Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników

Okładka książki Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników autora John Patience,
Okładka książki Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników
John Patience Wydawnictwo: ALFA literatura dziecięca
26 str. 26 min.
literatura dziecięca
brak
1991-01-01
1991-01-01
26 min.
Marek Fedyszak

Kup Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników

Książeczka zawiera pięć tekstów o czarach. Dwa to żartobliwe miniatury literackie o czarnym kocie i żabim księciu. Ale ta druga mnie osobiście nie zachwyciła.
Bardzo podobało mi się sympatyczne opowiadanie o współczesnej "czarownicy" pani Księżyc, która pomogła małej Amelce pokonać strach przed rówieśnikami, których dziewczynka poznała po przeprowadzce do nowego miasta i domu. Poznajemy też historię czarnej kotki Esmeraldy oraz zabawną opowieść o wojnie czarów pomiędzy skłóconymi sąsiadami, znającymi się na czarnej magii. Kiedy ich czary się zmieszały wszystko wymknęło się spod kontroli i powstał okrutny potwór. Czy znaleźli skuteczny sposób, aby go zneutralizować? Zakończenie jest bardzo pozytywne i zaskakujące.
Na uwagę zasługuje też historia czarownika - uzurpatora, który zniewolił pewne szczęśliwe miasto i jego mieszkańców. Czarownik był jak dyktator. Odebrał ludziom wolność, wykorzystywał ich do morderczej pracy przy budowie swojej siedziby i wykuwaniu w zboczu skały jego podobizny. Jedzenie, które dawał zniewolonym ludziom, w ogóle nie zaspokajało głodu, ubrania które im dawał nie chroniły od zimna. Tyran zakazał śmiechu, muzyki i wysłał potwory, które dyscyplinował mieszkańców. Kto pierwszy poznał tajemnicę czarownika i nie dał się zwyciężyć złudzeniom oraz własnej wyobraźni? Ta historia, chociaż jest bajką dla dzieci, tak naprawdę jest także przypowieścią dla dorosłych oraz wskazówką jak przezwyciężyć tyranię i despotyzm panujących.

Książeczka jest pięknie wydana, fenomenalne ilustracje cieszą oko i pobudzają wyobraźnię małych czytelników. Pełno na nich okropnych potworów, czarownic i czarowników, ale każda z tych historii kończy się pozytywnie i zawiera czytelny, pozytywny morał.
Warto być obok, gdy dziecko czyta tę książkę lub po prostu czytać ją razem z nim, a później omówić przesłania tam zawarte.

wspomnienie dziecinstwa

wspomnienie dziecinstwa

29 użytkowników ma tytuł Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników

Cytaty z książki Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników

Dodaj cytat z książki Hokus-pokus: księga czarownic i czarowników