Bracia Lwie Serce

00:00 /00:00

Kup Bracia Lwie Serce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bracia Lwie Serce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bracia Lwie Serce

Ponadczasowa! Wspaniała książka, która uczy i inspiruje. Czas spędzony z dziećmi w towarzystwie tej książki był bardzo udany.

Ulubiona książka w dzieciństwie!

Ulubiona książka w dzieciństwie!

Braci Lwie Serce czytałam dawno temu, jako dziecko – i teraz, z zawodowej konieczności, więc i odbiór jest inny. Historia dwóch braci jest nieco naiwna w swojej prostocie, ale bardzo korespondująca z dziecięcym narratorem, którym jest 10-letni Karol. Młody chłopiec opowiada głównie o swoim bracie, dzielnym, dobrym i poczciwym Jonatanie, który jest dla niego nieskończonym ideałem.

Autorka nie oszczędza bohaterów – nawet po swojej śmierci bracia trafiają do krainy w kłopotach, gdzie trzeba walczyć o wolność jej mieszkańców. Ta walka nie obywa się bez ofiar, ale strata jest tu mocno złagodzona. Są tu obecne pewne archetypy obecne w walkach z ciemiężycielem – zdrajca, zagorzały buntownik oraz bohater, i z mojej dorosłej perspektywy miałam czasami przebłyski „Igrzysk śmierci”.

Więź łącząca braci jest niezwykła, pokonująca wszelkie bariery. Rzadko się zdarza, aby prawdziwa akcja rozpoczynała się w baśniowych zaświatach. Mam trochę mieszane uczucia co do zakończenia, ale być może niepotrzebnie komplikuję sprawy.

8796 użytkowników ma tytuł Bracia Lwie Serce na półkach głównych
2125 użytkowników ma tytuł Bracia Lwie Serce na półkach dodatkowych