Lament. Intryga Królowej Elfów

Okładka książki Lament. Intryga Królowej Elfów autora Maggie Stiefvater, 9788362476060
Okładka książki Lament. Intryga Królowej Elfów
Maggie Stiefvater Wydawnictwo: Illuminatio Cykl: Faerie (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Faerie (tom 1)
Lament: The Faerie Queen’s Deception
2011-02-28
2011-02-28
2011-01-01
Karolina Socha-Duśko

Kup Lament. Intryga Królowej Elfów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lament. Intryga Królowej Elfów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lament. Intryga Królowej Elfów

Dużo ciekawej i dynamicznej akacji. Ciekawe zestawianie bohaterów, książka pobudza wyobraźnie przez występujące w niej elfy.

Ta książka leżała u mnie na półce kilka lat, w końcu zdecydowałam się po nią sięgnąć. Ogólnie oczekiwałam czegoś innego, miałam nadzieję, że będzie taka "wróżkowa" i magiczna, ale otrzymałam trochę tani romans.
Zacznę od tego, że nie lubię pierwszoosobowej narracji, mam wtedy wrażenie, że reszta bohaterów jest strasznie pomijana. Poza tym denerwują mnie też wtedy główni bohaterowie, i tak też było w tym przypadku. Rozumiem, pierwsza nastolenia miłość, ale kurcze, Deirdre zachowuje się jakby jej całkiem rozum odjęło. Luke na początku może i był atrakcyjny z tą jego tajemniczością, ale w pewnym momencie każda by się zdenerwowała, gdyby gość ciągle zbywał ją półsłówkami. Wydaje się jakby nie dało się z nim o niczym konstruktywnym porozmawiać, bo on przecież "nie wie jak dużo może jej powiedzieć". Poza tym wszystko co mówi do Dee jest prześmiewsze, jakby się z niej nabijał. Dopiero w drugiej połowie książki Luke zaczął wzbudzać moją sympatię, kiedy dowiadujemy się dlaczego "nie może" jej o niektórych rzeczach mówić, i że to nie wynika z tego że po prostu nie chce. Nagle też przestaje być bezczelny (chociaż nie do końca rozumiem dlaczego). Jeszcze wracając do Dee, autorka opisuje jej życie jakby polegało ono tylko na myśleniu o Luku i spotykaniu się z Lukiem. Czasami zagra na harfie czy wymieni z rodzicami dosłownie dwa zdania. (Znowu) w drugiej połowie pójdzie na dzień do pracy i nawet spotka się z przyjacielem ze dwa razy. Co do rodziny i przyjaciela Dee, oni też nie za bardzo interesują się jej życiem. Nikt nawet nie skomentował tego, że dziewczyna na konkursie zagrała w duecie, a nie solo, mimo że ona sama dowiedziała się o tej zmiane dosłownie kilka minut przed występem. Jedynymi ciekawszymi postaciami są Delia (ciotka) i babcia Dee, ale ich potencjał został całkowicie zmarnowany.
Co do świata Faerie, również mnie zawiódł. Nie jest zbyt rozbudowany, wiemy tylko że są jacyś fejowie, którzy nie mogą dotykać żelaza i że rządzi nimi królowa tyranka. I wszyscy chcą zabić Deirdre, bo jest niebezpieczna, ale zasadniczo też nie do końca wiadomo dlaczego. Postacie Królowej i fejki Eleanor również zmarnowane.
Ogólnie książkę czyta się dość przyjemnie. Akcja jest wartka, pomysł dobry, ale za mało rozwinięty. Autorka pisze tak jakby chciała wszystko jak najbardziej streścić i zmieścić się w jakimś limicie stron. Mimo to sięgnę po drugą część, słyszałam, że jest lepsza. "Lament" polecam osobom, które szukają zwykłego romansu dla młodzieży z elementami fantastyki.

Na półkach: , , , ,

Bardzo dobra fabuła,ciekawa akcja,trzymająca w napięciu.
Książka świetna,czyta się przyjemnie.
Oczarowana i zadowolona jestem.

Bardzo dobra fabuła,ciekawa akcja,trzymająca w napięciu.
Książka świetna,czyta się przyjemnie.
Oczarowana i zadowolona jestem.

1334 użytkowników ma tytuł Lament. Intryga Królowej Elfów na półkach głównych
201 użytkowników ma tytuł Lament. Intryga Królowej Elfów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Lament. Intryga Królowej Elfów

Cytaty z książki Lament. Intryga Królowej Elfów