Szachinszach

2008-01-01

Kup Szachinszach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szachinszach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szachinszach

Nie wiem, co o tym sądzić. Kapuściński to klasyk reportażu wychwalany przez wielu, a o „Szachinszachu” nasłuchałam się szczególnie wielu dobrych opinii. Tymczasem już od pierwszych stron daje się wyczuć więcej literackiego polotu wyobraźni niż przedstawienia faktów, co w mojej ocenie wyklucza tę książkę zdecydowanie z kategorii reportażu. Opisując fotografie, których niestety czytelnik nie może zobaczyć i samodzielnie ocenić, bo nie ma ich w ilustracjach, wymyśla sceny, których nie mógł być świadkiem. Skoro więc fantazjuje w kilku ewidentnych, rażących przypadkach, całość traci na wiarygodności. Jeśli miał być to zabieg na zasadzie „choć się nie wydarzyło, mogło się wydarzyć” pasuje bardziej do science/political fiction, ale i do tego gatunku „Szachinszach” przecież nie pasuje. Nie wiem więc, co właściwie przeczytam. Liczyłam po opiniach na dużą dawkę wiedzy o Iranie, przynajmniej z okresu rewolucji, a ostatecznie niewiele się dowiedziałam, o ile cokolwiek, bo będę musiała to wszystko zweryfikować. Jego niektóre opinie też są mocno dyskusyjne. Szkoda

Klasyka gatunku czytana dziś w dobie rozwoju wojny w Iranie pokazuje jak przewrotny jest świat. Rządzący Iranem Reza Pahlawi zostaje obalony przez ajatollachów, którzy mają położyć kres tyranii szacha. Swoją drogą opisy działania irańskiej policji Pahlawiego mogą powodować gęsią skórkę. Zaś fragment opisujący sposób rządzenia (czy expresis verbis nieudoloność) szacha wywołuje uśmiech politowania
Najlepsze są te fragmenty gdzie Kapuściński włącza tryb eseisty!

To znakomity, oszczędny w formie reportaż o mechanizmach władzy absolutnej i jej nieuchronnym upadku. Kapuściński pokazuje rewolucję irańską nie przez daty i statystyki, lecz przez obrazy, symbole i ludzkie emocje. Siłą książki jest uniwersalność — opowieść o Iranie staje się opowieścią o każdej tyranii. Autor pisze sugestywnie, spokojnie, a jednocześnie z ogromnym napięciem. Szachinszach to lektura krótka, ale bardzo gęsta znaczeniowo i długo zostająca w pamięci.

6720 użytkowników ma tytuł Szachinszach na półkach głównych
1241 użytkowników ma tytuł Szachinszach na półkach dodatkowych

Ryszard Kapuściński
Ryszard Kapuściński
Polski reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotograf, zwany "cesarzem reportażu". Był najczęściej – poza Stanisławem Lemem – tłumaczonym za granicą polskim autorem. Urodził się w rodzinie nauczycielskiej. Jego ojciec walczył w 1939 w stopniu podporucznika w SGO Polesie[1]. Po 17 września dostał się do niewoli radzieckiej. Wraz z kilkoma kolegami udało mu się uciec z kolumny prowadzonej na Smoleńsk i po zamianie ubrania na cywilne powrócił do Pińska (Artur Domosławski w książce "Kapuściński non-fiction" podaje fakt niewoli i ucieczki w wątpliwość). W obawie przed deportacją do Kazachstanu wyjechał z rodziną do swoich rodziców mieszkających w Przemyślu[2], a następnie w głąb okupowanej Polski. Pozostałą część okupacji Ryszard Kapuściński wraz z rodzicami spędził w Sierakowie, w Puszczy Kampinoskiej, koło wsi Palmiry. Debiutował poetycko w wieku 17 lat w tygodniku Dziś i Jutro. W 1950 zdał maturę w warszawskim gimnazjum im. Stanisława Staszica. W latach 1953–1981 był członkiem PZPR. W 1956 ukończył studia na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Warszawskiego i rozpoczął pracę (początkowo jako goniec) w redakcji Sztandaru Młodych. W 1956 otrzymał pierwszą nagrodę – Złoty Krzyż Zasługi – za reportaż To też jest prawda o Nowej Hucie, opisujący trudne warunki życia robotników na budowie kombinatu. W tym samym roku odbył swą pierwszą podróż zagraniczną – do Indii. Odszedł z gazety w 1958, odwołany przez redakcję za poparcie dla krytycznego wobec władzy tygodnika Po Prostu. Przeniósł się do Polityki. Od 1962 pracował dla PAP jako stały korespondent zagraniczny w Afryce, Ameryce Łacińskiej i Azji. Dokumentował upadek cesarstwa w Etiopii i Iranie. Od 1974 w tygodniku Kultura. Przełożył na język polski Dziennik z Boliwii Che Guevary. Był zaprzyjaźniony z Salvadorem Allende. W 1987 Royal Court Theatre w Londynie wystawił sceniczną adaptację jego książki Cesarz, opisującej upadek reżimu Haile Selassie I w Etiopii (wystawiany potem także w kraju). W 1996 wyróżniony nagrodą imienia Jana Parandowskiego, w 1999 otrzymał "Ikara". Wybrany przez środowisko dziennikarskie Dziennikarzem wieku w plebiscycie miesięcznika Press. Laureat Nagrody im. Dariusza Fikusa za rok 2004. Doktor honoris causa Uniwersytetu Śląskiego (17 października 1997)[3], Uniwersytetu Wrocławskiego (2001),Uniwersytetu Jagiellońskiego (2004) i Gdańskiego (29 stycznia 2004)[4]. Łącznie otrzymał ponad 40 nagród i wyróżnień. Był członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. Zmarł 23 stycznia 2007[5] w wieku 74 lat, po rozległym zawale serca, na oddziale kardiochirurgii szpitala przy ul. Banacha w Warszawie. Jego śmierci poświęcone zostało dużo miejsca zarówno w polskich jak i światowych mediach. Na pierwszych stronach swych wydań pisały o Kapuścińskim największe gazety, jak New York Times, Le Monde czy El Pais. Na ręce ambasadora RP w Hiszpanii kondolencje z powodu śmierci pisarza złożyła hiszpańska para królewska oraz książę Asturii. To cios dla polskiej literatury, dla polskiej kultury – tak o śmierci Ryszarda Kapuścińskiego mówił w rozmowie z dziennikarzami w tureckim Adampolu prezydent Lech Kaczyński. Msza święta żałobna rozpoczęła pogrzeb 31 stycznia 2007 o godz. 11 w Bazylice Świętego Krzyża w Warszawie. Przewodniczył jej prymas Polski kard. Józef Glemp. Mszę koncelebrowali m.in. kapelan Rodzin Katyńskich ks. prałat Zdzisław Peszkowski, kapelan prezydenta RP, ks. prałat Roman Indrzejczyk i ks. Adam Boniecki z "Tygodnika Powszechnego". Homilię prymasa odczytał ksiądz Piotr Pawlukiewicz. Książki Ryszarda Kapuścińskiego: * Busz po polsku (1962) * Czarne Gwiazdy (1963) * Kirgiz schodzi z konia (1968) * Gdyby cała Afryka (1969) * Che Guevara – Dziennik z Boliwii – Ryszard Kapuściński (1969) * Dlaczego zginął Karl von Spreti? (1970) * Chrystus z karabinem na ramieniu (1975) * Jeszcze dzień życia (1976) * Wojna futbolowa (1978) * Cesarz (1978) * Szachinszach (1982) * Notes (1986) * Wrzenie Świata (zbiór) (1988) * Lapidarium (1990) * Imperium (1993) * Lapidarium II (1995) * Lapidarium III (1997) * Heban (1998) * Z Afryki (2000) * Lapidarium IV (2000) * Lapidarium V (2001) * Autoportret reportera (2003) * Podróże z Herodotem (2004) * Prawa natury (2006) * Ten Inny (2006) * Lapidarium VI (2007)

Cytaty z książki Szachinszach