Bracia z Bronksu

Agnieszka Kuryś

Kup Bracia z Bronksu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bracia z Bronksu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bracia z Bronksu

W dobie podważania wszystkiego co tylko można, cieszę się, że przeczytałem książkę, która jest autentycznym zapisem cudów i pracy, czasami mrówczej Franciszkanów Szarych. Od zawsze ich lubiłem, ale ta książka zainspirowała mnie, aby nawet w naszym kraju też szukać cudów, które się obok nas dzieją. Przecież mnóstwo jej ludzi, którzy pomagają bezinteresownie, którzy szukają Boga w swoim życiu lub żyją ze swoim aniołem stróżem za pan brat. Trzeba tylko otworzyć oczy i serce.

Spotkałeś kiedyś Anioła? A może masz kontakt z Nim? Nie tylko tego danego nam od Boga Stróża ale takiego, którego można dotknąć, pogadać, a nawet się z Nim podroczyć i pokłócić.
Ta książka opowiada właśnie o współczesnych Aniołach. Takich z krwi i kości. To bracia Franciszkanie Odnowy, żyjący w skrajnym ubóstwie i służący innym.
"Olbrzymi brat Terry, dawny barman, który wolał piwo od wody święconej, brat Stan, jazzman z podejrzanych nocnych lokali na Manhattanie (...) Francois Marie, Kanadyjczyk rodem z Quebecu, który wplątał się kiedyś w narkotyki, przewoził towar między Kanadą, a USA prowadził eklektyczne poszukiwania intelektualne, po czym spędził kilka lat w sekcie Moona." To niektórzy z nich. Odważni, pokorni, pobozni, z ogromnym poczuciem humoru.
Książka zawiera krótkie anegdoty, historie z ich codzienności. A czyta się świetnie. Coś podobnie jak "Kwiatki św. Franciszka", w końcu to jego duchowi spadkobiercy, bracia. "Jesteśmy rodziną dla tych, którzy rodziny nie mają." - mówią sami o sobie.
Próbowałeś kiedyś zawrócić samolot już startujący, na który się spóźniłeś? A może myślałeś, żeby kupić wieżowiec w centrum Bronksu za jednego dolara? Korzystałeś z pomocy złodziei, którzy Cię okradli Ale nawet sami nie wiedzieli jaką robią Ci przysługę, więc ich błogosławiłeś? Prosiłeś ze złością Boga o steki bo je wręcz kochasz, A potem nie mogłeś uporać się z ilością wołowiny najlepszej jakości? Oni tego doświadczają każdego dnia. Nie martwią się o jutro, bo Pan zadba o nich.
Serdecznie polecam lekturę tej pozytywnej książki, A gwarantuję, że nie braknie Ci chwil wzruszeń, śmiechu i pozytywnej energii napędzającej do życia.

"Olbrzymi brat Terry, dawny barman, który...

Obejrzałem OUTCASTS, a później zajrzałem do braci z Bronksu. To spotkanie daje nadzieję i dziwne poczucie bezpieczeństwa, które zaprowadziło mnie do myślenia: odpowiedni ludzie w odpowiednim miejscu. Bracia dzielą się osobistym doświadczeniem Chrystusa, to jest piękne.

85 użytkowników ma tytuł Bracia z Bronksu na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Bracia z Bronksu na półkach dodatkowych

Luc Adrian
Luc Adrian
Luc Adrian (ur. 1957),francuski dziennikarz i pisarz. Pracuje w tygodniku „Famil­le Chrétienne”. Przeprowadza wywiady z osobami o burzliwych życiorysach – z ludźmi nawróconymi i byłymi więź­niarkami. Jako autor książek o tematyce religijnej zyskał uznanie za swoje podejście do pisania. Cechuje go poczucie humoru, niekonwencjonalne przetwarzanie cytatów biblijnych oraz liczne nawiązania do współczesnej kultury. Jego książki są doceniane za świeże spojrzenie na tematykę religijną, dzięki czemu trafiają zarówno do osób głęboko wierzących, jak i poszukujących duchowości w codziennym życiu.

Cytaty z książki Bracia z Bronksu

Luc Adrian Bracia z Bronksu Zobacz więcej