Echa miłości

Okładka książki Echa miłości autora Rosie Rushton, 9788361635383
Okładka książki Echa miłości
Rosie Rushton Wydawnictwo: Akapit Press Cykl: 21st Century Austen (tom 5) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
21st Century Austen (tom 5)
Ecoes of love
2010-01-01
2010-01-01
Karolina Sobiepanek

Kup Echa miłości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Echa miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Echa miłości

2013

Retelling "Perswazji" Jane Austen w wersji przepisanej na współczesne YA i niestety tej akurat historii to nie służy.
W oryginalnej powieści całe napięcie relacji romantycznej zbudowane jest wokół tego, że bohaterowie byli bardzo w sobie zakochani, rozstali się jednak pod wpływem zastrzeżeń rodziny (zresztą częściowo słusznych),a następnie spotykają się ponownie po bardzo długim czasie (8 lat!) i nie są pewni obecnych uczuć drugiej strony, w czasach gdy o tychże uczuciach rozmawiać nie przystoi.
Gdy taką dynamikę przeniesiemy do relacji współczesnych nastolatków, to dostajemy opowieść o tym, że zakochali się w sobie, pomimo obiekcji obu rodzin kontynuowali związek, pokłócili się o to, że Anna podporządkowała się jednak w końcu poleceniom ojca (nie dziwne, dziewczyna ma 17 lat!) i nie mieli ze sobą kontaktu przez kilka tygodni (zresztą częściowo z przyczyn niezależnych od ich decyzji). A gdy się ponownie spotykają jest dosyć oczywiste, że nadal się kochają, cały "dramat" polega zaś na tym, kto pierwszy podejdzie i się przyzna ;)
Ja wiem, że z punktu widzenia młodzieży dwa miesiące to cała wieczność, ale jednak takie to wszystko było niepoważne i pozbawione ciężaru emocjonalnego oryginału, że weszło i wyszło nie zostawiając śladów.
Podobało mi się jedynie uczynienie z pana Elliotta, ojca Anny, lorda "jestem tak wspaniały, że mogę ignorować skrzeczącą rzeczywistość", telewizyjnego celebryty, bardzo pasowało charakterologicznie, a także urocza okładka.
PS. Trochę zabawnym jest oznaczać jako spojler historię opowiadaną od 200 lat, ale może ktoś jeszcze nie zna :)

✨7,5✨

✨7,5✨

Eksperymenty i różne zabawy związane z przenoszeniem, odtwarzaniem klasyki literatury są czymś, po co często sięgam. Owszem, zazwyczaj wychodzą z tego rzeczy takie sobie, nic specjalnie dobrego ani przełomowego, ale zawsze trafia się chociaż jeden lub dwa ciekawe pomysły. Tak jest i w przypadku "Ech miłości". Nic wielkiego, ot przepisanie Perswazji na współczesny język i przeniesienie do wieku nastoletniego. Brzmi trochę podejrzanie, ale nie jest źle. Fajnym pomysłem było większe skupienie się na tym, jak romans Feliksa i Anny się rozwijał, zepchnięcie tego ponownego spotkania i rozwoju sytuacji już "po". Ale prócz tego = nic, na co można byłoby zwrócić większą uwagę.

344 użytkowników ma tytuł Echa miłości na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Echa miłości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Echa miłości

Rosie Rushton
Rosie Rushton
Rushton ma trzy dorosłe córki i pięcioro wnucząt. Mieszka w Moulton w Northamptonshire. Autorka od 2005 roku jest lektorem w kościele anglikańskim. Rosie Rushton pisarką została przez przypadek. Najpierw pisała krótkie nowelki do kobiecych magazynów, a następnie, w 1993 roku, wydawnictwo Piccadilly Press wydało pierwszą jej książkę Staying Cool, Surviving School. Zarówno ta powieść jak i druga książka autorki You're My Best Friend, I Hate You! opowiadają o prawdziwych wydarzeniach. Większość późniejszych książek to fikcja literacka, choć są oparte na wydarzeniach z życia nastoletnich znajomych Rushton.

Cytaty z książki Echa miłości

Rosie Rushton Echa miłości Zobacz więcej