Miłość bez granic

Okładka książki Miłość bez granic autora Scott Spencer, 8307014530
Okładka książki Miłość bez granic
Scott Spencer Wydawnictwo: Czytelnik Ekranizacje: Miłość bez końca (2014) literatura piękna
Endless Love
1988-01-01
1988-01-01
Julita Wroniak-Mirkowicz
Ekranizacje:
Miłość bez końca (2014)

Kup Miłość bez granic w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miłość bez granic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość bez granic

Całość spoko

Całość spoko

Na półkach: , , , , ,

Przed laty ta książka zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Ponieważ ostatnio wracam do moich ważnych lektur, postanowiłam także i tej powieści powiedzieć: sprawdzam!
Efekt tego sprawdzania tym razem był zaskakujący.
Co mogłam przed laty dostrzec w tej powieści, że aż tak mnie uwiodła i przejęła? Nie wiem.

"Miłość bez granic" to nietypowa powieść o miłości będącej niszczącą obsesją. Bohater, a zarazem narrator, opowiada historię swojego uczucia i poszukiwania zakazanego kontaktu z Jade. Przez pół książki oddalamy się od ich ponownego spotkania po latach. Liczne retrospekcje cofają nas w przeszłość i pozwalają poznać kulisy związku Davida i Jade oczami innych ludzi. Mnóstwo tu wątków, szczegółów i elementów tworzących obraz tej dziwnej relacji, która dopóki trwa, jest skupiona wyłącznie na cielesnym zaspokajaniu żądzy. Momentami obsceniczne i perwersyjne opisy zbliżeń sprawiły, że utwór zaraz po pierwszym wydaniu wywołał spory ferment.

Fabuła utworu rozgrywa się w latach sześćdziesiątych. Trwa hippisowska rewolucja seksualna a przy okazji nastolatkowie eksperymentują do woli z narkotykami i przeróżnymi środkami zmieniającymi świadomość. Również rodzice Jade nie stronią od korzystania z osiągnięć dekady, narkotyki są u nich na porządku dziennym. Przez wiele miesięcy pozwalali córce i jej chłopakowi sypiać pod ich dachem w jednym łóżku, które sami im kupili. Obsesyjność uczucia Davida do Jade w końcu ich jednak zaniepokoiła. Na zakaz kontaktów David zareagował paranoicznie i sięgnął po ostateczne rozwiązanie. Feralnego dnia cała rodzina dziewczyny zażyła przysłane przez kuzyna LSD. To dlatego nie byli w stanie ratować się z pożaru, błądząc bezmyślnie po salonie.

Powieść miała być głosem przeciwko rewolucji seksualnej i przyzwoleniu na rozwiązłość oraz przedmałżeńskie stosunki seksualne. Miała pokazać, że młodzi ludzie, którzy nie mieli żadnych barier, mogli przekraczać wszelkie granice za pozwoleniem zafascynowanych swobodą obyczajową rodziców. W konsekwencji młodzież nie potrafiła poradzić sobie ze swoimi emocjami, z wchodzeniem w dorosłe relacje, z dojrzałością i utraconą niewinnością.
Pierwsze polskie wydanie tego utworu ukazało się pod tytułem "Miłość bez granic". Ten tytuł - według mnie - doskonale oddawał intencje autora. Przesłanie powieści jest dosyć czytelne, mówi że stawianie wyraźnych granic młodym ludziom jest niezbędne także w sferze relacji intymnych. Nie jest oznaką obyczajowego zacofania, a raczej przejawem troski o to, aby zadbać o ich rozwój emocjonalny, dać im okazję do poznania norm, których - dla własnego dobra - powinni się nauczyć przestrzegać.
Kolejne tłumaczenie powieści miało już tytuł "Miłość bez końca", jego wymowa nie była już tak adekwatna do przesłania utworu, gdyż przesuwała akcenty kierując uwagę odbiorców na problemy psychiczne głównego bohatera. Na motywach książki powstał także film, który jednak mocno oddalił się od literackiego oryginału.

Sporym atutem "Miłości bez granic" jest doskonale poprowadzona narracja, po mistrzowsku, opisująca subtelne odcienie uczuć i myśli bohaterów. I to chyba ona kiedyś mnie w tej powieści uwiodła. Sprawiła, że skupiłam się na przeżyciach Davida i jego narastającej obsesji, przez co nie dostrzegłam ogólnego przesłania tej książki.
Teraz nie poczułam współczucia wobec rozchwiania emocjonalnego głównego bohatera. Wyraźniej za to dostrzegłam uczucia Jade, którą zachowanie chłopaka osaczało i w końcu zaczęło przerażać. Teraz, podczas ponownej lektury, często czułam niesmak. A zamykający fabułę opis intymnego zbliżenia byłych kochanków, gdy w końcu spotkali się po latach, był po prostu obrzydliwy.
I sądzę, że autor chciał, aby tak właśnie został odebrany.

Czas zrobił swoje i poddał tę powieść weryfikacji. Wtedy, kiedy powstała, była z pewnością ważnym głosem w dyskusji nad skutkami rewolucji seksualnej i społecznego przyzwolenia na eksperymentowanie młodzieży ze środkami psychoaktywnymi. Dziś należy ją traktować raczej jako „dokument” czasów hippisowskich.

Przeczytane w ramach listopadowego wyzwania czytelniczego LC - książka z pomarańczowym motywem na okładce (7).

Efekt tego sprawdzania tym razem był zaskakujący.

"Miłość bez granic" to nietypowa powieść o miłości będącej niszczącą...

Z czystym sumieniem polecam

Z czystym sumieniem polecam

2181 użytkowników ma tytuł Miłość bez granic na półkach głównych
329 użytkowników ma tytuł Miłość bez granic na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Miłość bez granic

Scott Spencer
Scott Spencer
Amerykański autor, napisał dziesięć powieści. "Endless Love" i "Statek z papieru" były nominowane do National Book Award . "Endless Love" sprzedał się w ponad 2 milionach egzemplarzy. Spencer pracował również jako dziennikarz. Współpracował z czasopismami The New York Times, The New Yorker, Harpers Magazine,GQ , The Oprah Magazine, jest stałym współpracownikiem magazynu Rolling Stone . Wykładał na Columbia University , University of Iowa i Williams College. Jest absolwentem Uniwersytetu Roosevelta . Mieszka w małym miasteczku w północnej części stanu Nowy Jork.

Cytaty z książki Miłość bez granic