Szczury

Okładka książki Szczury autora Marcin Jan Gorazdowski, 8385253513
Okładka książki Szczury
Marcin Jan Gorazdowski Wydawnictwo: Agencja Wydawnicza Egros Seria: Hobby flora i fauna
flora i fauna
Hobby
1994-01-01
1994-01-01

Kup Szczury w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szczury

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczury

Najgorsza książka o szczurach jaką przeczytałem. Zapewne ze względu na rok wydania. W tamtych czasach wiedza na temat opieki nad szczurami to jak wiedza na temat kosmosu przed Kopernikiem, czyli żadna. Osoba zaczynająca przygodę ze szczurami nie dowie się z tej książki niczego pożytecznego. Odradzam.

Trochę ciekawostek tu jest, ale nie aż tak przydatnych dla hodowcy, jak można by się spodziewać po książce sprzedawanej w sklepach zoologicznych. Nie dowiemy się z niej na przykład:

- że kupowanie jednego szczura to pomyłka, bo szczury są stadne i trzeba mieć co najmniej dwa;
- że szczury potrzebują dużej klatki, bo rosną średnio do 25 centymetrów, licząc bez ogona, a klatkowe minimum dla dwóch szczurów to 60/40/60 cm;
- że potrzebują codziennych wybiegów;
- że są drogie w utrzymaniu i często chorują;
- i wreszcie, że większość weterynarzy kompletnie nie zna się na gryzoniach i potrzebujemy specjalnego weterynarza od szczurów, co poza dużymi miastami może być problemem;

Na szczęście autor nie zapomniał wspomnieć o ich zadziwiającej inteligencji. :) Ja zamiast kupowania książki polecałabym raczej fora pasjonatów szczurów: szczury.org i forum.szczury.biz - są zdecydowanie bardziej przydatne.

34 użytkowników ma tytuł Szczury na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Szczury na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szczury

Cytaty z książki Szczury

Dodaj cytat z książki Szczury