Gawędy o broni i mundurze

Okładka książki Gawędy o broni i mundurze autora Szymon Kobyliński, 8311070482
Okładka książki Gawędy o broni i mundurze
Szymon Kobyliński Wydawnictwo: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej powieść historyczna
powieść historyczna
1984-01-01
1984-01-01
83-11-07048-2

Kup Gawędy o broni i mundurze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gawędy o broni i mundurze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gawędy o broni i mundurze

Ważna książka mojego dzieciństwa. Szymon Kobyliński i Jan Matejko przed laty ukształtowali moją wyobraźnię historyczną, a Wiktor Zin - wiedzę z dziedziny architektury. Mam ogromny szacunek dla ich pracy.

Rewelacja - wprowadzenie w świat militariów. W moim przypadku zadziałało i została mi do dziś fascynacja uzbrojeniem i umundurowaniem WOJSKA POLSKIEGO.

"Szymona Kobylińskiego gawędy o broni i mundurze" to pozycja opatrzona tytułem niezwykle adekwatnym. To zbiorek prawie stu ilustrowanych kart, z których każda została opatrzona taką samą ilością tekstu. Trudno zatem oczekiwać od niego zbyt wielu informacji, tym bardziej że autor nie przykłada większej wagi do trzymania się tematu. W jego narrację wkradło się również trochę błędów i stereotypów (uzbrojenie Słowian wynikało z ich przekładania obrony nad atak; zasada działania broni palnej jest taka sama jak w chwili jej powstania; w 1939 Polska miała tylko nowoczesny sprzęt, ale przez złe zarządzanie było go zbyt mało i inne). Mimo to, nie zabrakło miejsca na sporą ilość ciekawostek, a rozdział o polskim inżynierze/artylerzyście (jak na złość, zapomniałem jego nazwisko) i prekursorze broni masowego rażenia. Nie mógłbym zapomnieć o ilustracjach – w większości przypadków są dobre, ładne (chociaż ubogie kolorystycznie – zwykle czarno-czerwono- białe) i czytelne; wyjątek stanowią ostatnie strony, na których autor chciał zamieścić jak najwięcej z modeli sprzętu i typów mundurów, tworząc mało wyraźny miszmasz. Nie wpływa to zbytnio na moją ocenę – to bardzo ładny, lekki w odbiorze album, w sam raz na jeden dzień.

Kolejna pozycja z dzieciństwa.
Uwielbiałem Szymona Kobylińskiego oglądać w TV . "Gawędy o Broni i Mundurze miałem kupione 2 sztuki . Jedna stała nietknięta na półce a z drugą wszędzie chodziłem i starałem się kopiować rysunki gdzie tylko się dało .... :)

Kolejna pozycja z dzieciństwa.

78 użytkowników ma tytuł Gawędy o broni i mundurze na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Gawędy o broni i mundurze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gawędy o broni i mundurze

Okładka książki RELAX Antologia opowieści rysunkowych. Tom 3 Janusz Christa, Marek Karmowski, Szymon Kobyliński, Witold Parzydło, Adam Radoń, Grzegorz Rosiński, Marek Szyszko, Zbigniew Wójcicki, Jerzy Wróblewski
Okładka książki Nieznane komiksy znanych twórców 1957-2001 Tadeusz Baranowski, Bohdan Butenko, Henryk Chmielewski, Janusz Christa, Zbigniew Kasprzak (Kas), Szymon Kobyliński, Edward Lutczyn, Andrzej Olaf Nowakowski, Witold Parzydło, Szarlota Pawel, Bogusław Polch, Tadeusz Raczkiewicz, Grzegorz Rosiński, Jacek Skrzydlewski, Marek Szyszko, Marian Walentynowicz, Jerzy Wróblewski
Okładka książki Szymon Kobyliński Szymon Kobyliński, Eryk Lipiński
Szymon Kobyliński Szymon Kobyliński, Eryk Lipiński
Okładka książki Sekscytacje. Antologia polskiej literatury frywolnej, rubasznej i obscenicznej Stanisław Barańczak, Tadeusz Boy-Żeleński, Aleksander Fredro, Marian Hemar, Mieczysław Jagoszewski, Świętopełk Karpiński, Szymon Kobyliński, Leszek Mazan, Janusz Minkiewicz, Andrzej Możdżonek, Adam Naruszewicz, Tadeusz Różewicz, Maciej Słomczyński, Wisława Szymborska, Stanisław Trembecki, Julian Tuwim, Tadeusz Wittlin, Marian Załucki
Okładka książki Ilustrowana kronika Polaków Szymon Kobyliński, Mateusz Siuchniński
Ilustrowana kronika Polaków Szymon Kobyliński, Mateusz Siuchniński
Okładka książki Nie minęło nic, prócz lat Szymon Kobyliński, Aleksandra Ziółkowska-Boehm
Nie minęło nic, prócz lat Szymon Kobyliński, Aleksandra Ziółkowska-Boehm

Cytaty z książki Gawędy o broni i mundurze

Dodaj cytat z książki Gawędy o broni i mundurze