Szwedzi w Warszawie

- powieść historyczna
- 2007-01-01
- 1955-01-01
Szwedzi w Warszawie to doskonała powieść historyczna. Walery Przyborowski pisał ją w czasach zaborów, kiedy to nie mógł mówić wprost o problemach nękających Polskę. Sięgnął więc, jak wielu pisarzy, do historii. W powieści pojawiają się takie postacie jak niejednokrotnie wspominany król polski Jan Kazimierz, król szwedzki Karol Gustaw i wielki bohater tamtych czasów – Czarniecki. Wielkim jej
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Szwedzi w Warszawie w ulubionej księgarni
Oceny książki Szwedzi w Warszawie
466 użytkowników ma tytuł Szwedzi w Warszawie na półkach głównych- Przeczytane 366
- Lektury 6
- Powieść historyczna 5
- Z historią w tle 4
- Literatura polska 4
- Historia 4
- Mam 3
Cytaty z książki Szwedzi w Warszawie
[...] bo mi się tak jeść chce, żem wysechł jako te nieboszczyki. I taki jestem lekucieńki, że gdyby mnie kto palcem tknął, zaraz bym się przewrócił, a taki pusty, że gdyby mi Kazik kuksa dał, toby mi w żywocie dziurę zrobił jako w bębnie...
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szwedzi w Warszawie
Dziś już nie pamiętam treści, ale pamiętam, jak czytałam tę książkę na podłodze szkolnej biblioteki, nie mogąc się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałbym przypomnieć postać zapomnianego już polskiego pisarza, historyka, uczestnika powstania styczniowego, księdza katolickiego, luteranina o antyniemieckich poglądach, ale zwolennika współpracy z Rosją i popierającego jej hasła panslawizmu.
Jego nazwisko nie pojawia się nawet w " Historii literatury polskiej " A. Nasiłowskiej i w " Zarysie dziejów literatury polskiej " J Kleinera !!!
Jego syn walczył w powstaniu warszawskim.
Jako pisarz debiutował w 1869 r.
Jego powieści historyczno - przygodowe dla młodzieży zyskały ogromną popularność, przypominały wydarzenia historyczne, budziły świadomość narodową i podtrzymywały ducha walki o wolność !!!
Aktualnie znanych jest ok. 100 - u jego powieści, publikował po kilka rocznie.
Za antycarskie książki " Grom Maciejowski " i ... to już innym razem, został skazany na sześć miesięcy więzienia, zamieniony na areszt domowy.
Autor jest uważany za twórcę polskiej POWIEŚCI KRYMINALNEJ tzw. kryminału dworkowego, powinien zainteresować miłośników tego gatunku !!!
Większość była drukowana w odcinkach w " Gazecie Kieleckiej " i dopiero w ostatnich latach ukazała się drukiem !!!
W 1991 r. Wł. Gołaszewski sfilmował " Szwedów w Warszawie " z A. Seniuk, P. Fronczewskim i H. Talarem.
Autor tworzył ok. 150 lat temu, ma to swoje plusy i minusy.
Ocenę zostawiam czytelnikom.
Ja osobiście uwielbiam tego typu literaturę.
AUTOR ZASŁUGUJE NA PRZYPOMNIENIE !!!
Książki tego autora w większości nie mają jeszcze ocen.
POLECAM !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJego nazwisko nie pojawia się nawet w " Historii literatury polskiej " A. Nasiłowskiej i w " Zarysie dziejów literatury polskiej "...
O,laboga ...
Przeczytana ponad 30 lat temu. Bardzo miło ją wspominam.
O,laboga ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przygodowa dla młodzieży. Akcja rozgrywa się w okupowanej przez Szwedów Warszawie.
Przeczytana ponad 30 lat temu. Bardzo miło ją wspominam.
Luźna historia w czasów Potopu Szwedzkiego. Lekko się czyta i dość szybko
Luźna historia w czasów Potopu Szwedzkiego. Lekko się czyta i dość szybko
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzygoda w historycznym płaszczu.
Przygoda w historycznym płaszczu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna lektura dla młodzieży. Dodatkowym atutem są postacie historyczne umieszczone w powieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka przygodowa dla dzieci, a może dla chłopców - sądząc po recenzjach. Wciągająca akcja z ciekawym wątkiem głównym. Dla mnie była lekturą uzupełniającą, więc sięgnąłem po nią przez przymusu, a później rodzice musieli używać przymusu bezpośredniego, żebym się od nie oderwał i poszedł spać.
Napisana prostym językiem, okraszonym lekko stylizowanymi wstawkami, w wykonaniu jednego z bohaterów. Do dzisiaj, czasami, nazwę kogoś cebulą. Wątek patriotyczny nie jest nachalny, dużo bardziej wciąga bieżąca akcja, rozgrywająca się w lochach Warszawy okupowanej przez Szwedów.
Polecam młodym miłośnikom przygody i historii lub po prostu lubiącym czytać wciągające książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana prostym językiem, okraszonym lekko stylizowanymi wstawkami, w...
W zasadzie zmęczyłam się trochę tą książką, ale myślę, że może zaciekawić młodego czytelnika. Przyborowski pisze o trójce młodzieńców, którzy angażują się w niebezpieczną przygodę, bo są polskimi patriotami i uważają, że powinni się aktywnie zaangażować, jeśli mogą w ten sposób pomóc królowi Janowi Kazimierzowi pomóc pokonać Szwedów. Dochodzą tu oczywiście także osobiste pobudki, jak chęć uwolnienia pojmanej przez najeźdźców matki czy przeżycia wielkiej przygody. Akcja jest dość wartka, choć w zasadzie przewidywalna. Jest to teoretycznie powieść historyczna, ale w praktyce historia ta mogłaby się wydarzyć w innych czasach, bo wydarzenia historyczne i realia epoki są tylko tłem. Autor stylizuje język utworu na dawną polszczyznę, ale odniosłam wrażenie, że ta stylizacja trąci mocno sztucznością. Myślę jednak, że sprawdza się ten zabieg, gdy książkę czyta młody czytelnik. Można sięgnąć dla rozrywki i odprężenia, ale nie należy oczekiwać, że będzie to wybitna lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNienawidzę historii, więc sceptycznie podeszłam do tej książki. Okazało się, że nie jest taka zła. Nic rewelacyjnego, ale spodziewałam się czegoś gorszego. Plus za postać Maćka i jego "O laboga, laboga!" :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam to jako dziecko i o dziwo nie z przymusu (w mojej szkole nie była to lektura obowiązkowa),a z ciekawości. Musi być chyba całkiem dobra, skoro przeczytałam ją kilka razy.