Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach
Czy wiesz, że:
Tolerancyjne, pokojowo nastawione wersety Koranu, które tak często się cytuje, zostały w rzeczywistości usunięte z księgi, zgodnie z islamską teologią.
Jedyna nadrzędna zasada w islamie brzmi: "to, co jest dobre dla islamu, jest słuszne".
Każdy, kto obrazi lub nawet przeciwstawi się Mahometowi czy jego wiernym, zasługuje na upokorzenie i śmierć - jeśli to możliwe, przez ścięcie. Tak wynika z rozkazu Allaha, by uderzać "tych, którzy nie wierzą, (...) mieczem po szyi" (Koran 47:4).
Dla muzułmanina rozwód to bułka z masłem. Musi tylko powiedzieć swojej żonie: "Rozwodzę się z tobą", i gotowe - w ten sposób rozwód wchodzi w życie.
Mahomet nie nauczał "pokoju i tolerancji". Mahomet dowodził wojskiem i zlecał potajemne zabójstwa swoich wrogów.
Większość współczesnych materiałów przedstawiających krucjaty całkowicie zaprzecza faktom historycznym.
Aż 75% kobiet przebywających w więzieniach w Pakistanie w rzeczywistości odbywa karę za to, że stały się ofiarami gwałtu.
Muzułmanie stanowią jedną czwartą populacji trzeciego co do wielkości miasta w Szwecji, Malmö.
Obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy chcą mieć jasność w kwestii świętych wojen.
Kup Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach
Oceny książki Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach
276 użytkowników ma tytuł Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach na półkach głównych- Chcę przeczytać 155
- Historia 6
- Reportaż 4
- Bliski Wschód 2
- Literatura faktu 2
- 2015 2
- Religia 2
Tagi i tematy do książki Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach
Cytaty z książki Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach
Dodaj cytat z książki Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niepoprawny politycznie przewodnik po islamie i krucjatach
Świetna lektura. Wprowadza w świat islamu o którym mała grupa chrześcijan ma pojęcie.
Nie kryjąc przy tym zbrodni chrześcijańskich.
Świetnie się czyta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie kryjąc przy tym zbrodni chrześcijańskich.
Świetnie się czyta
Uświadamiająca.
Uświadamiająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka i dość trudna w jednoznacznej i obiektywnej ocenie. Z jednej strony autor ma wyraźne sympatie prozachodnie o zabarwienie mocno konserwatywnym, stąd jego dość ostry stosunek do świata Islamu. Z drugiej strony bardzo mocno broni idei krucjat i atakuje tzw. pokojowe nastawienie muzułmanów. Wszystko mogłoby powodować, że książka jest dość jednostajna i jednostronna, niemniej w wielu miejscach nie ucieka od przyznania się do rozlicznych błędów i wypaczeń popełnionych przez zachodnie chrześcijaństwo. Książka jest bardzo prosta, niektóre fragmenty są niemal łopatologiczne, widać że autor zakładał, iż jego czytelnik nie będzie miał elementarnej wiedzy. Skorzystać zatem mogą wszyscy, nawet ci którzy mają już stałe poglądy na te zagadnienia. Warto czasem posłuchać co myślą inni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła książka, dająca pewną wiedzę na temat teorii i praktyki islamu. Jest to tylko, lub aż, dobry przyczynek do zagłębienia się w teologię tej religii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, która zajmuje się licznymi kłamstwami i mitami dotyczącymi islamu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w porządku, ale widać że skierowana do Amerykańskiego czytelnika, bo wszystko jest wyłożone do bólu wyraźnie i powoooli. Autor dość mocno ciśnie po muzułmanach, sporo informacji jest też dość oczywistych, ale myślę, że lektura tej książki dla osoby zanurzonej w politycznej poprawności mógłaby być kubełem zimnej wody
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRobert Spencer zmierzył się z bardzo trudnym tematem. Jak przekonać nowoczesne zachodnie społeczeństwa, pełne ekumenizmu i politycznej poprawności o mocno lewicujących poglądach, że dżihad nie jest domeną wyłącznie ekstremistów islamskich? Autor przytacza niezbite dowody poparte analizą Koranu, że wyznawcy Allaha i jego proroka Mahometa stanowią bombę z opóźnionym zapłonem. Dodatkowo broni tezy, że krucjaty nie miały charakteru ofensywnego, a jedynie obronny. Dzięki nim był możliwy rozkwit kultury, sztuki i gospodarki w Europie Zachodniej. Warto uważnie przeczytać tą pozycję, ponieważ każdy punkt widzenia jest cenny i buduje naszą osobistą ocenę. A to wszystko dzięki krucjatom ;)
Robert Spencer zmierzył się z bardzo trudnym tematem. Jak przekonać nowoczesne zachodnie społeczeństwa, pełne ekumenizmu i politycznej poprawności o mocno lewicujących poglądach, że dżihad nie jest domeną wyłącznie ekstremistów islamskich? Autor przytacza niezbite dowody poparte analizą Koranu, że wyznawcy Allaha i jego proroka Mahometa stanowią bombę z opóźnionym zapłonem....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚrednio ciekawy wstęp do Islamu. Książka miejscami próbuje porównać Islam do Chrześcijaństwa i Judaizmu. Wnioskując z tego, że Islam traktowany jest bardziej jako religia niż jako ideologia. Do pełnego obiektywizmu brakuje mi jednak stwierdzenia, że to wciąż religie. Koniec książki spowodował u mnie pewne zniechęcenie i kiepskie odczucia co do całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlbo takie tlumaczenie do niczego , albo ...???
Bardzo nieuporzädkowana / daty fruwajä z lewa na prawo.
Autor nie wnika niestety jak i na jakich podstawach powstawala ideologia islamu ( islam nie jest religjä, jest ideologiä )
A juz podanie , ze w Warnie na Wegrzech polegl polski kröl...
Oczekiwalem naprawde lepszej ksiäzki.
Dla niemieckojezycznych czytaczy polecam cos od Hameda Abdel-Samada
Albo takie tlumaczenie do niczego , albo ...???
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo nieuporzädkowana / daty fruwajä z lewa na prawo.
A juz podanie , ze w Warnie na Wegrzech polegl polski kröl...
Oczekiwalem naprawde lepszej ksiäzki.
Dla niemieckojezycznych czytaczy polecam cos od...
Przejrzysta forma i ogrom treści. Książka potwierdziła moje dotychczasowe przekonania na temat islamu, ale nie tylko.
Wbrew pozorom autor nie obrzuca muzułmanów wszystkimi obelgami jakie zna a krzyżowców wywyższa pod niebiosa, przeciwnie wskazuje na okrucieństwo po obu stronach ale kilkanaście krucjat wobec kilkuset ataków islamu mówi samo za siebie. W głównej mierze przytacza fakty historyczne z którymi trudno polemizować. Pokazuje czym jest islam: jak powstał i jakie cele mu wyznaczono od samego początku. I o ile mówi się że dżihad jest jednym z filarów islamu, to ten filar ma średnicę kopuły Bazyliki Świętego Piotra a pozostałe prezentują się przy nim jak wykałaczki.
W żadnej innej religii wojna nie stanowi centrum ideologii i prawie każde inne wyznanie akceptuje "złotą zasadę" czyli "Traktuj innych tak, jak Ty byś chciał być traktowany" oprócz islamu wręcz nakazującego nie tyle nietolerancje lecz prześladowani, a innowierców stawia niżej niż ścieki (warto nadmienić że dosłownie).
Za najważniejszy ze wszystkich fragmentów uznaję ten w którym dowiadujemy się że muzułmaninowi wolno kłamać i oszukiwać, a nawet wyrzec się publicznie swojej wiary po to aby w przyszłości przysłużyć się islamowi (naczelna zasada Mahometanizmu - "dobre jest to co jest dobre dla islamu i przyczyni się do jego ekspansji). Wystarczy porównać to ze słowami Jezusa, że kto się Jego wyprze przed ludźmi, tego On się wyprze przed Swoim Ojcem. Islam nie tyle zezwala na postępowanie jak wilk w owczej skórze, lecz nawet zaleca to napominając że różnica między niższymi partiami nieba (dla tych którzy wiodą spokojne i pobożne życie) a najwyższymi (dla tych którzy giną w walce z niewiernymi) jest jak ta między niebem a ziemią.
O reszcie szkoda się rozpisywać bo to by było streszczenie a nie opinia. Jak dla mnie jest to kolejna przyjemna i wartościowa lekcja historii. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWbrew pozorom autor nie obrzuca muzułmanów wszystkimi obelgami jakie zna a krzyżowców wywyższa pod niebiosa, przeciwnie wskazuje na okrucieństwo po obu stronach ale kilkanaście krucjat wobec kilkuset ataków islamu mówi samo za siebie. W głównej mierze...