Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kuchnia literacka

Wydawnictwo: Świat Książki
6,56 (9 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
4
6
3
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324706501
liczba stron
264
język
polski

Niezwykła książka, łącząca najróżniejsze przepisy na polskie dania z naszą literaturą piękną, od zawsze pełną kulinariów. Wyjątkowa historia kuchni, obyczajów przy jedzeniu, prozy i poezji, od staropolszczyzny po współczesność. Literacko od Reja, Kochanowskiego i Paska, po Miłosza i Szymborską (wiersz o cebuli). Kulinarnie od duszonych prawdziwków z winem, przez słynny bigos z Pana Tadeusza,...

Niezwykła książka, łącząca najróżniejsze przepisy na polskie dania z naszą literaturą piękną, od zawsze pełną kulinariów. Wyjątkowa historia kuchni, obyczajów przy jedzeniu, prozy i poezji, od staropolszczyzny po współczesność. Literacko od Reja, Kochanowskiego i Paska, po Miłosza i Szymborską (wiersz o cebuli). Kulinarnie od duszonych prawdziwków z winem, przez słynny bigos z Pana Tadeusza, po gołąbki z kaszą gryczaną i pączki. Do czytania i gotowania!

 

źródło okładki: http://www.swiatksiazki.pl/kuchnia-literacka-barba...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (54)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 495
bewelka86 | 2013-12-29
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Przeczytana: 29 grudnia 2013

Całkiem ciekawy pomysł na książkę ... kucharską, bo taką pozycją jest właśnie "Kuchnia literacka" pod redakcją Jana Tomkowskiego i Barbary Jakimowicz-Klein. Nie jest to jednak "typowa" pozycja, jakie możemy znaleźć w dziale z napisem: kulinaria.

"Kuchnia literacka" - jak sam tytuł wskazuje to książka o kuchni w literaturze. Autorzy wybrali teksty z różnych epok, w których są odniesienia do tradycji kulinarnych danego okresu. Książka jest podzielona na cztery części: przepisy kuchni staropolskiej, XVIII, XIX i XX - wiecznej. Każdy rozdział opatrzony jest krótkim wprowadzeniem w realia danej epoki, a potem mamy wybór tekstów, w których ich Autorzy pięknie piszą o jedzeniu. Wśród zamieszczonych fragmentów nie zabraknie takich arcydzieł literatury polskiej jak "Pan Tadeusz"; "Potop", "Chłopi" czy "Lalka". Po każdym fragmencie mamy jeden lub kilka przepisów, które pasują do poprzedzającego je tekstu. Dla przykładu: po lekturze wiersza "Cebula" Wisławy Szymborskiej czeka na nas przepis...

książek: 3442
Majka | 2012-05-25
Na półkach: 2011, Przeczytane, Kucharskie
Przeczytana: 07 lipca 2011

Ciekawe potrawy wyszukane z książek, ale nie kucharskich a z różnych powieści.

książek: 1176
marola | 2013-06-28
Przeczytana: 28 czerwca 2013

Pomysł, by zebrać w jednej książce fragmenty dzieł literackich i przepisy kulinarne przypadł mi do gustu.

książek: 82
Artur | 2016-04-27
Na półkach: Przeczytane
książek: 1414
FrouFrou | 2013-12-18
Na półkach: Polonica, Przeczytane, Rok 2014
Przeczytana: 26 stycznia 2014
książek: 1454
olka76 | 2012-07-08
Przeczytana: lipiec 2012
książek: 1581
Barbasia | 2012-04-21
Na półkach: Przeczytane
książek: 547
fervently | 2011-12-12
Przeczytana: grudzień 2011
książek: 305
Karolina | 2011-01-16
Na półkach: Inne, Przeczytane
Przeczytana: 16 stycznia 2011
książek: 26
Alter-natywna | 2016-10-10
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 44 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
Powiązane treści
Degustując słowa

Tom zawiera ponad 180 haseł ułożonych alfabetycznie (od „ananasa” po „żurek”), związanych z jedzeniem i jego przyrządzaniem (potrawy, naczynia, produkty spożywcze, przyprawy i czynności kuchenne). Smakowita ta lektura pozwala nam nie tylko poznać źródło wielu słów, uświadomić sobie wpływ pożywienia na kulturę, ale również powiązać je z odpowiednimi okresami w historii Polski.


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd