Więzień Labiryntu

Okładka książki Więzień Labiryntu autora James Dashner, 9788361386100
Okładka książki Więzień Labiryntu
James Dashner Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Cykl: Więzień Labiryntu (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Więzień Labiryntu (tom 1)
The Maze Runner

Futurystyczna mitologia

469 65 67

Oceny książki Więzień Labiryntu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Więzień Labiryntu

Wciągająca książka, bardzo ciekawa. Według mnie również przerażająca. Świetnie wykreowany świat. Z ciekawością przeczytam tom 2.

Na samym początku dziwna wydawała mi się gwara, którą mówili głowi bohaterowie. Z jednej strony miało to swój klimat i odróżnia to tą książkę od innych ale z drugiej strony było to irytujące i miałam też przez to momentami myśli, że to książka nawet nie dla młodzieży.
Ogólnie pomysł fajny ale często bardziej przegadana, trochę nierówna.
Bardzo fajny pomysł ale cały czas nie mogłam wczuć się w tą książkę, pojęcia nie mam dlaczego.

Ogólnie pomysł fajny ale często bardziej przegadana, trochę nierówna.
Bardzo fajny pomysł ale cały czas...

Bardzo dobrze napisana ma ciekawą treść i szybko się ją czyta

Bardzo dobrze napisana ma ciekawą treść i szybko się ją czyta

Bardzo fajna młodzieżowa dystopia, która daje vibe Igrzysk Śmierci i Niezgodnej. Czułam się na początku mocno zagubiona, co świetnie podkreślało to, że główny bohater sam nie wiedział co się dzieje, ani gdzie się znajduje. Jedyne co mi lekko przeszkadzało to, trochę krindżowe dialogi na początku, ale dało się przez nie przejść. Polecam.

Miłe, że Minho dostał imię po legendzie Choi Minho z shinee

Miłe, że Minho dostał imię po legendzie Choi Minho z shinee

Thomas budzi się w tajemniczej windzie, nie pamiętając niczego poza swoim imieniem. Wywozi go do dziwnego miejsca, gdzie otoczyła go liczna grupa nastolatków. Znalazł się w Strefie otoczonej tajemniczym i niebezpiecznym labiryntem. Dlaczego ktoś ich wszystkich tam zesłał? Kto ich obserwuje? I dlaczego Thomasowi to miejsce wydaje się znajome? Odpowiedzi na te pytania schodzą na drugi plan, kiedy winda ponownie wyjeżdża, tym razem z dziewczyną i informacją, że ona jest ostatnia.

Na książkę „Więzień labiryntu” skusiłam się po odświeżeniu filmu. Zwykle wolę najpierw czytać lekturę, a potem obejrzeć film, ale czasu nie cofnę. Na szczęście nie zaburzyło mi to odbioru.

Hipotetycznie historię znałam, a jednak książka mnie zaskoczyła kilka razy. Napisana jest bardzo dynamicznie, a dość obszerne opisy nie spowalniają akcji. Dzięki temu bardzo dobrze poznajemy Strefę i jej mieszkańców, a także grozę, która się kryła w labiryncie.

Autor podejmuje się też niełatwego zadania, przedstawienia nam młodych ludzi w trudnych, żeby nie powiedzieć w ekstremalnych warunkach. Zawsze się boję w takich sytuacjach, że pojawi się pewien dysonans, ale nie tym razem. Młodzi ludzie się bali, byli gwałtowni i nieprzystępni. Ciężko powiedzieć, czego można się spodziewać, ale nie miałam poczucia oderwania od rzeczywistości.

Reasumując jestem mile zaskoczona lekturą, którą polecam nie tylko młodzieży. Jest to całkiem dobrze skonstruowana postapokaliptyczna powieść, która fascynuje swoim światem, którego nawet tak naprawdę nie poznajemy!

Zamierzam sięgnąć po kolejny tom, nie tylko dla tego świata, ale też dla Thomasa, którego zdecydowanie polubiłam.

Nie wierzę, ale filmy znacznieee lepsze. Daje 7 za sentyment, 1 tom tez najlepszy. Zupełnie nie czułam tego. A szczególnie plot z Newtem.....

Do "Więźnia Labiryntu" zabrałam się w odwrotnej kolejności niż zazwyczaj - najpierw obejrzałam filmy, a dopiero później zaczęłam czytać książki. O ile zawsze wyznaję zasadę, że książki są lepsze od ekranizacji, w tym przypadku bardziej spodobał mi się film. Książka nie była zła, ale momentami mnie nudziła, miała przydługie momenty albo niezrozumiałe opisy. Na minus oceniam język Streferów - po co w młodzieżówce przekleństwa, które mają zamienioną jedną literę, żeby nie było "zbyt wulgarnie"? Może dla innych czytelników zjawisko wytworzenia kilku słów charakterystycznych dla mieszkańców Strefy będzie czymś ciekawym, jednak mnie to po prostu irytowało. Ogólnie książkę oceniam jako dobrą, jednak w film bardziej przypadł mi do gustu.

Książkę chciałam przeczytać po obejrzeniu adaptacji filmowej. Szybko się czyta, jest dużo akcji, kilka momentów zaskakujących. Bardzo ciekawa pozycja, polecam.

Bardzo wciągająca. Polecam.

Bardzo wciągająca. Polecam.