Kichuś majstra Lepigliny

Okładka książki Kichuś majstra Lepigliny autora Janina Porazińska, 8310078560
Okładka książki Kichuś majstra Lepigliny
Janina Porazińska Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Seria: Klasyka Dziecięca [Nasza Księgarnia] literatura dziecięca
literatura dziecięca
Klasyka Dziecięca [Nasza Księgarnia]
1981-01-01
1946-01-01

Kup Kichuś majstra Lepigliny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kichuś majstra Lepigliny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kichuś majstra Lepigliny

Świetnie się to czytało, ten język, to ludzkie myślenie i zachowania.. jakby cofnąć się w czasie. Niestety ten piękny staropolski język nie jest zrozumiały dla dzieci, córka wielu rzeczy nie rozumiała a tłumaczenie każdego wyrywało ją z historii więc po pewnym czasie daliśmy sobie z tym spokój i słuchała bez tłumaczenia. Nawet pomimo tego przygody Kichusia się jej podobały (gdyby kiedyś powstało nowe wydanie dobrze by było je wydać w dwóch wersjach: oryginalnej oraz z uwspółcześnionym językiem - słowniczek na końcu obowiązkowy bo część słów siłą rzeczy trzeba wyjaśnić co to był ten cały Babski Comber, ale już uwspółcześnione antałek, sionka, komornica czy inne ułatwiłyby tę lekturę dzieciom)

Najważniejsza książka mojego dzieciństwa :)

Najważniejsza książka mojego dzieciństwa :)

Przyznam, że nie pamiętam już dokładnie treści tej książki, ale w dzieciństwie czytałam ją wiele razy, więc musiała przypaść mi do gustu.
Bardzo podobały mi się ilustracje (nadal mam je w pamięci - w innym wydaniu tej książki).
I nie mogę odżałować, że ileś lat temu pozbyłam się swojego egzemplarza podczas jakiś wielkich porządków).

Kichuś. Śmieszne, urocze imię dla chłopczyka ulepionego z gliny przez majstra Lepiglinę. Bardzo sympatyczna książeczka dla dzieci. Janina Porazińska nie bez powodu nazywana była polską Astrid Lindgren.

Ukochana książeczka mojego dzieciństwa:)

Ukochana książeczka mojego dzieciństwa:)

Jak dla mnie - lepsza wersja Pinokia. Bardziej mi się podobała, nie była tak "przerażająca", jak Pinokio. Ogólnie można przeczytać, ale bardzo nie powala.

Są książki, które pamięta się mimo upływu lat. "Kichuś majstra Lepigliny" to jedna z moich ulubionych historii z tamtych czasów. Może to kwestia podobieństwa z inną bajką "Pinokio"C.Collodi...Kichuś został ulepiony z gliny przez majstra Lepiglinę, który na codzień zajmował się lepieniem i wypalaniem garnków. Kiedy samotny garncarz zorientował się, że ulepiony przez niego chłopczyk zyje nie posiadał się z radości. Pamiętam taki moment z tej bajki, kiedy Kichuś usłyszał serce bijące w piersi majstra i stwierdził, że też takie chce...Jakie to przyniosło skutki? Kichuś miał bardzo czułe i miękkie serce, nie było nikogo, kto by go nie lubił lub czegoś mu nie zawdzięczał. Bo Kichuś bardzo lubił pomagać ludziom w potrzebie...Polecam

135 użytkowników ma tytuł Kichuś majstra Lepigliny na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Kichuś majstra Lepigliny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kichuś majstra Lepigliny

Okładka książki Rozalka Olaboga Anna Kamieńska, Ewa Salamon
Rozalka Olaboga Anna Kamieńska, Ewa Salamon
Okładka książki Dom pod kasztanami Helena Bechlerowa, Jan Marcin Szancer (ilustrator)
Dom pod kasztanami Helena Bechlerowa, Jan Marcin Szancer (ilustrator)
Okładka książki Przez różową szybkę Jan Marcin Szancer (ilustrator), Ewa Szelburg-Zarembina
Przez różową szybkę Jan Marcin Szancer (ilustrator), Ewa Szelburg-Zarembina

Cytaty z książki Kichuś majstra Lepigliny