Okładka książki Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945 autora Thorolf Hillblad, Erik Wallin, 9788311119826
Thorolf HillbladErik Wallin Wydawnictwo: Bellona Seria: Wspomnienia Frontowe historia
historia
Wspomnienia Frontowe
Twilight of the Gods
2011-03-08
2011-03-08
9788311119826
Andrzej Murawski

Kup Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945

Książka krótka i tak naprawde o niczym szczególnym. Bawi wybielanie ochotników SS. i porównywanie ich do najlepszych wojowników swiata.

Wspomnienia o tyle intrygujące, że dotyczą chyba najbardziej zróżnicowanej pod względem narodowościowym 11. Dywizji Waffen SS „Nordland.” Równie bogaty był szlak bojowy tej jednostki, poczynając od Narwy i kotła kurlandzkiego, poprzez walki nad Odrą oraz w obronie Berlina. Chyba mało kto zdaje sobie sprawę, że ta ochotnicza formacja brała bezpośredni udział w walkach na terenie dzielnicy rządowej.
Pomijając zbrodniczą kartę jednostek spod znaku Waffen SS, to te wspomnienia (szwedzki punkt widzenia) wydają się najciekawsze spośród dotychczas opublikowanych w Polsce. Zwraca uwagę ilość szczegółów opisywanych starć oraz ogromna determinacja w prowadzeniu oporu, mimo świadomości, że nie przyniesie on sukcesu. Kontrowersyjna, ale ciekawa.

Przesiąknięta nazistowskim fanatyzmem, napisana z perspektywy esesmana książka. Naturalistyczna, brutalna, ukazująca upadek "wielkiej" Rzeszy pod naciskiem Armii Czerwonej. Fajna lecz za bardzo pro niemiecka co często jest wręcz obrzydliwe.

233 użytkowników ma tytuł Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945 na półkach głównych
101 użytkowników ma tytuł Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945

Cytaty z książki Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945

Thorolf Hillblad Zmierzch bogów. Wspomnienia szwedzkiego ochotnika z 11 dywizji grenadierów pancernych Waffen-SS "Nordland" 1944-1945 Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne