ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać7
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać14
LubimyCzytać32
Tam, gdzie twój dom

- 2014-02-04
- 2014-02-04
Losy trzech pokoleń kobiet, z których każda chciała być szczęśliwa. Ich grzechem było to, że przyszło im żyć w dwudziestym wieku.
Główna bohaterka, Róża Kannenberg, wraca po latach do rodzinnego domu, który odziedziczyła w spadku. Tutaj jej babka wprowadziła się, gdy wojska niemieckie opuszczały miasto. Tutaj na świat przyszła ona i jej bliźniacza siostra. Dom, w którym brakowało mężczyzn. I gdzie wszystko się zaczęło.
W ten sposób odsłania się przeszłość kolejnych kobiet z jej rodu. Czy Róży uda się zerwać z rodzinnym schematem i wreszcie rozpocząć nowe życie?
Kup Tam, gdzie twój dom w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Tam, gdzie twój dom
Rozczarowała mnie ta książka - zapowiadało się nieźle, ale im dalej, tym było gorzej (czytaj: nudno, banalnie, nijako...). Za najciekawsze uważam fragmenty, których akcja rozgrywa się podczas drugiej wojny światowej i tuż po niej. Współczesność wypadła mizernie; nie znalazłam w tych częściach niczego, co by mnie zafrapowało, zaciekawiło, gdyż losy bohaterki ciągną się jak flaki z olejem (i tak naprawdę niczym nie wyróżniają się z setek podobnych powieści obyczajowych). Nie mam zastrzeżeń do stylu, ale w tego typu utworach najważniejsza jest dla mnie treść, więc daję tylko pięć gwiazdek.
Oceny książki Tam, gdzie twój dom
369 użytkowników ma tytuł Tam, gdzie twój dom na półkach głównych- Chcę przeczytać 190
- 2014 6
- Z biblioteki 4
- II wojna światowa 3
- Literatura polska 3
- Powieść obyczajowa 2

Cytaty z książki Tam, gdzie twój dom
Niech mi pani wierzy, to dar, że człowiek ma możliwości. Bo kiedy ich nie ma, to pozostaje już tylko nadzieja. A za nią już nic.
(...) to dar, że człowiek ma możliwości. Bo kiedy ich nie ma, to pozostaje już tylko nadzieja. A za nią już nic.
Jak masz problemy, wypowiedz je. Puść je w powietrze. Bo one wówczas rozpadają się na nieważne dźwięki, tracą jedność i moc. Wypowiedz je. Byle głośno. Nieważne, w jakim języku, byle w ludzkim. Zwierzęta wprawdzie też mają swój język, ale problemów nie mają. I choć bólu możesz i od jednych, i drugich doświadczyć, tak prawdziwie to tylko ludzie mogą ukrzywdzić na całe życie, że i dusza, i ciało chore zostaną. Zwierzę samo w sobie zła nie ma, chyba, że mu je człowiek zaszczepi. A w człowieku zło dojrzewa powoli i potężnieje, a on je przetwarza i miota się na lewo i prawo. I każdemu rozdaje, i wcale nie podług zasług, ale często z zazdrości lub głupoty. A straszne jest to, że choć tyle go daje, to i tak mu starcza jeszcze na długie lata.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tam, gdzie twój dom
Bardzo wciągająca powieść. O historii rodzinnej i nie tylko, także o wpływie historii powszechnej na życie zwykłych ludzi. Także o powieleniu schematów przez kolejne pokolenia. Oraz trudna tematyka wojny i tożsamości narodowej. Główna bohaterka -Róża- bardzo ciekawa i niejednoznaczna postać. Bardzo ciekawe było dla mnie ukazanie Szczecina sprzed kilkudziesięciu lat oraz przyglądanie się wydarzeniom historycznym oczami ludzi ówcześnie żyjących np. wybór papieża Polaka- nigdy wcześniej nie potrafiłam do końca zrozumieć wagi tego wydarzenia dla zwykłych ludzi. Serdecznie polecam tę książkę, bardzo przyjemna lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSamotność, tęsknota za kimś obok, kimś bliskim, z kim można dzielić radości i smutki, dźwigać trudną codzienność, do kogo tęskni nasze ciało, nasze serce.
Trzy pokolenia kobiet, na których los miała wpływ wojna. To ona odebrała w pierwszej kolejności Ewie męża, a małej Anieli ojca, to przez nią kobieta musiała sama borykać się z wojenną rzeczywistością, z samotnością, tęsknotą, strachem, z odrzuceniem mieszkańców Miasta (prawdopodobnie chodzi o Barlinek),do którego wywiózł ją na początku wojny mąż; Wojciech wrócił, ale nigdy już nie był sobą, nie okazywał zainteresowania żonie i córce, nie akceptował przygarniętego kilka lat wcześniej Gustawa, małego, pozbawionego opiekunów niemieckiego chłopca; dziś zdiagnozowalibyśmy to jako zespół stresu pourazowego, wówczas pojęcie takie nie było znane. W końcu życie przerosło Wojciecha i Ewa już nie miała na kogo czekać, za kim tęsknić.
Potem samotności, pustki, tęsknoty i braku bliskości doświadczyła Aniela, kiedy Gustaw, za którego wyszła za mąż, pozostawił ją z dwiema córkami - Różą i Stefanią. Nie dlatego, że ich nie kochał, bo był dobrym mężem i ojcem, ale przyszedł czas, kiedy w jego duszy zaczęła rodzić się nieodparta potrzeba odnalezienia własnych korzeni, własnej tożsamości, bo wciąż nie był pewien czy jest Niemcem, czy Polakiem. Którejś nocy spakował najpotrzebniejsze rzeczy, dokumenty i cichcem opuścił rodzinę; pożegnał się jedynie z Różą, która przypadkowo odkryła plany ojca. Kolejny dom pozostał bez męża i ojca, z traumą, tęsknotą, samotnością, niezrozumieniem, żalem.
Zdarzenia rodzinne nie pozostały obojętne dla życia Róży, która opuściła rodzinny dom, wyjeżdżając do szkoły w Gorzowie, a potem do Szczecina, gdzie ukończyła studia polonistyczne. Nie chciała zostać w tym mieście, nie chciała też wracać do rodzinnego Miasta. Nieplanowana ciąża podczas niezobowiązującej nocy, zrodziła perspektywę samotnego macierzyństwa, potępienia, kolejnego domu bez mężczyzny. I choć u jej boku pojawił się nieoczekiwanie Sławek, akceptujący całą ją, nie pytający o przeszłość, Róża nie potrafiła mu do końca zaufać, obawiając się , że nadejdzie dzień, kiedy Sławek odejdzie z jej życia, tak jak dziadek z życia babci Ewy, ojciec z życia matki i swoich dwóch córek ... Nie chciała tego, uciekła więc od szczęścia, od szansy na dobre życie u boku kochającego ją mężczyzny.
Książkę czyta się wyjątkowo dobrze, mimo że w jej treści przeplatają się, bez nakreślania wyraźnych granic, przeżycia czy wspomnienia poszczególnych bohaterek - Ewy, Anieli i Róży. Akcja toczy się powoli, można powiedzieć, że niekiedy ospale, bez fajerwerków, spektakularnych zdarzeń, ot tak po prostu, jak pajęczyną oplatając czytelnika zwykłą codziennością, jej trudnościami, bolączkami. Ale wewnętrzne rozważania i przemyślenia każdej z tych trzech kobiet, ich namacalny niemal ból, tęsknota, żal, potrzeba bliskości mężczyzny, na którego ramieniu można się oprzeć, nadają powieści szczególnego klimatu, ciepła, realności. Prosty, piękny język bez zbędnych ozdobników, wyszukanych form to również ogromna zaleta powieści. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy pokolenia kobiet, na których los miała wpływ wojna. To ona odebrała w pierwszej kolejności Ewie męża, a małej Anieli ojca, to przez nią kobieta musiała sama borykać się z wojenną rzeczywistością, z samotnością,...
Trzy kobiety i ich historie. Babcia, mama, córka. Wspólny mianownik - brak mężczyzn w ich życiu. Przyczyna? Los tak chciał lub same tak zdecydowały. Tajemnice, ucieczki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNostalgiczny klimat, ale akcja nie jest monotonna. Pojawiają się pytania dotyczące życia bohaterek, ich wyborów oraz te , typu: jak ja postąpiłabym na ich miejscu?
Połączenie losów kobiet z wydarzeniami historycznymi to temat idealny dla mnie. Nie zawiodłam się, chociaż początek nie zachęcał do czytania. Dobrze, że przeczytałam, ale teraz siedzę i myślę 🙂 Czy to co dzieje się w naszym życiu, jakieś pozornie błahe wydarzenia to kwestia przypadku czy jednak przeznaczenia?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieści o pokoleniach, kobietach to chyba mój ulubiony gatunek. Tu się nie zawiodłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce mamy historię trzech kobiet, żyjących w różnych czasach - od czasów wojny do chwili obecnej. Wszystkie: babka, matka i córka mają jeden problem - brak obok siebie kochającego mężczyzny. Czasem problem wynikał z osobowości partnera, a czasem problem tkwił w samych kobietach. Autorka pokazała doskonałe portrety psychologiczne każdej z kobiet.
Książka wciągnęła mnie od pierwszej strony, chociaż na początku miałam problem z rozpoznaniem o której kobiecie autorka pisze, ponieważ powieść nie jest pisana chronologicznie. Jest przeplatana różnymi wydarzeniami z różnych okresów życia kobiet.
Jestem zauroczona piękną opowieścią o nas, o kobietach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciągnęła mnie...
Historie trzech kobiet matki,babki,córki jednej z bliźniaczek.Róża Kanenberg swoją młodość przypadła na czasy wojny mąż Róży przebywa na froncie,a Wojciech po powrocie zmienia się nie do poznania.Bardzo poruszająca historia.Bardzo dobra i świetna książka☺☺☺☺☺
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa historia nie zainteresowała mnie na tyle by dokończyć czytanie.
Ta historia nie zainteresowała mnie na tyle by dokończyć czytanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki nie ocenię, bo jej nie skończyłam. Może dlatego, że jest to trzecia książka w tak krótkim czasie- POLSKA KSIĄŻKA- która źle traktuje o mężczyznach i akurat, pomiędzy kartami tej lektury moja cierpliwość się po prostu skończyła. Dlatego sięgam po zagraniczne książki, ponieważ nikt tam, nie kładzie takiego nacisku na "niezależność kobiet", no chyba, że autorki polskich książek naoglądały się "Seksu w Wielkim Mieście" i uważają, że mężczyzna jest tylko do rozmnażania.
Historia tej książki po prostu się wlecze, to, co można było zgrabnie ująć na jeden stronie, zostało rozciągnięte do kilku stron. Może kiedyś dokończę tą historię, ale jak na razie mówię: pas :)
Książki nie ocenię, bo jej nie skończyłam. Może dlatego, że jest to trzecia książka w tak krótkim czasie- POLSKA KSIĄŻKA- która źle traktuje o mężczyznach i akurat, pomiędzy kartami tej lektury moja cierpliwość się po prostu skończyła. Dlatego sięgam po zagraniczne książki, ponieważ nikt tam, nie kładzie takiego nacisku na "niezależność kobiet", no chyba, że autorki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciąga. Polecam
Wciąga. Polecam