- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2003-01-01
- 2003-01-01
Wybór tekstów wybitnego lekarza humanisty, Antoniego Kępińskiego (1918-1972) opisujących typy ludzkich osobowości, rodzaje i objawy nerwic, rodzaje depresji i lęków na tle rodzinnym i społecznym. Nie jest to typowy poradnik, bo czytelnik nie znajdzie w nim dokłądnej wskazówki jak radzić sobie naprzykład z nerwicą, ale dowie się z niego, jak zrozumieć lepiej siebie i własne problemy, określić swój typ osobowości, odnaleźć objawy własnego lęku lub depresji.
Kup Poznaj siebie. Samotność, lęk, depresja. Poradnik Antoniego Kępińskiego, nie tylko dla pacjenta w ulubionej księgarni
Oceny książki Poznaj siebie. Samotność, lęk, depresja. Poradnik Antoniego Kępińskiego, nie tylko dla pacjenta
295 użytkowników ma tytuł Poznaj siebie. Samotność, lęk, depresja. Poradnik Antoniego Kępińskiego, nie tylko dla pacjenta na półkach głównych- Chcę przeczytać 244
- Psychologia 3
- Chcę mieć 2
- 2013 2
- Zdrowie 2
- Psychologiczne 2
Tagi i tematy do książki Poznaj siebie. Samotność, lęk, depresja. Poradnik Antoniego Kępińskiego, nie tylko dla pacjenta
Cytaty z książki Poznaj siebie. Samotność, lęk, depresja. Poradnik Antoniego Kępińskiego, nie tylko dla pacjenta
Dodaj cytat z książki Poznaj siebie. Samotność, lęk, depresja. Poradnik Antoniego Kępińskiego, nie tylko dla pacjenta
Dodaj cytat

![Okładka książki Lęki [naszych czasów]. Minibook Bartłomiej Dobroczyński, Tadeusz Gadacz, Antoni Kępiński, Zbigniew Mikołejko, Szymon Szczęch, Marzena Zdanowska](https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/205000/205912/588533-170x243.jpg)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poznaj siebie. Samotność, lęk, depresja. Poradnik Antoniego Kępińskiego, nie tylko dla pacjenta
Książka będąca poradnikiem psychiatrycznym (depresja, lęki, psychozy)
Książka będąca poradnikiem psychiatrycznym (depresja, lęki, psychozy)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam wiele poradników psychologicznych i mogę z całą pewnością powiedzieć, że ta pozycja do nich nie należy.
Reszta (przeczytałam pół książki i porzucam ją bez żalu),to mglista filozofia niejako traktująca o własnych przemyśleniach Kępińskiego na temat psychologii.
Dla chętnego konkretnej wiedzy, czy szukającego porady, książka całkowicie nieprzydatna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzuć, że jest to zbór przypadkowo wyrwanych z kontekstu króciutkich (dwustronnych) artykułów. Dwa - o wieku dojrzewania i o starości, choć baaardzo krótkie i zupełnie nie wyczerpujące tematu, bardzo dobre.
Reszta (przeczytałam pół książki i porzucam ją bez...
Książka jest zbiorem fragmentów innych napisanych przez dr Kępińskiego prac. Stanowi niezwykłe źródło wiedzy, które wielokrotnie mnie zaskakiwało. Obudziła moją chęć poznania skomplikowanej natury człowieka, a wybrane fragmenty wskazały po które z książek Kępińskiego chciałabym sięgnąć. Napisana jest w prosty, zrozumiały dla laika sposób i otwiera wiele furtek w ludzkiej głowie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług mnie ta książka to bardzo wartościowa pozycja, wszystko zostało jasno i klarownie opisane ,jak gdyby ktoś siedział wraz ze mną i popijając herbatkę wszystko spokojnie i ciepło opowiadał, a to ciepło nie jest tu bez znaczenia, to właśnie ono sprawia, że człowiek jest wstanie zrozumieć, a co najważniejsze zobrazować sobie,każde słowo w niej zapisane. Mamy okazję dzięki tej lekturze,naprawdę poznać choć trochę siebie jako człowieka, ale także odprężyć się przy dawce humoru, gdzie nie gdzie wplecione zostały ciekawe anegdoty czy żartobliwe zwroty co dodaje niewątpliwe uroku temu dziełu.Reasumując: Nie jest to książka "przemądrzała" którą człowiek próbuje "rozgryźć" i z trudem zrozumieć,lecz jest to książka ,w której zapisane zostały proste i mądre słowa,a człowiek po jej przeczytaniu na pewno będzie bogatszy zarówno w wiedzę, jak i wewnętrznie
Według mnie ta książka to bardzo wartościowa pozycja, wszystko zostało jasno i klarownie opisane ,jak gdyby ktoś siedział wraz ze mną i popijając herbatkę wszystko spokojnie i ciepło opowiadał, a to ciepło nie jest tu bez znaczenia, to właśnie ono sprawia, że człowiek jest wstanie zrozumieć, a co najważniejsze zobrazować sobie,każde słowo w niej zapisane. Mamy okazję dzięki...