Oko w piramidzie

Okładka książki Oko w piramidzie autora Robert Shea, Robert Anton Wilson, 8371200110
Okładka książki Oko w piramidzie
Robert Anton WilsonRobert Shea Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Illuminatus! (tom 1) Seria: Kameleon fantasy, science fiction
Illuminatus! (tom 1)
Kameleon
The Eye in the Pyramid
1994-01-01
1994-01-01
8371200110
Katarzyna Karłowska

Kup Oko w piramidzie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oko w piramidzie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oko w piramidzie

Rzadko czytam belerystyke ale z racji bycia fanem Roberta Anotona Wilsona i wszystkich jego książek biograficzno-filozoficzno-ezoterycznych postanowiłem sięgnąć po jego trylogie Illuminatus, którą czesto wspomina w innych swoich pozycjach. Specjalne podziękowania dla żony która z okazji świąt zdobyła dla mnie całą trylogię, co nie jest już takie proste bo w necie na rynku wtórnym wisi dosłownie po kilka egzemplarzy.

Jak wspomniałem "oko w piramidzie" jest pierwszą częścią większej trylogii. Gdybym miał opisać ją jedynym słowem byloby to bez wątpienia: chaos. Gdybym miał dwoma napisałbym: totalny chaos. Widać od razu że autorytetem literackim autora (autorów?) był James Joyce. Ksiażka napisana jest w sposób całkowicie asynchroniczny, posiada kilku jak nie kilkunastu głównych bohaterów (w tym jeden z nich jest delfinem),dzieje się w kilkunastu różnych miejscach (w tym na Atlantydzie),opisywane wydarzenia mają miejsce na przestrzeni 1000 lat a narracja przeskakuje często z pierwszej na trzecioosobową. Na plus to, że chociaż tutaj mamy wyraźnie zarysowaną główną oś fabularną czyli starcie między mitycznymi Illuminatami, którzy dążą do przejęcia władzy nad światem a zakonem Dyskordian który ma za zadanie ich powstrzymać. Nie są to oczywiście jedyne grupy występujące w książce, tutaj jest absolutnie wszystko: wspomniani wyżej iluminaci, masoni, księża, sataniniści, anarchiści, kapitaliści, narkomani, przestępcy, protestujący studenci, poeci, płatni zabójcy i morświny.

Bardzo ciekawym zabiegiem w tym całym literackim sosie jest całkowite wymieszanie autentycznych faktów historycznych (zamach na Kennedy'ego, powstanie niektorych grup, wydarzenia z USA, osoby historyczne) z totalnie odjechanymi teoriami spiskowymi wymyślonymi przez autorów. Przez całą książke nie idzie się połapać bez sprawdzania która część jest prawdziwa a która nie (w myśl zasady "wszystko jest prawdziwe, nic nie jest prawdziwe"

Mimo że po pierwszych stronach spodziewałem się że będzie to niesamowita mordęga, ale książka wciąga i łyknąłem całość w 3 wieczory. Z chęcią sięgne po nastepną częśc, ktora już na mnie czeka

Totalna jazda bez trzymanki. Uśmialam się, bo tona absurdów była powalająca. Super zabawa

Próbowałem ale nie dałem rady. Akcja toczy się bez ładu i składu, skacze z jednego wątku w drugi, jakby kilka historii nawzajem się przenikały. Czy ta książka została kultową powieścią hippisów dlatego ze względu na styl? Zapewne tak. Na pewno jest ciekawa i chętnie bym ją przeczytał ale sposób w jaki została napisana mnie odrzuca, więc dam sobie z nią spokój.

548 użytkowników ma tytuł Oko w piramidzie na półkach głównych
92 użytkowników ma tytuł Oko w piramidzie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Oko w piramidzie

Robert Anton Wilson
Robert Anton Wilson
Robert Anton Wilson (w skrócie: RAW): pisarz, futurolog, filozof, komik i libertarianin. Jego najsłynniejsze dzieło, trylogia Illuminatus! (1975),napisana wspólnie z Robertem Shea, w humorystyczny sposób zajmuje się amerykańską paranoją na temat teorii spiskowych. Te książki są mieszaniną prawdziwych informacji i fikcji, która ma wciągnąć czytelnika w coś, co Wilson nazwał Operacją Pieprzenia Mózgu (Operation Mindfuck). Większość dziwacznych informacji pochodzi z listów nadesłanych do magazynu Playboy w czasie gdy Wilson i Shea pracowali jako redaktorzy Forum Playboya. Książkę reklamowano jako Baśń dla paranoików. Mimo że dwójka autorów nigdy już nie współpracowała ze sobą na taką skalę, Wilson kontynuował badanie tematyki z trylogii Illuminatus! przez całą swoją pisarską karierę.

Cytaty z książki Oko w piramidzie