Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum

Okładka książki Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum autora Elżbieta Cherezińska, 9788375062199
Okładka książki Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum
Elżbieta Cherezińska Wydawnictwo: Zysk i S-ka biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2008-01-01
2008-01-01

Kup Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum w ulubionej księgarnii

Oceny książki Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum

OPINIE i DYSKUSJE o książce Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum

Znakomita książka. Polecam.

Znakomita książka. Polecam.

Getto w Łodzi. II wojna światowa. Wspomnienia i zapiski Estery Daum (Etki) osobistej sekretarki Chaima Rumkowskiego, który był starszym tej wspólnoty, czyli szefem.
Wspomnienia z fabryki zła i ludzkiego piekła. Tu każda przeżyta godzina to sukces. Gdzie choroby, głód, strach i śmierć odgrywały pierwsze skrzypce. To "ludzkie piekło", które Niemcy zgotowali Żydom z Polski i Europy. Wnikliwa analiza tego co się tam działo. Dzień po dniu. Straszne miejsce, które jako jedyne w Europie "przetrwało" prawie do końca wojny.
Wywózki do obozów koncentracyjnych prawie każdego miesiąca. Strasznie ciężko się czytało o dzieciach, starcach, chorych, których trzeba było odstawić do pociągów na pewną śmierć.
Polecam bardzo.

* Recenzja na podst audiobooka

Jako rodowity Łodzianin byłem wstrząśnięty historią jaką usłyszałem. w tej książce. Miejsca w łodzi jakie dobrze znam nabrały zupełnie innego charakteru. Niezwykła relacja z pierwszej ręki osoby, która była naocznym świadkiem najważniejszych wydarzeń w Getcie

Głód, chłód, terror, ale też miłość i drobne radości - to wszystko wydarzyło się na prawdę na małym fragmencie łódzkiej ziemi.

* Recenzja na podst audiobooka

915 użytkowników ma tytuł Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum na półkach głównych
128 użytkowników ma tytuł Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum

Okładka książki Ziarno granatu. Mitologia według kobiet Katarzyna Boni, Elżbieta Cherezińska, Julia Fiedorczuk, Agnieszka Jelonek, Renata Lis, Weronika Murek, Grażyna Plebanek, Joanna Rudniańska, Barbara Sadurska, Dominika Słowik, Aleksandra Zbroja, Aleksandra Zielińska

Cytaty z książki Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum

Elżbieta Cherezińska Byłam sekretarką Rumkowskiego: Dzienniki Etki Daum Zobacz więcej