Szwedzi w Warszawie

00:00 /00:00

Kup Szwedzi w Warszawie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szwedzi w Warszawie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szwedzi w Warszawie

Dziś już nie pamiętam treści, ale pamiętam, jak czytałam tę książkę na podłodze szkolnej biblioteki, nie mogąc się oderwać.

1938
1938

Chciałbym przypomnieć postać zapomnianego już polskiego pisarza, historyka, uczestnika powstania styczniowego, księdza katolickiego, luteranina o antyniemieckich poglądach, ale zwolennika współpracy z Rosją i popierającego jej hasła panslawizmu.
Jego nazwisko nie pojawia się nawet w " Historii literatury polskiej " A. Nasiłowskiej i w " Zarysie dziejów literatury polskiej " J Kleinera !!!
Jego syn walczył w powstaniu warszawskim.

Jako pisarz debiutował w 1869 r.
Jego powieści historyczno - przygodowe dla młodzieży zyskały ogromną popularność, przypominały wydarzenia historyczne, budziły świadomość narodową i podtrzymywały ducha walki o wolność !!!
Aktualnie znanych jest ok. 100 - u jego powieści, publikował po kilka rocznie.
Za antycarskie książki " Grom Maciejowski " i ... to już innym razem, został skazany na sześć miesięcy więzienia, zamieniony na areszt domowy.

Autor jest uważany za twórcę polskiej POWIEŚCI KRYMINALNEJ tzw. kryminału dworkowego, powinien zainteresować miłośników tego gatunku !!!
Większość była drukowana w odcinkach w " Gazecie Kieleckiej " i dopiero w ostatnich latach ukazała się drukiem !!!
W 1991 r. Wł. Gołaszewski sfilmował " Szwedów w Warszawie " z A. Seniuk, P. Fronczewskim i H. Talarem.
Autor tworzył ok. 150 lat temu, ma to swoje plusy i minusy.
Ocenę zostawiam czytelnikom.
Ja osobiście uwielbiam tego typu literaturę.
AUTOR ZASŁUGUJE NA PRZYPOMNIENIE !!!
Książki tego autora w większości nie mają jeszcze ocen.
POLECAM !!!

O,laboga ...
Książka przygodowa dla młodzieży. Akcja rozgrywa się w okupowanej przez Szwedów Warszawie.
Przeczytana ponad 30 lat temu. Bardzo miło ją wspominam.

O,laboga ...
Przeczytana ponad 30 lat temu. Bardzo miło ją wspominam.

466 użytkowników ma tytuł Szwedzi w Warszawie na półkach głównych
115 użytkowników ma tytuł Szwedzi w Warszawie na półkach dodatkowych

Walery Przyborowski
Walery Przyborowski
Polski pisarz i historyk. Przyszedł na świat na Kielecczyźnie, a jego ojcem był był ksiądz katolicki, który przeszedł na luteranizm. Uczestnik powstania styczniowego. Absolwent Szkoły Głównej Warszawskiej (historia). Po studiach m.in. redagował pismo "Chwila" oraz był nauczycielem historii w gimnazjum w Radomiu. Najbardziej znany jest z pisania powieści przygodowych i historycznych, które tworzył pod pseudonimem Zygmunt Lucjan Sulima. Jeden z pierwszych polskich autorów kryminałów. Wybrane dzieła: "Wspomnienia ułana z 1863 r. (cz. 1-2, Nakładem Tygodnika Wielkopolskiego, 1874-78),"Lelum-polelum" (pierwsze wydanieL 1888),"Historya Franka i Frankistów" (Gebethner i Wolff, 1893),"Szwedzi w Warszawie" (pierwsze wydanie: Drukarnia Stanisławy Niemiry i Synów, 1901). Żona: Celina Szymanowska, 6 dzieci.

Cytaty z książki Szwedzi w Warszawie

Walery Przyborowski Szwedzi w Warszawie Zobacz więcej