Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia

Okładka książki Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia autora Kristina Digman, Åsa Lind, 9788360963357
Okładka książki Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia
Åsa LindKristina Digman Wydawnictwo: Zakamarki Cykl: Piaskowy wilk (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca

Kup Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia w ulubionej księgarnii

Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia

Oceny książki Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia

Ćwiczenia z myślenia to kolejna część uroczej serii o Karusi i Piaskowym Wilku, skierowanej głównie do dzieci. Książka porusza ważne tematy, takie jak śmierć czy sposoby radzenia sobie w trudnych chwilach, wszystko przedstawione w przystępny i ciepły sposób.

Piaskowy Wilk pełni rolę mentora, pomagając Karusi zrozumieć świat i różne sytuacje, co sprawia, że lektura jest zarówno pouczająca, jak i przyjemna.

"Była sobie kiedyś dziewczynka. Mieszkała w domu nad morzem. Często bawiła się na plaży. Na plaży mieszkał wilk. Byli przyjaciółmi..."

Kolejna część serii "Piaskowy wilk" i podane w sposób lekki i przyjemny opowiadania dla najmłodszych, którzy są ciekawi świata, jak Karusia.
Jej najlepszy przyjaciel Piaskowy Wilk jest gotowy, by zawsze jej wysłuchać i odpowiedzieć nawet na te najtrudniejsze, niezrozumiałe pytania dotyczące chociażby, jak odróżnić wroga od przyjaciela, czym jest miłość, a czym śmierć. Jak odgonić komary oraz że trzeba uważać przy zabawie z ogniem bo kryje się w nim niebezpieczny smok.

Karusia i Wilk przesiadują na plaży, rozmyślają, nad czym tu się pogłowić.
"Cóż, w ćwiczeniach z myślenia zawsze doskonale sprawdza się pytanie: dlaczego? Dlaczego cokolwiek. Do moich faworytów należy na przykład dlaczego mucha. Mogę się nad tym zastanawiać tydzień bez przerwy".

Tak się zatem zastanawiają nad wieloma trudnymi sprawami. Karusia przybiega na plażę, kiedy jest radosna i smutna i zdenerwowana albo gdy chce opowiedzieć Wilkowi, że marzy o zwierzątku, a najlepiej króliku. Dzielny Piaskowy Wilk udziela mądrych, pouczających odpowiedzi. Ma gotowe historie, które Karusia chętnie słucha i którymi dzieli się później z mamą i tatą.

Książka ta bardzo dobra na domowe wieczory, do czytania przed zaśnięciem. Jest na pograniczu świata realnego i dziecięcej fantazji. To obrazy widziane oczami dziecka. Piaskowy Wilk świetnie sprawdza się w roli przyjaciela, powiernika, pomocnika, przewodnika nawet wtedy, gdy dziewczynka zabłądzi we mgle.

Książka zawiera wiele refleksji, mądrych wyjaśnień trudnych spraw na dziecięcy język. Z opowiadań wyłania się magia, spokój i optymizm i cierpliwość, który niesie w sobie Piaskowy Wilk względem niecierpliwej Karusi. Najpiękniej opowiadał o spotkaniu ze śmiercią, o Tajemnicy Śmierci.

Pięknym dodatkiem są oczywiście ilustracje, rysunki Kristiny Digman idealnie wkomponowane w niezwykły klimat opowiadań o dziewczynce i wilku.
Książka została wyróżniona przez Komitet Ochrony Praw Dziecka. Serdecznie polecam.

Miłej lektury :)

Na półkach: , , , , , ,

Całą rodziną uwielbiamy piaskowego wilka. Jest uroczy. ♥️

Całą rodziną uwielbiamy piaskowego wilka. Jest uroczy. ♥️

247 użytkowników ma tytuł Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia

Okładka książki Ekspedycja Elliki Tomson Emma Göthner, Åsa Lind
Okładka książki Piaskowy Wilk i prawdziwe wymysły Kristina Digman, Åsa Lind
Piaskowy Wilk i prawdziwe wymysły Kristina Digman, Åsa Lind
Åsa Lind
Åsa Lind
Szwedzka autorka książek dla dzieci i dorosłych. Mieszka na Wyspach Alandzkich. Wcześniej pracowała w restauracji oraz jako dziennikarka, obecnie jest niezależną pisarką.

Maleńkie Królestwo królewny Aurelki Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Maleńkie Królestwo królewny Aurelki
Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Chcecie prawdziwej bajki, z królewną, królewiczem, smokiem i czarownicą? Do tego bajki z krwi i kości, z odpowiednio wyważonym humorem, zaskakującymi zwrotami akcji i morałem do przemyślenia? Zatem proszę bardzo! Możecie już raczyć się tą przeuroczą historią, która z okazji 15 - lecia doczekała się wznowienia w nowej, pięknej szacie graficznej. Czy wiecie jak wygląda życie królewny? Czy to eleganckie suknie, nieustanne bale, wykwintne posiłki, mężny królewicz na białym koniu i radosne pląsanie całymi dniami? Gdy Aurelia niespodziewanie zostaje królewną maleńkiego królestwa mieszczącego się w kartonie, jej wyobrażenie o byciu królewną zderza się z rzeczywistością. Suknia jest okropnie niewygodna, bale wymagają ogromu zachodu, królewicz narzeka i zrzędzi, ślub ma być w ekspresowym tempie, a do tego jakieś zarządzenia i obowiązki. Aurelka zupełnie inaczej wyobrażała sobie bycie królewną. Przekonała się, że musi wiele się nauczyć i zrozumieć, szczególnie, że nie wszystko jest takie jak wydaje się na pierwszy rzut oka oraz, że do wszystkiego trzeba dojrzeć. Jednocześnie również ona wiele nauczyła swoich poddanych, którzy przekonali się, że zabawa i swoboda potrafią przynieść uśmiech i radość, której tak często brakuje w zwykłej codzienności. Z tej książki bajkowa aura aż kipi na każdego, kto po nią sięga. Bawi, uczy i przynosi prawdziwą przyjemność z czytania. Wspomnę jeszcze, że to książka nagradzana - po jej lekturze już rozumiem dlaczego ❤️
malipasjonaci - awatar malipasjonaci
Piaskowy Wilk i prawdziwe wymysły Åsa Lind
Piaskowy Wilk i prawdziwe wymysły
Åsa Lind Kristina Digman
"Piaskiwy Wilk... - powiedziała Karusia. - Z nim jest dokładnie tak samo. On też po prostu, najzwyczajniej w świecie sobie jest. I pomyślała, jak to dobrze... Jak dobrze, że Piaskowy Wilk mieszka tu sobie, tak blisko niej, na plaży. Jest sobie cały - od nosa aż po sam ogon - lśniącodziki, piękny i niezwykle wyjątkowy." "Piaskowy Wilk i prawdziwe wymysły" Asy Lind to kolejny już trzeci i ostatni tom bardzo lubianej i poczytnej książki dla dzieci i dla nieco starszych czytelnikow, którzy czasami też chcą poczuć tę magię dziecięcych lat, ten powiew letniego wiatru na plaży w towarzystwie sympatycznego, mądrego przyjaciela. W tej części poznajemy kolejne opowieści, przygody Karusi i jej Piaskowego Wilka, który mieszka w grocie przy plaży. Nie opuszcza go fantazja, ani cierpliwość do ciekawej świata małej dziewczynki. Tym razem Piaskowy Wilk podpowiada jaka może być usterka w samochodzie, czym jest czas, kto rządzi czasem. Oczywiście nikt nim nie rządzi, bo to niemożliwe, czas jest za stary i za potężny, żeby ktoś nim rządził, a jego władza jest ogromna! Nikt nie może nim sterować, ani go zatrzymać. Ponadto Piaskowy Wilk służy pomocą Karusi, kiedy ta ucieka z domu. Wypytuje czy zabrała ze sobą ciepłe skarpetki, parasol tak na wszelki wypadek. Poznają "zielony świat" oraz etykietę ubioru odświętnego i wiele innych ciekawych rzeczy. Książka z fantazją i pomysłem dla prawidłowego rozwoju dziecka. Piaskowy Wilk jest wspaniałym przyjacielem, zawsze niosącym pomoc. Nigdy się nie złości zawsze pomoże. Zatem cenna literatura dla dzieci i nie tylko. Miła chwila oderwania się od rzeczywistości. Ksiażka do której zawsze warto powrócić mimo że czas upływa i dorastamy z Karusią. Życzę samych pogodnych chwil przy tej pogodnej książce. Miłej lektury :)
PrzyczajonyPompon25 - awatar PrzyczajonyPompon25
Odwiedziła mnie żyrafa Stanisław Wygodzki
Odwiedziła mnie żyrafa
Stanisław Wygodzki Mirosław Pokora
Tak! Ta książeczka jest tak zabawna, jak absurdalnie niemożliwy jest jej tytuł. ODWIEDZIŁA MNIE ŻYRAFA, to przesympatyczna, krótka opowiastka o tym, jak pewnego Warszawiaka, odwiedziła Żyrafa - najprawdziwsza! Stanisław Wygodzki był polskim prozaikiem, poetą i napisał dla dzieci cztery książki w tym własnie ODWIEDZIŁA MNIE ŻYRAFA. To prosta historia i właśnie dlatego taka dobra. Jest komiczna, przypomina trochę humor Flipa i Flapa, czyli najlepszy, bo poczciwy i bezpośredni, sytuacyjny humor o jaki dzisiaj trudno. Jednak jest to pozycja wydana przez Dwie Siostry w ich wspaniałej serii MISTRZOWIE ILUSTRACJI, więc poza genialnym tekstem dostajemy genialne ilustracje. Za te w ODWIEDZIŁA MNIE ŻYRAFA odpowiada Mirosław Pokora i wystarczy tylko przelotnie na nie spojrzeć, by je docenić. Są radosne, charakterystyczne, żyrafa ma cudowne oczy a kreska świadczy o wielkim talencie artysty. Seria MISTRZÓW ILUSTRACJI jest jedną z moich ulubionych serii w gatunku literatury dla dzieci. Cenię ją nie tylko ze względu na wspaniałe wydania, ale także ze względu na właśnie przypominanie geniuszy ilustracji - ludzi, o których łatwo jest zapomnieć, bo przeminęli, odeszli... ale ich sztuka, ich pozytywne, radosne obrazy, na których wyrosły pokolenia i wszystko wskazuje na to, że nadal wyrastają nowe - bawią, cieszą i uczą dostrzegać piękno w rzeczach małych. puk, puk! kto tam? Żyrafa! mistrzowie ilustracji Wydawnictwo Dwie Siostry egzemplarz recenzencki
πPi - awatar πPi
Dziadek na huśtawce Renata Piątkowska
Dziadek na huśtawce
Renata Piątkowska
Mówi się, że rodzice są od wychowania, a dziadkowie od rozpieszczania. Zgodzicie się z tym stwierdzeniem? A co jeśli ktoś dziadka nie ma? Przecież życiu zdarzają się różne sytuacje. Poznajcie z nami książkę autorstwa Renaty Piątkowskiej pt. „Dziadek na huśtawce” z ilustracjami Artura Nowickiego. Pewnego dnia podczas zabawy Marcin zauważył, że w pokoju jego przyjaciela Witka nadal stoi pudełko wykonane własnoręcznie, które miał wręczyć dziadkowi jako prezent. Witek wyznaje, że nie miał pudełka komu podarować. Marcin wpada na genialny pomysł! Pozna Witka ze swoim sąsiadem, troszkę zwariowanym staruszkiem – Panem Teofilem. Jak pomyślał, tak też zrobił! Pan Teofil został obdarowany pudełkiem, chłopcy chętnie spędzali czas wraz z sąsiadem. Witek był uradowany! Zyskał dziadka (choć przyszywanego) oraz psa, o którym marzył. Bo Pan Teofil miał psa. I to nie o byle jakim imieniu. Warczysław Łobuzkiewicz– to brzmi dumnie! Pan Teofil uczył też chłopców odczytywania godzin na zegarku, robił im najlepsze „melaśniki”, był opoką w trudnych sytuacjach, oglądali razem chmury leżąc na trawie. Skonstruował i zawiesił dla chłopców na jabłonce huśtawkę, ale zanim dopuścił do niej dzieci sam huśtał się przez pół dnia. Grunt to bezpieczeństwo i sam musiał ją sprawdzić! Starszy Pan podzielił się z Witkiem historią swojego życia, wspólnie oglądali album ze zdjęciami i chłopiec przeżył niejedno zaskoczenie! Kolejnym szokiem było zobaczenie prawdziwej karety! I to w dziadkowej szopie. I tak oto między dzieckiem bez dziadka, i starszym mężczyzną bez wnuka zawiązała się niepowtarzalna nić. Samotność poszła w odstawkę. Nie chcemy Wam już więcej zdradzać. Sięgnijcie po tę niezwykle ciepłą, radosną opowieść.
Marta - awatar Marta
oceniła na102 miesiące temu
Florka. Listy do Józefiny Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Florka. Listy do Józefiny
Roksana Jędrzejewska-Wróbel
"Florka. Listy do Józefiny" autorstwa Roksany Jędrzejewskiej - Wróbel z ilustracjami Jony Jung to, jak mówi tytuł, opowiadania przygód Florki w formie listów ryjówki do Józefiny, poznanej podczas wakacji myszki. Dziewczynki bardzo się zaprzyjaźniły i obiecały pisać do siebie jak najczęściej. W swoich listach do myszki, Florka relacjonuje to, co dzieje się w jej życiu. O tym jak zachorowała na świnkę, jak nie mogła się doczekać odpowiedzi na poprzedni list oraz o trudzie utrzymania sekretu w tajemnicy. Jednak najwięcej uwagi, Florka poświęca zmianie, jaka nastąpiła w jej rodzinie, która się powiększyła. Po dłużącym się oczekiwaniu, wreszcie rodzice wrócili ze szpitala, ale z dwoma zawiniątkami. Nikt nie spodziewał się bliźniaków, które wywróciły rodzinne życie ryjówek do góry nogami. Świat Florki również stanął na głowie. Nie jest jej łatwo być starszą siostrą, gdy dorośli przestają zwracać na nią uwagę. Całe szczęście, nieoceniona babcia Balbina przybyła jej z pomocą. Czy Florce uda się odnaleźć w nowej sytuacji? Krótkie opowiadania są bardzo zabawne, tak jak czasami bywa świat w dziecięcym pojmowaniu. Odbiór rzeczywiście przez dzieci o otwartym umyśle, często wprawia w zdumienie, a nawet w refleksję. Na uwagę zasługują wyraziste i bardzo sympatyczne ilustracje. Trochę zabrakło mi poważnego potraktowania Florki przez rodziców w chwilach, gdy bardzo ich potrzebowała i nie otrzymywała uwagi i wsparcia z ich strony w bez wątpienia trudnej dla niej sytuacji, co wyraźnie sygnalizowała.
synek_szymek_czyta - awatar synek_szymek_czyta
oceniła na82 lata temu
Machiną przez Chiny Łukasz Wierzbicki
Machiną przez Chiny
Łukasz Wierzbicki
Wierzbicki Łukarz to absolutny mistrz w pisaniu opowieści biograficznych dla dzieci o niesamowitych podróżnikach, którzy przeszli do historii. W książce "Machiną przez Chiny" przedstawił losy Haliny i Stacha Bujakowskich, którzy niegdyś odbyli fascynującą, pełną niebezpieczeństw motocyklową podróż poślubną do Chin. Świeżo poślubieni małżonkowie w czasie swej wyprawy doświadczyli niemalże wszystkiego. W Turcji spotkali chłopaka, który marzył o tym, żeby się oświadczyć pewnej dziewczynie pięknej niczym słońce. Stach by mu to umożliwić ofiarował zakochanemu bez opamiętania chłopakowi swój ślubny garnitur. Z kolei pewien sprytny malec z Bombaju o imieniu Iqbal wskazał podróżnikom drogę do gaju kokosowego. I tak z każdym kolejnym kilometrem Halina i Stach napotykali na swej drodze, w przeróżnych zakątkach szerokiego świata, nowych przyjaciół. Uśmiechniętych, serdecznych, dzięki którym nie zginęli z głodu, chłodu oraz pragnienia. A było ich naprawdę wielu. Poczynając od Hindusa znad Gangesu i troskliwej siostrze Assuncie, przez gościnnego i mądrego On Sam-Je z porcelanowego pałacu, a skończywszy na sympatycznym dzikusie Iko z tropikalnego lasu. To dzięki ich pomocy udało im się dotrzeć do upragnionego celu - Szanghaju. Była to super wyprawa, która dziś nie zachwyciłaby zapewne nikogo, ale wtedy była czymś wprost niewyobrażalnym. Polecam wszystkim tą interesującą historię.
Iska - awatar Iska
oceniła na82 lata temu