Legendy afrykańskie

1957-01-01
Maryla Tusinowa

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Legendy afrykańskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Legendy afrykańskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legendy afrykańskie

11 użytkowników ma tytuł Legendy afrykańskie na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Legendy afrykańskie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Legendy afrykańskie

Okładka książki Na południe od Sahary. Opowiadania afrykańskie S.F. Aboderin, Peter Henry Abrahams, Adolph Agbadja, Phyllis Altman, Amadou Hampâté Bâ, Gaston Bart-Williams, Jack Cope, Bernard Binlin Dadié, Birago Diop, Mbella Sonne Dipoko, Mabel Dove Danquah, Cyprian Ekwensi, Gbemi, Nadine Gordimer, Themba Harry Gwala, Alfred Hutchinson, Jomo Kenyatta, Alex La Guma, Camara Laye, Arthur Maimane, Bloke Modisane, Es'kia Mphahlele, Ngũgĩ wa Thiong’o, Abioseh Nicol, Nkem Nwankwo, F.K. Nyaku, Grace Ogot, Phebean Ajibola Ogundipe, Gabriel Okara, Alan Paton, Francis Kwaku Poku, Óscar Bento Ribas, Richard Rive, Mabel Segun, Ousmane Sembène, Dyke H. Sentso, W.M. Sinah, Can Themba, Alf Wannenburg, praca zbiorowa
Bernard Binlin Dadié
Bernard Binlin Dadié
Bernard Abou Koffi Binlin Dadié - poeta i polityk z Wybrzeża Kości Słoniowej. Przyszedł na świat w południowo-wschodniej części kraju, a jego siostrą była późniejsza późniejsza polityk Hortense Aka-Anghui (1933-2017). Absolwent Institut Fondamental d'Afrique Noire (IFAN) w Dakarze. Był uczestnikiem walk o niepodległość Wybrzeża Kości Słoniowej. Tworzył w języku francuskim. Współzałożyciel Cercle Culturel et Folklorique de la Côte d'Ivoire. Jeden z wierszy Bernarda Dadié ("Dry Your Tears, Afrika") został wykorzystany w skomponowanej przez Johna Williamsa ścieżce dźwiękowej do filmu "Amistad". Bernard Binlin Dadié żył 103 lata. Wybrane dzieła: "Les Villes" (kronika, 1933),"Légendes Africaines" (1954, polskie wydanie: "Legendy Afrykańskie", Czytelnik, 1957),"La Ronde des jours" (1956, polskie wydanie: "Dziękczynienie", wiersz ze zbioru "Poezja Czarnej Afryki", PIW, 1962),"Na południe od Sahary" (opowiadania, praca zbiorowa, 1967),"Béatrice du Congo" (sztuka teatralna, 1995). Żona: Rose Assamala Koutoua, 9 dzieci: 4 córki: Michèle, Dominique, Claire i Paule oraz 5 synów: René, Benjamin, Claude, André i Pierre.

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Legendy afrykańskie

Dodaj cytat z książki Legendy afrykańskie