Bajki z sensem

Okładka książki Bajki z sensem autora Marcie Aboff, Barbara Cain, Catherine DePino, Marjorie White Pellegrino, Elżbieta Zubrzycka, 9788360577356
Okładka książki Bajki z sensem
Elżbieta ZubrzyckaMarcie Aboff Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne (GWP) literatura dziecięca
literatura dziecięca
2010-05-01
2010-05-01
Małgorzata Trzebiatowska, Elżbieta Zubrzycka

Kup Bajki z sensem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bajki z sensem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajki z sensem

Przyjemnie tłumaczy rzeczywistość, podpowiedzi dotyczące różnych sytuacji w życiu

Sama idea bajek traktujących o trudnych emocjach jest świetna. Jednak minusem tego właśnie opracowania są same bajki/opowiadania, które momentami są...hmmm....jakby to powiedzieć? - po prostu drętwe :/ A jeśli są drętwe dla mnie, dorosłego człowieka to tym bardziej w moim odczuciu ciężko będzie z nimi trafić do dzieci, szczególnie tych nieco starszych. Nie wszystkie historie takie są ale kilka brzmi jakby były pisane ze sto lat temu.
Jednak generalnie bardzo doceniam samą ideę i formę tej lektury. Bajki są dedykowane dzieciom w różnym wieku i jest to wyraźnie zaznaczone (duży plus!) a po każdej historii jest "słowo" do rodziców lub, w przypadku bajek dla starszych dzieci, ćwiczenia do pracy nad emocją, o której była poprzedzająca historia.
Fajna pozycja, zmusza do zastanowienia i doskonale przypomina jakież to problemy mogą mieć dzieci. Problemy, które w dojrzałym świecie są głupstwami ale dla młodziaków to czasami kwestia "życia i śmierci" :P A rodzice są po to, żeby zrozumieć i pomóc. Ta mini książeczka będzie do tego bardzo przydatnym narzędziem.

Przetestowałam na dzieciach w różnym wieku i naprawdę polecam tę książkę!

Przetestowałam na dzieciach w różnym wieku i naprawdę polecam tę książkę!

89 użytkowników ma tytuł Bajki z sensem na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Bajki z sensem na półkach dodatkowych

Elżbieta Zubrzycka
Elżbieta Zubrzycka
Dr Elżbieta Zubrzycka Magister biologii (specjalizacja biochemia); magister psychologii (specjalizacja kliniczna); doktorat z nauk humanistycznych uzyskałam w 1986 roku. Wykładałam w Akademii Medycznej w Gdańsku, a następnie zajmowałam się pracą terapeutyczną w Poradni Nerwic dla Dzieci w Gdańsku. Ukończyłam dwuletnie studium psychoterapii oraz liczne szkolenia w zakresie technik terapeutycznych, takich jak: terapia rodzin w podejściu systemowym, prowadzenie grup Balinta, NLP, hipnoza. Równolegle wykładałam w Instytucie Psychologii U.G. (psychologię rodziny, wychowawczą, rozwojową, techniki terapeutyczne, psychosomatykę). Prowadziłam badania naukowe w ramach projektów międzyresortowych, występowałam na konferencjach i kongresach krajowych oraz zagranicznych. Prowadziłam prywatną działalność terapeutyczną. W 1990 roku założyłam Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne. GWP wydało ponad 1000 tytułów z obszaru nauk społecznych: podręczników akademickich, książek popularno-naukowych, terapeutycznych i pomagających w różnych dziedzinach życia. W 2003 roku powołałam nowy dział wydawniczy: GWP dla dzieci. Wydał on około 60 tytułów, które pomagają rodzicom i nauczycielom w wychowaniu, a dzieciom w rozwoju i pokonywaniu trudności. Jestem autorką 6 książek dla dorosłych i 25 książek dla dzieci, z których sześć zostało lekturami szkolnymi: „O zajączku Filipie, który ze strachu dokonał wielkich czynów”, „Słup soli”, „Marudek i Pogodek”, „Powiedz komuś” , „Czy mogę pogłaskać psa?”, „Wielkie przygody małej kropelki wody”, „Marek – chłopiec, który miał marzenia”. W konkursie Ministerstwa edukacji Narodowej (2015) pięć książek zajęło wysokie pozycje w pierwszym tuzinie wśród 3777 zgłoszonych tytułów. Stworzyłam Program „Bezpieczne dziecko„, mający chronić dzieci przed przemocą i wykorzystaniem seksualnym. Na program składają się książki mojego autorstwa i innych profesjonalistów. Jestem matką trzech dorosłych synów. Lubię narty, spacery, pływanie czyli aktywny tryb życia.

Bajki terapeutyczne Maria Molicka
Bajki terapeutyczne
Maria Molicka
Absolutny, ale to ABSOLUTNY "must have" każdego pedagoga, nauczyciela i psychologa! Dr Molicka wykonała olbrzymią, lecz wspaniałą pracę pisząc wszystkie swoje książki. Nie wierzę w słowa komentujących, że jej bajki "się starzeją". Gdy czytam takie komentarze, to prycham, poniżej piszę dlaczego. Opinie o tej książce są podzielone. Myślę, że nie podobają się czytelnikom z dwóch powodów. Jeden jest taki, że bajki są czytane dzieciom w nieodpowiednim wieku, w złym momencie, albo są nietrafione względem omawianego problemu. Drugi powód to nieumiejętność czytającego w pracy z bajkami terapeutycznymi. Nie można ich po prostu przeczytać i omówić z dzieckiem jak lekturę szkolną! Bajka terapeutyczna ma za zadanie coś wypracować. Jest wstępem w terapii do poruszenia problemu, a następnie pracy nad nim! Jest to ważne, bo często spotykam się z opiniami (zwłaszcza wśród młodych nauczycieli),że one (bajki) "nic nie dają". Otóż dają. Dają przestrzeń do rozmowy na trudne tematy. Dzieciom trudno jest mówić o swoich lękach, strachach. Bajka, gdy czytana "o kimś" jest łatwiejsza do omówienia. Potem w naturalny sposób dziecko będzie mówiło o swoich doświadczeniach. Bajki terapeutyczne dr Molickiej poruszają różną tematykę - lęk przed oddaleniem od matki, lęk przed mrokiem, lęk przed kompromitacją i wiele innych. Dlatego dobrym pomysłem jest stosowanie bajek terapeutycznych w okresie adaptacji, albo gdy dzieci są świadkami trudnych dla nich zmian. Ja tę książkę polecam bardzo mocno. Warto zainwestować w profesjonalne szkolenia, jak w praktyczny sposób wykorzystywać bajki w regularnej pracy <3
czytampowoli - awatar czytampowoli
Kosmita Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Kosmita
Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Zgadzam się z opinią, że jest to książka przeznaczona dla dorosłych odbiorców zwłaszcza dla początkujących (i nie tylko) nauczycieli, rodziców dziecka z autyzmem zaraz po diagnozie i starszego rodzeństwa dzieci z autyzmem.Jako rodzic dzieci z autyzmem które funkcjonują zupełnie inaczej od tytułowego Kosmity jak i od siebie nawzajem nie chciałabym, żeby tą pozycją "uświadamiać" dzieci z klasy/grupy przedszkolnej o zaburzeniach moich dzieci, ponieważ każda osoba autystyczna jest inna (pomimo szerokiego wspólnego spektrum objawów),w tej książce jest opisane to konkretne dziecko. W Polsce mamy dosyć dobrą zapewnioną opiekę, dużo terapii, świadomość nauczycieli i wiedza z roku na rok jest coraz lepsza. Rodzice i całe środowisko, które pracuje z takimi dziećmi, starają się głownie aby poprawić funkcjoinowanie dziecka, żeby czuło się akcptowane zwłaszcza w sferze społecznej. Ta książka opisuje wg mnie dziecko świeżo po diagnozie bez jakiekolwiek terapii nie licząc pana Marka. Warto podkreślić, że autyzm to nie choroba tylko zaburzenie neurorozwojowe oraz to ze często przy autyzmie występują inne choroby współistniejące jak np. ADHD, niepełnosprawność intelektualna, dysleksja, dyskalkulia, zaburzenia rozwoju mowy i języka, depresja, stany lękowe, OCD, zaburzenia odżywiania, padaczka, zaburzenia snu, zaburzenia integracji sensorycznej, wysoki poziom stresu, dyspraksja i inne. Także głownie apel (ode mnie jako rodzica dzieci w spektrum) do NAUCZYCIELI: ostrożnie z tą pozycją, bo pomimo wartościowych treści, można zamiast pomóc wyrządzić większą krzywdę. Ale też podziękowania dla wszystkich, którzy sięgnęli po tę książkę, bo to znaczy że szukają informacji żeby zgłębić temat autyzmu. Dobrego dnia!
gooddream88 - awatar gooddream88
Zapach motyli Tatiana Bohunow
Zapach motyli
Tatiana Bohunow
"W ogóle to mam straszne wyrzuty sumienia, kiedy jestem szczęśliwa. Tak jakbym nie miała do tego prawa." Do przeczytania tej książki skłonił mnie jej kontrowersyjny opis. Autorka porównuje szkołę do cyrku, gdzie każdy musi się podporządkować określonym zasadom. Wspomina także o dżungli, w której panują zupełnie inne reguły. Czym jest ta dżungla? I co tak poukładana dziewczyna może o niej wiedzieć? Otóż nasza tytułowa bohaterka to bardzo porządna dziewczyna. Na pierwszym miejscu w życiu stawia naukę. Jest przekonana, że na zabawę przyjdzie jeszcze czas, a dzięki nabytej wiedzy osiągnie sukces. Postępuje według "dobrych" rad rodziców, którzy w tresowaniu córeczki, nie dostrzegają, że tak naprawdę pozbawiają swoje dziecko szczęścia. Poznajemy ją podczas nauki w liceum. Szkoły, w którym nie ma czegoś takiego jak równe traktowanie. Dzieci z zamożnych rodzin, mające wpływowych rodziców są faworyzowane. Dziewczyna stawia jednak na edukację i ślepo wierzy w świetlaną przyszłość, którą rysują przed nią jej rodzice. „Zapach motyli” to dość smutna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, straconej młodości i własnego miejsca na ziemi. Po przeczytaniu jakiejkolwiek lektury mam określony stosunek do jej bohaterów- z niektórymi się utożsamiam, inni mnie wkurzają, a jeszcze inni rozśmieszają do łez. A o tej głównej bohaterce (nieznanej z imienia) nie mogę nic konkretnego powiedzieć, jest mi całkowicie obojętna. Mam do niej pretensje o to, że nie ma własnego zdania, ale z drugiej strony to naprawdę inteligentna dziewczyna, tylko zbyt posłuszna... Po prostu nie wzbudza we mnie żadnych emocji, ani pozytywnych, ani negatywnych. I to chyba w tym wszystkim jest najgorsze... obojętność. Oprócz kontrowersyjnych refleksji i kilku ciekawych fragmentów nie znajdziemy tu nic co nas wciągnie, zainteresuje i skłoni do dalszego czytania. Nie ma akcji, całą uwagę poświęcamy głównej bohaterce, jej problemom. Dowiadujemy się, że znajomości w dzisiejszych czasach znaczą o wiele więcej niż dobre wykształcenie. Jest tutaj wiele o rodzicach dyktatorach i ich niespełnionych ambicjach. O tym, że nie zawsze ich dobre chęci są korzystne dla dziecka. Po tak kontrowersyjnym opisie spodziewałam się czegoś lepszego... Jednak muszę przyznać, że niektóre fragmenty, złote myśli naszej bohaterki są bardzo trafne, a inne rozśmieszają do łez. Niestety nie jest ich za wiele. Mimo tych wszystkich zastrzeżeń, znalazłam w tej lekturze jeden, ale za to ogromny plus- prawdę, o której niektórzy boją się mówić głośno.
Karla - awatar Karla
oceniła na614 lat temu

Cytaty z książki Bajki z sensem

Dodaj cytat z książki Bajki z sensem