Położna. 3550 cudów narodzin

Okładka książki Położna. 3550 cudów narodzin autora Jeannette Kalyta, 9788375152746
Okładka książki Położna. 3550 cudów narodzin

Kup Położna. 3550 cudów narodzin w ulubionej księgarnii

Położna. 3550 cudów narodzin

Oceny książki Położna. 3550 cudów narodzin

OPINIE i DYSKUSJE o książce Położna. 3550 cudów narodzin

Jeannette Kalyta, najbardziej znana polska położna, od lat z niesłabnącym zaangażowaniem dba o to, by kobiety rodziły w poczuciu bezpieczeństwa, a noworodki były traktowane z szacunkiem. Historia jej pasjonującej pracy to ponad trzy tysiące przyjętych porodów, spośród których wybrała i opisała te najbardziej wzruszające i przełomowe. Opowiedziała o ludziach, dzięki którym zdobywała doświadczenie i którzy wpłynęli na jej nieustanne poszukiwania i odkrywanie samej siebie. Jej autobiograficzna książka jest nie tylko wyjątkową kroniką cudu narodzin, lecz także obrazem zmian, jakie zaszły w polskim położnictwie w ciągu ostatnich 30 lat.

Trudna do oceny. Na pewno niesamowicie ujęło mnie z jaką wrażliwością autorka opowiada o cudzie narodzin, jaki szacunek ma do tego niezwykłego wydarzenia, do rodzących oraz osób im towarzyszących. Nie sposób nie docenić wkładu jaki miała w zmianę oblicza polskiego położnictwa oraz wiedzy i doświadczenia jakie nabyła podczas lat pracy.
Przyznam że wątki ezoteryczne, bioenergoterapeutyczne itp. mocno mnie tutaj zdziwiły i skala ich nasilenia w pewnym momencie sprawiła, że czułam się dziwnie.
Nie mniej lektura godna uwagi, rzuca inne światło na proces przychodzenia małego człowieka na świat, historie są ciekawe, nieraz zaskakujące.

Przyznam że wątki ezoteryczne,...

Każdy rozdział to inna historia. Pięknie się to słucha w audiobooku i daje nadzieję, że kobiety mogą mieć łatwe porody, bez urągania ich godności.

1898 użytkowników ma tytuł Położna. 3550 cudów narodzin na półkach głównych
396 użytkowników ma tytuł Położna. 3550 cudów narodzin na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Położna. 3550 cudów narodzin

Jeannette Kalyta
Jeannette Kalyta
Położna z ponaddwudziestopięcioletnim stażem. Prekursorka zmian w polskim położnictwie. Pracuje w Szpitalu św. Zofii w Warszawie, prowadzi także własną Szkołę Narodzin Jeannette. Razem ze swoim zespołem stara się wzmacniać w kobietach wiarę we własne siły: przekonuje, że poród nie musi przerażać.

Bez znieczulenia. Jak powstaje człowiek Magdalena Rigamonti
Bez znieczulenia. Jak powstaje człowiek
Magdalena Rigamonti Marzena Dębska Romuald Dębski
Ta książka nieco zburzyła mi wyidealizowany wizerunek profesora Dębskiego, jako kotwicy moralnej współczesnej medycyny. Dużo w niej trudnej i szczerej prawdy o zawodzie lekarza, jednak czytając ją z tej właśnie- zawodowej -perspektywy, odkryłam, że państwo Dębscy to z pewnością specjaliści, o których marzymy, gdy potrzebny jest „medyczny cud”, jednak niekoniecznie ludzie, z którymi chciałabym pracować lub tworzyć bliższe relacje. Z zaskoczeniem czytałam gloryfikowanie „starych czasów”, gdy lekarz był w domu jedynie figurą retoryczna, bo całe życie realizował w pracy. Anegdoty o tym, że tata tak zapracowany, że nie wie do której szkoły chodzi dziecko… trochę koszmar. Nie jest to jednak ocena książki samej w sobie, autorka uczciwie przedstawiła prezentowane przez rozmówców poglądy i ich przekonania, nawet te, ktore z perspektywy dzisiejszego społeczeństwa niekoniecznie uznajemy za słuszne. Gwiazdki „poleciały” z jednej strony za ogromne splycenie tematów, które choć potrzebne dla lekkości książki, jednak mogą pozostawić czytającego z błędnymi przekonaniami, z drugiej za pewien brak krytycyzmu u autorki, wręcz próbę tworzenia „idoli” z tych konkretnych lekarzy. Brakło Pazura, brakło trudnych pytań. Czytając te książkę jak pediatra chciałabym też zwrócić uwagę na to,‚że w wielu miejscach rozumowanie i postrzeganie dalszych losow dzieci jest zniekształcone i nie przedstawione do końca rzetelnie, co wiąże się po części z faktem, że ginekolodzy jeśli coś wiedzą o dzieciach, to z perspektywy neonatologii, po tym czasie zwykle pacjent pediatryczny znika z ich zawodowego horyzontu. Dobrze mieć ten filtr czytając niektóre z wypowiedzi
Maruuuda - awatar Maruuuda
oceniła na617 dni temu
Odwaga jest kobietą Marta Szarejko
Odwaga jest kobietą
Marta Szarejko Renata Radłowska Joanna Podgórska Ewa Wołkanowska Ewa Winnicka Iza Michalewicz Joanna Czeczott Anna Wiatr Kamila Sypniewska Sylwia Szwed Joanna Cieśla Iza Klementowska Joanna Wojciechowska
Książka Marty Szarejko „Odwaga jest kobietą” to poruszający i niezwykle ważny zbiór reportaży, w których kobiety z różnych środowisk dzielą się swoimi historiami przekraczania granic, łamania tabu i życia w zgodzie z własną prawdą. Autorka z czułością i uważnością oddaje głos bohaterkom, które doświadczyły przemocy, wykluczenia, walki o niezależność, ale też głębokiej przemiany i samopoznania. Szarejko nie ocenia – słucha. Dzięki temu książka staje się czymś więcej niż zbiorem historii: to swoisty manifest siły i wytrwałości kobiet, które mimo lęku, wstydu czy oporu otoczenia zdecydowały się być sobą. Znajdziemy tu opowieści o macierzyństwie i jego odrzuceniu, o życiu z chorobą psychiczną, coming oucie, rozstaniach, nowych początkach. Każdy rozdział to inne oblicze odwagi – nie heroicznej, lecz codziennej, czasem cichej, czasem krzyczącej. Język Szarejko jest prosty, ale pełen empatii. Autorka potrafi pisać o trudnych tematach bez patosu, za to z wielką wrażliwością. „Odwaga jest kobietą” to książka, która daje przestrzeń na identyfikację, refleksję i – być może – własną zmianę. To lektura obowiązkowa nie tylko dla kobiet, ale dla każdego, kto chce lepiej rozumieć, czym jest życie w zgodzie ze sobą.
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na1011 miesięcy temu
Ja nie mogę być modelką?! Dorota Wellman
Ja nie mogę być modelką?!
Dorota Wellman
Mam taki zwyczaj, że gdy książka mi się bardzo podoba zawsze daje max gwiazdek. Tak jest i tym razem! Jeżeli książka podoba mi się nieco mniej lub coś mi " nie pasuje" na tyle, że sumienie mi zabrania dać max punktów to wtedy rozważam liczbę zaznaczonych gwiazd. Nie lubię uprzedzeń i nie lubię sztuczności. Nie lubię także szufladkowania. Proszę, nie zrozumcie mnie źle... ta książka jest typowo dla Kobiet i to Kobietą ją polecam. Moja opinia może nie być bezstronna, bo sama noszę rozmiar XL, ale według mnie ta książka jest bardzo fajna! Najwięcej z tej książki skorzystają Panie własnie z rozmiarem od L w górę. Nikogo nie dyskryminuję, a stwierdzam fakt. Nie znaczy to, że książki nie mogą czytać osoby szczupłe - MOGĄ i również na tym skorzystają, ale mniej niż osoby z nieco większym rozmiarem! Długo myślałam, co o tej książce napisać. Książkę kupiłam w promocji za 10 zł w biedronce i jak na tą cenę to dość uczciwe ( 20 zł też było by uczciwe ) lecz 39.99 złotych za nią bym nie dała. Piękny zapach z drukarni i śliski papier tworzą ten boski klimat czytania książki nie w wersji mobilnej. W książce znajdziecie szczerość, prawdę i autentyczność. W książce znajdziecie dawkę humoru, dystansu i powagi. Książkę czyta się szybko. Połknęłam ją na dwa razy. Mnie bardzo zaciekawiła i wciągnęła. Wiele kolorowych zdjęć! Książka mnie zainspirowała i nie przesadzam twierdząc, że jest dedykowana babką nie tylko po 40 ale i po 20. Z książki dowiesz się czego nie lubi a co lubi Dorota, dowiesz się jakie ma stosunki z rodziną, przyjaciółmi, ludźmi na ulicy, dowiesz się jak wygląda kilka aspektów pracy Doroty, dowiesz się jak Dorota traktuje i podchodzi do ludzi, dowiesz się co było modne w 2014 roku i dostrzeżesz ile z tych rzeczy modnych jest teraz! Z tej książki dowiesz się, że rozmiar nie mówi nic o człowieku! Dowiesz się, że pewność siebie to nie tylko ładna buzia i 20 cm szpilki, poznasz historię przyjaźni Wellman - Prokop. Dużo, co nie? A jednocześnie tego tekstu naprawdę nie jest wiele. Nie dowidzisz? Spokojnie! Pisana wielką czcionką!:D Te rady i porady faktycznie działają! Naprawdę wciąga, wsysa wręcz czytelnika. Nie wiesz jak zakryć boczki albo szybko zgubić kilka kg ? Dorota pokaże Ci kilka sztuczek, które z pewnością zadziałają ale nie odwiedzie Cię od zdrowego stylu życia i pogrozi palcem aby o siebie dbać! Dodatkowo ta książka adresowa na samym końcu - boska! Książka choć na luzie to ma mądre przesłanie i każdy wyniesie z niej tyle ile zdoła zobaczyć, a to już kwestia indywidualna. Książka nie promuje otyłości ani niezdrowego stylu życia! Nie jest polityczna! Książka jest prokobieca i prorodzinna!
Wiki - awatar Wiki

Cytaty z książki Położna. 3550 cudów narodzin