Opowiadania pełne pasji
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- 978-83-926064-6-8
- Opowiadania pasja
Niewiele jest w języku polskim słów o tak wielu znaczeniach i odcieniach jak pasja. Pasja może oznaczać ochotę, namiętność, gniew lub cierpienie. Mówiąc "pasja" myślimy o silnym, namiętnym upodobaniu do czegoś. Przychodzi nam na myśl szlachetna, twórcza pasja. W innej sytuacji możemy użyć tego słowa mówiąc o gniewie czy nawet furii. Miewamy własne pasje lub doprowadzamy kogoś do pasji. Pasja może mieć również znaczenie religijne, wtedy oznacza mękę i cierpienie. "Opowiadania z pasją" muszą więc być zbiorem pełnym namiętności. Jedenastu pisarzy zmierzyło się z tym tematem z prawdziwą pasją. A wydawcy pozostaje mieć nadzieję, że dla czytelnika zbiór ten okaże się po prostu pasjonujący.
W zasadzie tylko dla opowiadania Moniki Szwai, reszta słaba.
W zasadzie tylko dla opowiadania Moniki Szwai, reszta słaba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedenaście opowiadań jedenastu polskich autorów, na LC słabo: 5,95 (38 ocen i 2 opinie). To jedziemy:
Monika Szwaja „Kapelusz z rajerem”. (rajer - zdobiące pióro czapli). Autorka ma na LC 22 pozycje, 785 fanów i 10885 czytelników. U mnie raz siedem gwiazdek, raz sześć. To krótkie opowiadanie bardzo udane, z chęcią widziałbym więcej poczynań autorki w krótkiej formie. Dla zachęty 8/10
Bartek Świderski „Kolumbowie: post tormentum”. (tormentum - maszyna wyrzucajaca kamienie w starożytnym Rzymie; Tormentum – Dark Sorrow is a point-and-click adventure game developed and published by OhNoo Studio. The game was released for Microsoft Windows and OS X in March 2015. It was later released for Android and iOS in April 2016.). Na stronach książki wydrukowany jest tytuł „Kolumbowie: post mormentum” (????),czyli sprawa się wali już na etapie tytułu. Świderski ma na LC 10 pozycji, 0 fanów i 916 czytelników. Szukam, lecz znajduję tylko aktora o tym nazwisku. Również nie znajduję podstawy do tłumaczenia przez autora (s.12): „…post tormentum bellicum, czyli ‘po koszmarze wojny’..”. A treść i forma koszmar! Dziadek - powstaniec, którego wnuk stara się o przyjecie do Bundeswehry, co ma być porównywalną zbrodnią ze wstąpieniem ojca do PZPR. Świderski widocznie nie słyszał, że rozkaz Rządu Londyńskiego z 19.01 1945 roku o rozwiązaniu AK, zalecał żołnierzom i oficerom AK wstępowanie w nowe struktury reżimu komunistycznego. Skandaliczny bełkot za który winię redaktorów wydawnictwa MG. Super PAŁA!!
Maciej Przepiera „Bajkowy świat”. Autor na LC ma 7 pozycji, 3 fanów i 992 czytelników. Najlepsza z tych siedmiu osiągnęła 6,07, lecz z Wikipedii wynika, że „tworzył” w latach 2002 - 2006 i szczęśliwie zaniechał dręczenia czytelników. Bo w opowiadaniu dręczy dzieci wykazując bzdury w najpopularniejszych baśniach, by wpaść w końcu w bełkot (s.62):
„….Mężczyzna produkuje dzielnych rycerzy, których nazwano plemnikami. Teraz będą naprawdę trudne do wyobra Zenia liczbu. Bo jednorazowo do oblężenia zamku.. ..przystępuje trzysta milionów rycerzy.. ..A każdy z nich ma w sobie moc obudzenia Życia. I tylko czasem jeden z nich dociera do Królewny. Reszta umiera…”
Pamiętam film, w którym Woody Allen był Plemnikiem, lecz nie był to film dla dzieci. W opisanym przypadku przydałby się psychoanalityk. Oczywiście PAŁA!!
Mam dosyć; odnotowuję jeszcze dwie autorki z niezbyt rewelacyjnymi osiągnięciami tj
Zofia Mossakowska „Faraonka”. Autorka ma na LC 14 pozycji, 5 fanów i 1129 czytelników. Ja dotąd nie miałem styczności z jej utworami.
Iwona Menzel „Ząbki gryzonia”. Na LC autorka ma 12 pozycji, 14 fanów i 1668 czytelników. Ja jej twórczości nie znam.
Następną znam - Irena Matuszkiewicz „Pasje odtajnione”, bo recenzowałem jej dwie pozycje i za „Przeklęte, zaklęte” dałem 7 gwiazdek, lecz straciłem chęć do czytania tego zbioru, więc przepraszam autorów niezrecenzowanych, a dla świętego spokoju daję gwiazdki 3/10 i odradzam Państwu ten zbiorek bez ładu i składu, którego redaktorom nie chciało się przypilnować nawet tytułu o czym pisałem powyżej (tormentum czy mormentum - powtarzane DZIESIĘĆ razy!!!)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonika Szwaja „Kapelusz z rajerem”. (rajer - zdobiące pióro czapli). Autorka ma na LC 22 pozycje, 785 fanów i 10885 czytelników. U mnie raz siedem gwiazdek, raz sześć. To krótkie opowiadanie bardzo udane, z chęcią widziałbym więcej ...
Do nabycia tego tomiku zachęciła mnie cena - 4 zł. Był to prezent do zakupu dokonanego w jednej z księgarni internetowych.
Każde z opowiadań ma innego autora, są też różnej długości: od kilku do nawet 40 stron. I z różnej perspektywy przedstawiają stan, jakim jest szeroko rozumiana pasja. Często mają półotwarte zakończenia, i jak to krótkie formy mają w zwyczaju, są dosyć... specyficzne. Jedne ciekawsze, inne trochę mniej, prezentują względnie wyrównany poziom.
Tym, co najbardziej w niektórych mi przeszkadzało, była prowadzona dwutorowo narracja, a więc przerywanie wątku głównego innym, który niekoniecznie wnosił dużo do tematu. To mnie nieco dekoncentrowało i irytowało. Ale to raczej typowy zabieg.
Jeśli macie pod ręką - można przeczytać, ale żeby jakoś specjalnie warto było tego szukać to nie powiem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażde z opowiadań ma innego autora, są też różnej długości: od kilku do nawet 40 stron. I z różnej perspektywy przedstawiają stan, jakim jest szeroko rozumiana pasja. Często mają półotwarte zakończenia, i jak to krótkie formy mają w zwyczaju, są...
Zbiór opowiastek w konwencji: lekkie, łatwe i przyjemne. Lektura w sam raz na letnie popołudnia/wieczory w klimacie slow :-)