Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach

Okładka książki Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach autora Marcin Jan Gorazdowski, 9788377634493
Okładka książki Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach
Marcin Jan Gorazdowski Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza MULTICO Seria: Opowiada o... popularnonaukowa dziecięca
popularnonaukowa dziecięca
Opowiada o...
2020-01-01
2020-01-01

Kup Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach

Mój sześcioletni syn ostatnio fascynuje się jaszczurkami i innymi gadami. Książka Gorazdowskiego w ciekawy, bardzo merytoryczny, acz nie zawsze prosty sposób, prezentuje płazy i gady zamieszkujące poszczególne kontynenty. Jest pięknie ilustrowana, pełna ciekawostek i informacji. Jeżeli nawet dziecko nie wszystko zrozumie, to fotografie mówią same za siebie, a niektóre treści można uprościć czytając. Sama się wiele nauczyłam :)

W zeszłym roku w naszym ogrodzie pojawiła się jaszczurka zwinka. Jakiś czas temu temu, gdy sprzątałam zeszłoroczne liście coś zaszeleściło w krzakach berberysu. To ona. Znów jest. Pewnie jej dobrze u nas, gdzie pełno zacienionych zakamarków, gdzie duże kamienie w słonecznych miejscach do wygrzewania się w ciepełku. I ślimaki, dżdżownice, poidełko z wodą. Ten gość wymaga od nas rezygnacji z chemii w ogrodzie. Coś za coś – my i pewnie zwinka (Helenka) jesteśmy z tego zadowoleni. W książce Marcina Gorazdowskiego znajdziecie kilkanaście gatunków gadów i płazów- z rodzimego podwórka i z egzotycznych zakątków. Prawda jest taka, że potrafimy wymienić zaledwie kilka przykładów tych zwierząt – tymczasem ich wkład jest niezwykle ważny ze względu na bioróżnorodność planety jak i gospodarki. Gady i płazy odżywiają się bowiem owadami, gryzoniami – bez ich pomocy plony byłby mniejsze, a kto wie – może musielibyśmy sięgnąć po jeszcze więcej chemii.

Fascynują małe smoki – bo czyż małe jaszczurki nie kojarzą nam się właśnie z nimi? O salamandrze plamistej zwykło się mówić, że to „ognisty jaszczur”, „córka ognia” albo „powstała z płomieni”. Słodko wygląda, ale – uwaga – ma toksyczną substancję, której zadaniem jest odstraszenie przeciwnika. Alkaloid salamandryna – brzmi groźnie, prawda?

Z opowieści autora dowiedzieć się można, że grzebiuszka ziemna ma pionową źrenicę (!),pętówka babienica – występująca we Francji, Belgii i Holandii za nic w świecie nie chciała zamieszkać w Polsce. Ropucha paskówka – niezwykle rzadki gatunek w Polsce, ma liczne brodawki na skórze, które wydzielają trujący jad. Kumaka górskiego i nizinnego można rozróżnić po ubarwieniu strony brzusznej ciała. Autor zabiera nas na różne kontynenty: do Azji, Afryki, wszystkich Ameryk, Australii i Oceanii, zapoznaje z charakterystycznymi gatunkami. Mnie – przyznaję – najbardziej zaciekawiły rodzime płazy i gady. Wśród nich wąż eskulapa, który jest symbolem farmacji i medycyny, padalec zwyczajny – o którym nie wiadomo, czy mówić:„wąż” czy jednak „nie wąż”. I oczywiście nasz jedyny jadowity wąż – żmija zygzakowata.

Książka ukazała się w ramach znanej wielu miłośnikom przyrody kultowej już serii. Jest kolorowo, wyraźne zdjęcia przyciągają wzrok. Często można spotkać się oko w oko z danym zwierzakiem. Mnóstwo ciekawostek i informacji. Tekst rozbity jest na małe części – które dzieci łatwiej też samodzielnie przeczytają.

16 użytkowników ma tytuł Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach

Okładka książki Mój świat, moja sztuka Marta Ignerska, Katarzyna Kołodziej-Podsiadło
Mój świat, moja sztuka Marta Ignerska, Katarzyna Kołodziej-Podsiadło
Okładka książki Fascynujące fakty o Ziemi Asia Gwis, Patrycja Zarawska
Fascynujące fakty o Ziemi Asia Gwis, Patrycja Zarawska
Okładka książki Sekretne życie kup i sików Marta Lorés Maragall, Mariona Tolosa Sisteré
Sekretne życie kup i sików Marta Lorés Maragall, Mariona Tolosa Sisteré
Okładka książki Żarłoczna historia rekinów Clive Gifford, Andressa Meissner
Żarłoczna historia rekinów Clive Gifford, Andressa Meissner
Okładka książki Wraki. Najsłynniejsze historie zatopionych statków Howard Gray, Rebecca Siegel
Wraki. Najsłynniejsze historie zatopionych statków Howard Gray, Rebecca Siegel

Cytaty z książki Marcin Jan Gorazdowski opowiada o płazach i gadach