Życie Salavina. Tom 1

Okładka książki Życie Salavina. Tom 1 autorstwa Georges Duhamel
Okładka książki Życie Salavina. Tom 1 autorstwa Georges Duhamel
Georges Duhamel Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Powieści XX wieku literatura piękna
Powieści XX wieku
1959-01-01
1959-01-01
Felicja Śniatecka-Wowerowa
Spis treści tomu pierwszego: Zwierzenia o północy ; Dwaj mężczyźni ; Dziennik Salavina.

Jest to właściwie cykl pięciu powieści ujętych przez polskiego wydawcę w niniejsze dwutomowe wydanie. Kolejne części to Z wierzenia o północy, Dwaj mężczyźni, Dziennik Salavina, Klub z ulicy des Lyonnais, Zawsze taki sam . Tytułowy Salavin to poczciwy przeciętny pracownik biurowy. Doskwiera mu samotność i beznadzieja obecnej egzystencji. Z każdym nowym krokiem życiowym gdy wydaje mu się, że idzie naprzód cofa się w przeszłość. Jest to powieść o poszukiwaniu sensu życia, istnienia, związkach między ludźmi i ich braku. Opowieść o szarym człowieku chcącym wyjść poza przeciętność, nieustanym poszukiwaniu nowego życia.

Kup Życie Salavina. Tom 1 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Życie Salavina. Tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie Salavina. Tom 1

Czuję się zaszczycona będąc pierwszą osobą, która pozostawi opinię pod tym tytułem. Najpewniej, gdyby nie to, że ocalała w domowej biblioteczce, nawet nie dowiedziałabym się o jej istnieniu. Co ciekawe, na wstępie w moim wydaniu widnieje dedykacja z okazji Święta odrodzenia Polski 22.07.1960 roku. Biorąc pod uwagę charakter tego PRL-owskiego święta, jak i treści książki...zastanawiam się, czy osoba, która wybrała ten tytuł jako formę wynagrodzenia dla pracownika, była zorientowana o czym tak naprawdę opowiada ta książka.
Enigmatyczny tytuł i brak jakiejkolwiek informacji na temat tej powieści sprawił, iż podjęłam ryzyko i zapoznałam się z ów tajemniczym tworem. Czyta się go płynnie, a język powieści jest dowcipny i nasączony ironią. Powieść Skupia się na nietypowej przyjaźni dwóch mężczyzn, którzy zdają się nie odnajdować w otaczających ich normach i społeczeństwie. Tytułowy Salavin zmaga się z nałożonym przez samego siebie bierzmem, które uniemożliwia mu podjęcie odpowiedzialności za własne życie. Jest więźniem własnych oczekiwań, obarczający winą otaczających go ludzi, za to jak prezentuje się jego egzystencja. Jego przyjaciel - Edward - teoretycznie ma wszystko czego mu trzeba, jednak jego życiu brakuje głębi. Obaj mężczyźni pragną rzeczy wzniosłych i nietuzinkowych. Los doprowadza do ich spotkania. Ich przyjaźń początkowo wzniosła i opiewana, pod wpływem trudów życia staje się jałowa i wypalona.
Powieść można uznać za satyrę społeczeństwa i obyczajów tamtego okresu. Duhamel był znany z ironii oraz subtelnej krytyki społecznej, co również znalazło odzwierciedlenie w "Życie Salavina". Jeżeli interesują Cię dzieła literackie z tego okresu, które analizują ludzkie zachowania i społeczeństwo, lektura w sam raz się nada. Salavin to postać, która wzbudza ponure zrozumienie, jak i irytacje wśród czytelnika. Mimo wszystko, miałam jednak nadzieję, że jego wątek zostanie poprowadzony inaczej.

23 użytkowników ma tytuł Życie Salavina. Tom 1 na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Życie Salavina. Tom 1 na półkach dodatkowych

Okładka książki Classic Stories of World War I Richard Aldington, Paul Alverdes, Stacy Aumonier, James Warner Bellah, Joseph Conrad, Georges Duhamel, John Galsworthy, Ernest Hemingway, Leo V. Jacks, Charles Edward Montague, Walter Frederick Morris, William Somerset Maugham, John W. Thomason Jr., H. M. Tomlinson, William Townend, Edith Wharton, James B. Wharton, Ared White, Karl Wilke
Georges Duhamel
Georges Duhamel
Georges Duhamel (ur. 30 czerwca 1884 w Paryżu, zm. 13 kwietnia 1966 w Valmondois) był francuskim pisarzem. Duhamel miał wykształcenie lekarskie i podczas I wojny światowej został wcielony do armii francuskiej. W 1920 wydał Confession de minuit, pierwszą z serii książkę z anty-bohaterką Salavin. W 1935 został wybrany na członka Académie française. Georges Duhamel był trzecim dzieckiem rodziny, która z trudem była w stanie przeżyć z dochodów niestabilnego ojca. Wielokrotne przeprowadzki w dzieciństwie nie przeszkodziły Georges'owi zdobyć bakałarza w 1902, po którym zdecydował się kształcić dalej na lekarza (choć równolegle pielęgnował swoje zainteresowania literackie). W latach 1906 i 1909 on i Charles Vildrac (który potem zostanie jego szwagrem) założyli l'Abbaye de Créteil . Grupa skupiała poetów, pisarzy, muzyków i malarzy. Od 1912 był redaktorem przeglądu literackiego Mercure de France. W 1935 przejął kierownictwo nad przeglądem oraz nad jego wydawnictwem. W 1938 z powodu swojego antywojennego nastawienia, został zastąpiony przez Jacques'a Bernard'a, lecz wrócił na stanowisko w 1945 (był w posiadaniu większości akcji firmy). Kiedy ogłoszono wybuch I wojny światowej, Duhamel wstąpił do wojska, gdzie przez 4 lata pracował jako chirurg – często w niebezpiecznych sytuacjach. To bolesne doświadczenie dało dość materiału na dwa dzieła prozatorskie, które przyniosły mu natychmiastowy sukces: Vie des martyrs (Droga męczenników) i Cywilizacja (Nagroda Goncourtów w 1918). Gdy wrócił do cywila, poświęcił się literaturze i obronie ludzkiej cywilizacji. W 1919 znalazł dwa zakątki w Val-d'Oise, gdzie odtąd spędzał letnie wakacje (Vallée-du-Sausseron oraz Valmondois). W 1926 r. ogłosił w prasie apel o uwolnienie więźniów politycznych w Polsce. Apel, nieuzgodniony ze stroną polską, spowodował bojkot ze strony polskiego środowiska literackiego podczas wizyty w kraju w tym samym roku. Zajmowała się nim wtedy późniejsza pisarka i feministka Irena Krzywicka, z którą się zaprzyjaźnił. W 1935 Duhamel został wybrany na 30. przewodniczącego Académie française. W latach 1930-1940 jeździł na wiele konferencji we Francji i za granicą, przemawiając na temat języka i kultury francuskiej, a także promując ideę cywilizacji opartej na ludzkim sercu, a nie na postępie technicznym. W czasie II wojny światowej twórczość Duhamel'a była zakazana przez Niemców. Wykazał się odwagą w swoim sprzeciwie wobec okupacji, za co później chwalił go Charles de Gaulle. Po wojnie Duhamel został prezesem Alliance française i wrócił do swoich przemówień na temat kultury francuskiej. Od 1960 pogarszało się jego zdrowie, co zmusiło go do zaniechania części swojej działalności. Zmarł 6 lat później w swoim ulubionym miejscu wypoczynku, Valmondois.

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Życie Salavina. Tom 1

Dodaj cytat z książki Życie Salavina. Tom 1