Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody

Okładka książki Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody autora Władysław Łoziński, 8321806163
Okładka książki Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody
Władysław Łoziński Wydawnictwo: Wydawnictwo Łódzkie Seria: Przygoda z Historią literatura dziecięca
literatura dziecięca
Przygoda z Historią
1986-01-01
1986-01-01

Kup Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody

Tematem książki są dzieje młodego wiejskiego chłopaka, Hanusza Bystrego, jego przygody w czasie poszukiwania ojca znajdującego się w niewoli tureckiej. Wszystko to jest ściśle powiązane z historią diamentu, zwanego Okiem Proroka, który to diament został powierzony Hanuszowi na przechowanie przez Kozaka Semena. Czas akcji to okres panowania Zygmunta III, lata 1614-1624.
Powieść czyta się szybko, pomimo archaizowanego języka. Plusem jest bardzo dobra charakterystyka środowisk, w których rozgrywa się akcja książki, minusem natomiast słaby zarys samych bohaterów jako jednostek.

Jedna z najukochańszych powieści mojego dzieciństwa. Nastoletni Hanusz wyrusza "do Turek" w poszukiwaniu ojca, zagarniętego do niewoli.Po drodze praktykuje u kupca korzennego,zaprzyjaźnia się z Kozakiem Semenem, demaskuje mordercę, a po dotarciu do Turcji nie tylko ratuje ojca,ale też innego jeńca (który okazuje się być ojcem Semena).Wartka akcja, dużo przygód, a co najważniejsze - dobrze się kończy. Oj niełatwo i niebezpiecznie było w XVII wieku.

„WOLNE LEKTURY” REWELACYJNIE WYWIĄZUJĄ SIĘ Z EDUKACYJNEJ MISJI. DZIĘKUJĘ!
Dostępne na: https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/lozinski-oko-proroka/
Władysław Łoziński (1843 – 1913) - polski powieściopisarz i historyk, badacz przeszłości kultury polskiej, sekretarz Ossolineum, kolekcjoner dzieł sztuki, członek Towarzystwa Historycznego we Lwowie, autor historycznych prac naukowych i powieści. Ta wydana w 1899 roku. Na LC ma 6,61 (36 ocen i 2 opinie)
Wikipedia:
„Oko proroka, czyli Hanusz Bystry i jego przygody – powieść historyczno-przygodowa autorstwa Władysława Łozińskiego z 1899 roku. Akcja toczy się w południowo-wschodniej Rzeczypospolitej w I połowie XVII wieku. Po klęsce pod Cecorą ziemie te są regularnie najeżdżane przez hordy turecko-tatarskie. Głównym bohaterem jest Hanusz Bystry, syn formana. Kiedy jego ojciec ginie bez wieści w czasie wyprawy kupieckiej na ziemie tureckie, Hanusz postanawia udać się tam i go odszukać. W tym samym czasie w jego ręce trafia cenny przedmiot – diament o nazwie Oko proroka, który powierzył mu kozak Semen Bedryszko. Podczas wędrówki, chłopiec przeżywa wiele niebezpiecznych przygód…”
Przygody przygodami, lecz co za język!! „…rumacją groził” (eksmisją); „koń brożkowy” (zaprzęgowy); „koń podżary” (niejednolitej maści, podpalany); „pałuba” (kryty wóz, lecz przecież u Irzykowskiego - raczej: jędza, wiedźma); „w indermachu” (oficynie); „kozub” (rodzaj torby ze świeżo zdartej kory); „almaryjka” (szafka); „pultynek” (biurko z ukośnym blatem) itd. itp. Do tego dawno nie używane, jak: „BOGA SIĘ BÓJ, CNOTY SIĘ DZIERŻ, FORTUNIE NIE UFAJ”….
Jeszcze pean na cześć Stefana Chmieleckiego, wojewody kijowskiego:
„Cny Chmielecki, mężu sławny, / Jakiego czas nie miał dawny,/ Nie jeden wiek, nie dwa minie,/ A twa sława nie zaginie!”
No i happy end, a z nim finalna nauka:
„….prawa swojego dochodź, od krzywdy wszelką siłą się broń, nogami i rękami przy swoim stój, a choćby zębami się odgryzaj, bo to twoje prawo jest, ale pomstę Bogu pozostaw. Zawsześ ty więcej wziął aniżeliś wart, a kiedy na tamtym świecie liczbę czynić będziesz z żywota swego, dłużen zostaniesz i miłosierdzia potrzebny”
W sumie relaksująca lektura historyczno – przygodowa bawiąca archaizmami i zapożyczeniami z innych języków 7/10

„WOLNE LEKTURY” REWELACYJNIE WYWIĄZUJĄ SIĘ Z EDUKACYJNEJ MISJI. DZIĘKUJĘ!
Dostępne na: https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/lozinski-oko-proroka/

95 użytkowników ma tytuł Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody

Cytaty z książki Oko Proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody