OMG czyli racje i oracje

Okładka książki OMG czyli racje i oracje autora Amy Dominy Fellner, 9788323753391
Okładka książki OMG czyli racje i oracje
Amy Dominy Fellner Wydawnictwo: Egmont Polska literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
OyMG
2012-04-11
2012-04-11
Małgorzata Fabianowska

Kup OMG czyli racje i oracje w ulubionej księgarnii

Oceny książki OMG czyli racje i oracje

OPINIE i DYSKUSJE o książce OMG czyli racje i oracje

Gdy ją czytałam, to po jakimś czasie przestała mi się podobać, bo główna bohaterka wydawała mi się troszkę zarozumiała, a ja byłam wówczas ok. rok starsza od niej. Na pewnym etapie powieść zaczęła mnie tak denerwować, że dałam sobie z nią spokój i "wywaliłam" ją na półkę. Aczkolwiek teraz chyba mam coraz większą ochotę pewnego dnia do niej wrócić, z większym dystansem. Wydaje mi się, że teraz, z perspektywy czasu, spodoba mi się dużo bardziej.

Książka podoba mi się choć nie jest strasznie wciągająca , raczej jest typem lektury , którą łatwo się czyta . Mimo tego jest wartościowa i pokazuje jak mogą się różnić ludzie i ich poglądy , oraz jak wpływa na nas środowisko i nasze marzenia . Głównym wątkiem w tym opowiadaniu jest dążenie Ellie do celu nawet jeśli ma zataić swoje poglądy gdyż boi się dyskryminacji z powodu iż jest żydówką . Ciekawe są losy kandydatki do szkoły Benedict.Czytając te książkę miałam takie same nastawienie do postawy bohaterki co Zejde .

Dziewczyna z marzeniami interesujące!!!;)

Dziewczyna z marzeniami interesujące!!!;)

267 użytkowników ma tytuł OMG czyli racje i oracje na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł OMG czyli racje i oracje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki OMG czyli racje i oracje

Musisz to komuś powiedzieć Barbara Ciwoniuk
Musisz to komuś powiedzieć
Barbara Ciwoniuk Olga Reszelska
Milena to jedna z głównych bohaterek powieści. Dziewczyna jest cicha, nie wychodzi przed szereg i dobrze się uczy. Niektóre zachowania nastolatki są bardzo irytujące : wstydzi się tego, że nigdy nie piła czy nie paliła. Milena często musi doradzać swojej szalonej przyjaciółce, jest głosem rozsądku. Kama jest energiczną i pomysłową szaloną dziewczyną. Brak ojca w życiu nastolatki spowodował, że czuje się gorsza, niekochana. Kamila nie dogaduje się z matką i bardzo często pakuje się w kłopoty. Kama zakochuje się w chłopakach, na których nie powinna nawet zwracać uwagi, nie zauważając tych, którzy zawsze są blisko. Wszystko wskazuje na to, że wakacje Mileny będą nudne, ale już pierwsze dni lata przynoszą wiele niespodzianek. Pomimo tego, że Kama niejednokrotnie zawiedzie nastolatkę, a Paweł – dotychczasowy obiekt westchnień nie okaże się ich wart wolne dni przyniosą wiele nowych doświadczeń. Za sprawą matki dziewczyny w ich domu pojawi się tajemniczy chłopak po przejściach. Łukasz to nastolatek z trudną przeszłością, którego wszyscy posądzają o branie narkotyków. Nowy znajomy Mileny jest bardzo zdystansowany, tajemniczy i nie przepada za Kamą. Czy Milena odnajdzie chłopaka, który jest wart jej uwagi? Czy Kama zmieni niektóre ze swoich zachowań i przestanie pakować się w ciągłe kłopoty? Czy Łukasz jest naprawdę taki, za jakiego wszyscy go uważają? Ciekawym wątkiem, który poruszyła autorka jest przedstawienie sylwetki Marii Konopnickiej. Z książki możemy bardzo dużo dowiedzieć się o polskiej poetce. Książka Barbary Ciwoniuk kierowana jest do nastolatków i porusza bardzo wiele tematów, które są bliskie tej grupie wiekowej. Polecam tą wciągającą powieść, która porusza ważne tematy między innymi siłę miłości i prawdziwej przyjaźni, rolę alkoholu czy narkotyków w życiu młodych ludzi, a także problemy rodzinne.
Wika - awatar Wika
oceniła na65 lat temu
A jeśli zostanę... Barbara Ciwoniuk
A jeśli zostanę...
Barbara Ciwoniuk
Rodzice Wiktorii giną w wypadku samochodowym. Nastolatka zostaje rozdzielona z młodszymi siostrami – bliźniaczkami i trafia do mieszkania nielubianej ciotki w Warszawie. Czternastolatka mieszkając w obcym, dużym mieście musi mierzyć się także z kuzynką – Janką, za która nigdy nie przepadała. Wiki przypadkiem trafia do eksperymentalnej klasy, w której każdy jest miły i uprzejmy, sprawia to, że dziewczyna odkrywa nowe zasady i metody nauczania. Pani Sawicka – wychowawczyni klasy wprowadziła proste zasady, które mają sprawić, że uczniowie będą się dobrze czuli w swojej klasie bazując na regułach Rona Clarka. Traumatyczne wydarzenie jakim jest śmierć rodziców, zmiana szkoły, przeprowadzka ze wsi do miasta i rozstanie z rodzeństwem to tylko niektóre problemy z którymi musi zmierzyć się Wiki. Czy samolubna i zapatrzona w siebie Janka i nieśmiała dziewczyna ze wsi dojdą do porozumienia? Co musi się wydarzyć, by Wiki odkryła, że bezwzględna, walcząca o swoją pozycję kuzynka też jest samotna i załamana? Czy kuzynki w końcu połączą siły i staną przeciwko swoim problemom? Przyjemna, wciągająca książka opowiadająca o problemach nastolatków. Smutny wątek śmierci najbliższych – rodziców, a także zmiana środowiska i znajomych czy pierwsza miłość to tylko niektóre problemy, które autorka porusza w swojej powieści. Ciekawym zabiegiem są wprowadzone przez Barbarę Ciwoniuk listy, które główna bohaterka pisze do zmarłej mamy i jej koleżanki – Rity. Książka to typowa młodzieżówka, którą warto przeczytać.
Wika - awatar Wika
oceniła na75 lat temu
Freak City Kathrin Schrocke
Freak City
Kathrin Schrocke
„Freak City” to książka, która zwróciła moją uwagę intrygującym tytułem. Kiedy okazało się, że mogę ją przeczytać niezwłocznie skorzystałam z okazji wiedziona ciekawością. „Freak City” opowiada historię piętnastoletniego chłopca, który znajduje się w krytycznej sytuacji życiowej, jaką jest dla niego zerwanie z super laską, niedoścignionym marzeniem wielu jego kolegów. Dla ścisłości dodam, iż inicjatorką rozstania była dziewczyna. Chory z miłości Mika nie mogąc znaleźć sobie miejsca w życiu razem z najlepszymi kumplami podrywa przypadkowo spotkaną na ulicy dziewczynę. Nie przeczuwa nawet, że los zetknie ich raz jeszcze. Będzie to spotkanie obfitujące we wrażenia i skrajne emocje. Ale największą niespodzianką okaże się fakt, że dziewczyna jest głucha. Za to ma piękne zielone oczy, które zapadną Mice głęboko w serce. Chłopiec zaczyna mieć rozterki. Czy zainteresować się na poważnie Leą na przekór wszystkiemu, co ich dzieli, łącznie z barierą dźwiękową, która często wydaje się być nie do przeskoczenia? Czy starać się odzyskać zmysłową Sandrę, która jest rozdrażniona faktem, że jej ex-chłopak tak szybko po rozstaniu znalazł sobie pocieszenie. Katrin Schrocke – autorka tej poruszającej historii jest cenioną pisarką powieści dla dzieci i młodzieży, opowiadań i sztuk teatralnych. Dla mnie było to pierwsze i bardzo ciekawe spotkanie z nią. Autorka potrafi dość szybko sprawić, że czytelnik zatapia się w jej świecie. Dzięki temu i sporej czcionce książkę czyta się naprawdę szybko. Jedna rzecz tylko trochę mi przeszkadzała. Mianowicie – czy naprawdę piętnastoletni chłopcy myślą tylko o seksie?! Czytając tę książkę odniosłam wrażenie, że tak. Owszem, piętnaście lat to wiek, w którym bardzo ważne są wielkie miłości, kilometrowe esemesy, piosenki przypominające pierwszy wspólny taniec, ale chyba istnieje jeszcze coś poza tym? A może jestem trochę niedzisiejsza i się mylę w tej kwestii? Mam nikłą nadzieję, że nie. Mimo że dobrze czytało mi się „Freak City” i w wielu miejscach uśmiech rozjeżdżał mi się na twarzy, to jednak nie podsunę jeszcze tej książki mojej dwunastoletniej córce. Wydaje mi się, że to lektura dla trochę starszych nastolatków – właśnie przed ten przesyt seksem. Autorka dobrze przygotowała się do napisania tej powieści. Między innymi poznała pracę z głuchymi dziećmi, dzięki czemu postać Lei jest bardzo prawdziwa i przekonująca. Osoby słyszące nie potrafią sobie wyobrazić, jak to jest nie znać dźwięków. Zakrycie uszu to tylko namiastka tego świata. Ta bariera mocno dzieli świat słyszących od świata głuchych, którzy zdecydowanie lepiej czują się we własnym towarzystwie. Zresztą trudno się im dziwić. Mowa jest dla człowieka podstawowym sposobem komunikowania się. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak szeroko korzystamy z dźwięków tak jest to dla nas naturalne. „Freak City” uświadomiło mi jak cenny jest sprawny narząd słuchu. Ale ważniejsze jednak jest przesłanie, że głusi to tacy sami ludzie jak inni a ich świat jest równie ciekawy, jeśli tylko zechce się go poznać.
Faledor - awatar Faledor
Wtedy lecę wysoko Hilary Freeman
Wtedy lecę wysoko
Hilary Freeman
Osobiście lubię książki tej autorki. Życie, problemy, zagubienia, a przy tym mój ulubiony wątek miłosny. ;) Ale tu chodzi o historię pewnej blogerki. Robinia Hood, a właściwie Ruby to notoryczna złodziejka sklepowa. Choć nie taka zwyczajna… Wszystkie rzeczy oddaje na pieniądze dla ubogich, itd. To dlaczego to robi? Tym bardziej, że o sekrecie, który pragnie trzymać tylko i wyłącznie dla siebie, dowiaduje się pewna osoba... Czy tylko dla biednych tyle ryzykuje? Przecież to może zrujnować całe jej życie! Ale czy tylko jej?! Nie myślałam, że opowieść o jedynaczce z rozwiedzionymi rodzicami tak mnie zachwyci! To nie tylko napięcie. To nie tylko życie przeciętnej nastolatki. To wspaniała książka o miłości, problemach, zagubieniu i wzajemnej pomocy. To także przestroga. Cóż by tu więcej mówić. Powieści tej autorki są ‘specyficzne’. Po prostu szybko się je czyta, i nie wiedząc nawet kiedy, uświadamia nas o błędach, jakie być może popełniamy. Za tymi można by nawet powiedzieć banalnymi słowami kryje się coś więcej. Ja nie mogłam obejść się z myślami: „Co ty robisz?!” czy „Ogarnij się wreszcie…!”. Po prostu przeczytaj choć jedną książkę tej pisarki, a na pewno będziesz szukał kolejnych. Zaliczyłam ją to mojej listy ulubionych, choć dziś już nie znaczy dla mnie tak wiele. Jest idealna do ‘odpoczynku’. Ja lubię sobie czasem odsapnąć od tych wszystkich ciężkich, dających do myślenia długich powieści. I ona tu perfekcyjnie pasuje. Niby łatwa, ale nie banalna jak np. zwykłe romansidło, czy krótkie opowiadanie. Jest… no nie da się tego określić. To co mi się w niej też bardzo podobało to to, że autorka przedstawia punkt widzenia ze strony dwóch osób, a nie jak np. w pamiętniku tylko jednej. Śmieszyło mnie czasem, że podczas tego samego spotkania dwie osoby myślały całkiem o czym innym. Ogólnie - polecam. :)
Ronnie - awatar Ronnie
Zaplątani w miłość Rosella Rasulo
Zaplątani w miłość
Rosella Rasulo
Mel to siedemnastoletnia zwyczajna dziewczyna ma kilka tylko wątpliwości i przyjaciółkę swoją od serca Simonę. Mel i Simona przyjaźnią się od zawsze, są prawdziwymi, szczerymi oddanymi przyjaciółkami, ale nie są do siebie w żaden sposób podobne, niczym się nie różnią od siebie, nie mają takiego toku myślenia,ale nie mogłyby bez siebie żyć i wytrzymać ani przez jeden dzień. W tym problem polega, że Mel jest również królową pszczół Queen Bee, autorką własnego bloga jest blogerką na,którym opisuje i przedstawia wszystkie swoje niepowodzenia miłosne i swoje rozczarowania.Nazwa sama mówi za siebie:Uwodzona i porzucona. Mel ma podwójną tożsamość, a nikt poza je kumpelą nie wie o tym. Jest jeszcze jedna tajemnica,a tą tajemnica od, której bardzo zależy ta jej przyjaźń ma na imię Max. Jak pojawia się chłopak Max zaczyna się wszystko na raz komplikować. Jej podwójna osobowość nagle ma kryzys, a przyjaźń jej wisi na włosku. Musi zapobiec temu i uratować ją zanim straci najlepszego przyjaciela. "Zaplątani w miłość" to ciepła, mądra, przyjemna książka,okładka straszna nie spodobała się mi, dobra fabuła,akcja szybko przyspiesza tempa....główna bohaterka Mel to pozytywne wrażenia wywarła na mnie to fajna, miła postać, a Simona to bardzo sympatyczna,prawdziwa przyjaciółka na,którą zawsze może liczyć Mel, są dla siebie jak siostry obie świetnie się dogadują i rozumieją. Za to Max to super chłopak, od razu polubiłam go. Chociaż to młodzieżowa książka to dobrze, przyjemnie się mi czytało..przeżywałam niezwykłe, ciekawe przygody, przeżycia i niepowodzenia razem z główną bohaterką utożsamiłam się z nią. Wciągająca historia nastoletniej Mel bardzo mi się spodobała jak i książka, którą pochłonęłam szybko miły wieczór spędziłam przy książce coś takiego przyjemnego,lekkiego lubię czasem przeczytać dla zrelaksowania.
Justyś - awatar Justyś
Tędy do raju Cathy Hopkins
Tędy do raju
Cathy Hopkins
Książka jest prowadzona narracją pierwszoosobową, a główna bohaterka ma na imię India Jane. Dziewczyna wraz z rodziną przeprowadziła się do Londynu do cioci Sarah. Przez dwa lata mieszkała w deszczowej Irlandii, gdzie poznała Erin - swoją koleżankę. Jej tata jest Włochem i uwielbia podróżować, a jej mama jest Angielką. India Jane w przeciągu swoich piętnastu lat życia mieszkała w 5 różnych krajach. Bohaterowie Tędy do Raju mają przeróżne cechy od imprezowiczów po osoby wyrzekające się wszelakiej przyjemności. Ta barwna paleta charakterów jest fantastyczna co niesie za sobą wiele ciekawych i odmiennych od siebie wydarzeń. Oprócz Indii Jane i jej koleżanki Erin poznajemy również Kate - jej siedemnastoletnią kuzynkę, buntowniczkę, Joe - chłopaka w którym Indii Jane się podkochuje oraz Liamia - osobę, która przekona cię do swoich racji i przekonań. Akcja książki na początku powieści ma miejsce w Londynie, lecz szybko przenosi się na jedną z wysp Greckich, do ośrodka "Dziewiąta Chmura". Przygody Indii Jane trwają podczas wakacji, podczas lata. India Jane cieszy się, że w końcu ma dom. Zaczyna pozwać okolicę i zwiedzać Londyn, gdy nagle jej tata dostaje pracę i musi wyjechać w tournee, zabiera ze sobą jej mamę i brata - Dylana, a ona zostaje wysłana wraz z kuzynką do cioci Sarah do Grecji. Dziewczyna początkowo w nowym miejscu imprezuje wraz z Kate i jej dwoma nowymi kolegami, lecz po jednym z wieczorów India Jane trafia przypadkowo na spotkanie grupy medytacyjnej, do której dołącza. Z radosnej dziewczyny cieszącej się z życia, stała się poważna i zaczęła szukać swojej życiowej drogi. Początkowo sądziłam, że spotkałam się z Love Story, lecz moje zdanie zmieniło się, nagle w jednym z rozdziałów. Wątek miłosny miał duże znaczenie w książce, lecz w pewnym momencie został on przerzucony na drugi plan. Z racji tego, że dawno nie czytałam powieści pozbawionej elementów fantastyki, poprzez co zapomniałam, że książki osadzone w realnym świecie są równie fantastyczne, lecz Tędy do Raju mi to przypomniało. Początkowo książka mi się nie podobało, z winy lekkiego chaosu oraz scen, w których brakowało dopracowania, lecz resztę powieści bardzo przyjemnie mi się czytało. Język książki sprzyjał szybkiemu czytaniu oraz opis miejsc bardzo mi się podobał. Książka porusza wątki stylu życia oraz tego że każdy ma swój wybór jak i swoją ścieżkę życiową, którą sam sobie wybiera. Kiedy stajemy w punkcie kulminacyjnym, poprzez wydarzenie, które miało miejsce w przeszłości czy to bliskiej czy dalekiej próbujemy siebie zrozumieć i dalej żyć, często inaczej niż dotychczas, to stwierdziłam po lekturze Tędy do Raju. Książkę oceniam na 8,5/10 za przypomnienie mi magii czytania książek bez krzty fantastyki.
IwonaKlara - awatar IwonaKlara
oceniła na811 lat temu

Cytaty z książki OMG czyli racje i oracje

Amy Dominy Fellner OMG czyli racje i oracje Zobacz więcej
Amy Dominy Fellner OMG czyli racje i oracje Zobacz więcej