Notatki z podziemia. Gracz

Okładka książki Notatki z podziemia. Gracz autora Fiodor Dostojewski, 0907587682
Okładka książki Notatki z podziemia. Gracz
Fiodor Dostojewski Wydawnictwo: Puls Seria: Z dzieł Fiodora Dostojewskiego klasyka
klasyka

Oceny książki Notatki z podziemia. Gracz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Notatki z podziemia. Gracz

Arcydzieło

Arcydzieło

Czy z tej książki można wyciągnąć coś pozytywnego?

Czy z tej książki można wyciągnąć coś pozytywnego?

Celem uzupełnienia dorobku Dostojewskiego sięgnąłem po "Notatki z podziemia". Sfrustrowany urzędnik pisze do szuflady o swoim życiu, charakterze i moralnym upadku. Sam siebie określa jako małostkowego, mściwego, złośliwego. Nie potrafi zaakceptować świata, ludzi, a zwłaszcza samego siebie, wręcz nienawidzi siebie. Kulminacją jest próba upokorzenia panienki lekkich obyczajów, by wyładować swoją złość spowodowaną wyśmianiem przez współtowarzyszy. Myślę, że patrząc na czas wydania była tu nowatorska zarówno forma i treść. Dostojewski to arcymistrz psychologii postaci i przenikania duszy swoich bohaterów. Nie była to rozbudowana forma, raczej krótki popis stylu i erudycji. Zalecane dla miłośników pisarza i rosyjskiej literatury.

1605 użytkowników ma tytuł Notatki z podziemia. Gracz na półkach głównych
161 użytkowników ma tytuł Notatki z podziemia. Gracz na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Notatki z podziemia. Gracz

Fiodor Dostojewski
Fiodor Dostojewski
Rosyjski powieściopisarz. Studiował w Petersburgu inżynierię. Początkowo zarabiał jako tłumacz. Już pierwsza powieść „Biedni ludzie” (1845, wydanie polskie 1929) przyniosła mu wielki sukces. W kolejnych stał się mistrzem analizy psychologicznej. Tworzył prozę na pograniczu realności i wyobraźni. Był zafascynowany irracjonalnymi pierwiastkami natury ludzkiej oraz walką dobra ze złem czającym się wszędzie. Tu: „Sobowtór” (1846, wydanie polskie 1962),„Białe noce” (1848, wydanie polskie 1902). Na dalszą twórczość wywarło silny wpływ aresztowanie go za działalność polityczną, wyrok śmierci (1849) zamieniony na katorgę i służbę wojskową, które to przeżycia znalazły oddźwięk m.in. we „Wspomnieniach z domu umarłych” (1860-1862, wydanie polskie 1897). Atakował ówczesny indywidualizm filozoficzny, dopatrując się w nim destrukcyjnego wpływu na człowieka i jego moralność, m.in. w „Notatkach z podziemia” (1864, wydanie polskie 1929) oraz w „Zbrodni i karze” (1866, wydanie polskie 1887-1888). Mimo sukcesu jednej z najwybitniejszych swoich powieści - „Zbrodni i kary” – popadł w długi i uciekł przed wierzycielami za granicę 1867-1871, gdzie wydał „Idiotę” (1868, wydanie polskie 1909) oraz „Biesy” (1872, wydanie polskie 1908). Ta druga powieść przyniosła mu europejski rozgłos. W „Braciach Karamazow” (1879-1880, wydanie polskie 1913) potępił zarówno kapitalistyczną cywilizację, jak ruchy socjalistyczne i rewolucyjne, zarzucając im zagubienie wartości chrześcijańskich i opowiadając się stanowczo przeciwko ateizmowi. Był pisarzem pełnym moralnej pasji, nowatorem artystycznym wahającym się między skrajnym sceptycyzmem i nadzieją. Jest jednym z największych pisarzy czasów nowożytnych, wywarł duży wpływ na literaturę światową. W polskich przekładach także: „Dzieła” (1928-1929),„Z pism” (tom 1-11, 1955-1964).

Cytaty z książki Notatki z podziemia. Gracz