Wyprawa Aleksandra Wielkiego

Okładka książki Wyprawa Aleksandra Wielkiego autora Flawiusz Arrian, 8304046792
Okładka książki Wyprawa Aleksandra Wielkiego
Flawiusz Arrian Wydawnictwo: De Agostini, Ossolineum Seria: Arcydzieła Kultury Antycznej biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Helena Gesztoft-Gasztold

Kup Wyprawa Aleksandra Wielkiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyprawa Aleksandra Wielkiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyprawa Aleksandra Wielkiego

Uznawane za najbardziej wartościowe źródło, jeżeli chodzi o Aleksandra Wielkiego, choć ostatnio część historyków to krytykuje. Chociaż autor mówi o negatywnych cechach Aleksandra, to widać, że ma do niego pozytywny stosunek. Oceniam 10/10 gdyż jako starożytne źródło to wartość sama w sobie

Jedna z bardziej wartościowych lektur o wyprawie Aleksandra. Autor stara się być obiektywny, a ponadto korzysta z bezcennych utraconych źródeł Ptolemeusza i Aristobula.

Zaciekawiony osobą Aleksandra Wielkiego, o którym nawet największy dyletant słyszał sporo, chociażby za sprawą hollywoodzkiej ekranizacji jego życia z Colinem Farrellem w roli głównej, sięgnąłem po "Wyprawę Aleksandra Wielkiego" autorstwa Flawiusza Arriana. Stwierdziłem, że niepodobieństwem jest czytać te wszystkie popularnonaukowej opracowania na jego temat nie znając w miarę wiarygodnego przekazu źródłowego z czasów, w których pamięć o czynach wielkiego macedońskiego wodza była wciąż bardzo mocna. Flawiusz Arrian swoje dzieło napisał na podstawie notatek sekretarzy Aleksandra, a najważniejszym źródłem były zapiski Ptolemajosa (późniejszy król Egiptu Ptolemeusz I Soter przodek słynnej Kleopatry VII),Nearcha i Arystobula z Kasandrei.
Dzieło, podzielone na siedem ksiąg, stanowi zapis podbojów Aleksandra Wielkiego. Sporo informacji o kampanii przeciwko perskiemu królowi Dariuszowi, o spiskach panujących w państwie, a przede wszystkich o licznych podbojach jakich dokonał podczas swoich rządów zawarł Arrian w swojej książce, która bez zbędnych ozdobników w bardzo żywy i wartki sposób przedstawia nam wielkiego wodza wraz z jego zaletami i wadami. Zasadniczy tekst utworu poprzedzony został wstępem historycznoliterackim, dopełniają go niezbędne przypisy, które pozwalają nam lepiej zrozumieć kontekst wydarzeń opisanych w utworze. Pomimo iż dane statystyczne zawarte w "Wyprawie Aleksandra Wielkiego" dotyczące wielkość walczących wojsk są często przesadzone, że wiele z opisanych miejscowości dziś już w ogóle nie istnieje albo nigdy nie udało się ich zlokalizować, że stan dzisiejszej wiedzy skonfrontowany z dziełami starożytnych często przeczy ich ustaleniom dzieło Flawiusza Arrina jest pozycją obowiązkową zarówna dla miłośników kultury i historii antyku jak i wielbicieli wielkiego macedońskiego wodza.

176 użytkowników ma tytuł Wyprawa Aleksandra Wielkiego na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Wyprawa Aleksandra Wielkiego na półkach dodatkowych