się na różne obozy.
Polemika z treścią jest poza moim zakresem obowiązków i kompetencji - ani nie zajmuje się zawodowo psychologią moralności, ani nie zgłębiałem tematu jakoś szczególnie. Haidt w dużym skrócie opowiada nam historię tego jak moralność w człowieku się kształtuje, z czego wynikają różne postawy, a także dlaczego konserwatyści (przynajmniej na gruncie moralnym) często brzmią bardziej przekonująco od innych. W mojej ocenie jego argumentacja jest jak najbardziej przekonująca, chociaż wypadałoby oczywiście osobiście przejrzeć literaturę, na którą się powołuje.
Stylistycznie książka jest przyjemna, ale moje wykształcenie, zbliżone tematycznie, może zaburzać nieco moją percepcję. W moim odczuciu autor nie przesadza z żargonem, wszystko dość gładko wyłuszcza i pilnuje się, by utrzymać uwagę czytelnika. Haidt balansuje gdzieś pomiędzy pracą naukową, podręcznikiem a książką popularnonaukową - przyzwyczajenie się do tej specyficznej hybrydy chwilkę zajmuje, ale myślę, że każdy kto przetrwa pierwszy rozdział, powinien dać radę dobrnąć do końca. Mile jest, że autor jasno definiuje pojęcia, którymi operuje, zwłaszcza takie, które mogą być różnie rozumiane. Jest w tym precyzyjny i konsekwentnym. Postulaty Haidta nie są jakoś szczególnie rewolucyjne, nie powinny nikogo oburzyć, a jeśli tak się stanie to tym bardziej powinniście podumać nad treścią czytanej książki. Autor w toku prowadzenia nas za rękę przez świat swojej dziedziny ani przez chwilę nie traktuje nas z góry - “Prawy umysł” czyta się nieco jakbyśmy słuchali znajomego z pasją opowiadającego nam o swojej pracy. Jednocześnie Haidt stara się być rzetelny, nie próbuje w żaden sposób naciskać na odbiorcę, zostawia otwartą przestrzeń do dyskusji i interpretacji, chociaż też nie boi się poprzeć swoich wywodów konkretnymi wynikami, a z tymi ciężko polemizować (a jak już koniecznie chcecie to zapraszam do liczącej niemal pięćdziesiąt stron bibliografii).
Osobiście jestem bardzo zadowolony z lektury - to chyba jedna z lepszych książek popularnonaukowych jakie miałem okazję czytać w ostatnim czasie. Przystępna, nie zanudza, daje radość z lektury jak i materiał do przemyśleń. Mnie Haidt kupił.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolemika z treścią jest poza moim zakresem obowiązków i...
Książka bardzo aktualna. Pozwoliła mi zrozumieć mechanizmy stojące za naszym uporem w kontekście przekonań.
Oczywiście najbardziej rzucającymi się w oczy tematami są religia i polityka, bo to one polaryzują najbardziej. Niemniej w wielu przypadkach czujemy się bardzo związani z poglądami danej grupy. Dlaczego? I jak to działa w świecie zachodnim, gdzie indywidualizm wysunął się na prowadzenie?
Mega ciekawa i otwierająca oczy książka!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor eksploruje temat psychologii moralności. Skąd się bierze, jak działa, czy nasze poglądy mogą być dziedziczne?
Haidt jest dla mnie odkryciem. Oby pisał jak najwięcej. Nawet jak człowiek się z czymś nie zgadza, to narracja książki pobudza go mocno do przemyślenia pewnych spraw, które uważał za pewniki. Metafora jeźdźca i słonia na początku wydawało mi się dziwna, ale po oswojeniu się uważam za doskonałe trafienie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przełomowa w pewnym sensie. Bardzo dobrze systematyzuje badania pokazujące różnice w postrzeganiu moralności przez lewice i prawice (co nie jest takie oczywiste czym jest jedno i drugie). W wielu momentach inspirująca i dająca do myślenia.
Część fragmentów o ewolucji i pewnych metafor nie potrzebna bo robią za duże zamieszanie i teorie te mogą być interpretowane na wiele sposobow a są przedstawiane jako mocno ugruntowane
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść fragmentów o ewolucji i pewnych metafor nie potrzebna bo robią za duże zamieszanie i teorie te mogą być interpretowane na...