Polska anarchia

- historia
- 2008-10-30
- 2008-10-30
Czy Rzeczpospolita upadła przez polskie warcholstwo? Paweł Jasienica o przyczynach rozbiorów i polskim charakterze narodowym.
Czy warcholstwo i skłonność do anarchii to część polskiego charakteru narodowego? W wydanym pośmiertnie zbiorze esejów Paweł Jasienica polemizuje z tym stereotypem, podtrzymywanym między innymi przez powieści Sienkiewicza. Analizując dzieje Rzeczpospolitej od XVI wieku i przyczyny jej upadku, dowodzi, że „Nieprawdą jest, że Polacy nie umieją korzystać z wolności, prawdą jest natomiast, że wielu Polaków lubi nadużywać władzy”. Jego zdaniem warstwą anarchizującą była manipulująca szlachtą magnateria, niższe warstwy natomiast posiadały silnie rozwinięty instynkt państwowy. Wiele miejsca poświęca kontrreformacji, uznając ją za jedną z głównych destrukcyjnych sił, obok egoizmu, prywaty, żądzy władzy i przywilejów.
Jego znakomicie napisana, pełna pasji książka to imponujący erudycją obraz ostatnich dwóch wieków Rzeczpospolitej i przyczynek do wciąż aktualnej dyskusji o polskim charakterze narodowym.
Wstęp: Jadwiga Staniszkis
Kup Polska anarchia w ulubionej księgarni
Oceny książki Polska anarchia
734 użytkowników ma tytuł Polska anarchia na półkach głównych- Przeczytane 377
- Historia 28
- Historyczne 10
- historia 7
Tagi i tematy do książki Polska anarchia
Cytaty z książki Polska anarchia
Stanisław Mackiewicz pięknie porównuje historię do rzeki, która w określonym kierunku płynąć musi. Wydarzenia miewają – jego zdaniem – znaczenie doraźne, lecz nie są zdolne zmienić tego nurtu. Porównanie wydaje mi się o Tyle nietrafne, że ,,rzeka” historii donikąd nie płynie. Wydarzenia właśnie żłobią dla niej koryto, niekiedy odwracają prąd.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polska anarchia
Jako osobie bez głębszej wiedzy historycznych ciężko mi ocenić wartość merytoryczną tej książki. Eseje czytało się jednak przyjemnie, większość informacji była przekazana w zrozumiały sposób. A opowiadały one o szeroko o kryzysach, które doprowadziły Polskę od potęgi ostatnich Jagiellonów do upadku pod koniec XVIII w.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiem tak, krótki w sumie esej, w sumie historyczny, a wcale nie tak daleko od aktualnych spraw i problemów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEsej historyczny o wybranych przyczynach upadku I Rzeczypospolitej. Jasienica z niepowtarzalnym talentem pisarskim obala niektóre utrwalone mity, kreując przy okazji inne. Czyta się to znakomicie, a i trochę wiedzy człowiek liźnie. Polecam bardzo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolska anarchia to książka, która stanowi jedno z najważniejszych dzieł w polskiej historiografii. Rzuca ona światło na fascynujący i często pomijany okres naszej historii. Autor, biegły w analizie politycznych i społecznych uwarunkowań, nie tylko przekazuje nam głęboki obraz Polski XVI i XVII wieku, ale i stawia ważne pytania o charakter narodowy i struktury władzy, które wpływały na nasze dzieje.
Jasienica podejmuje się niezwykle trudnego zadania zrozumienia zjawiska anarchii w Polsce. Jej źródła upatruje w wadliwym systemie rządzenia oraz braku stabilnych instytucji państwowych. Pytanie, które formułuje w książce: czy to cechy narodowe prowadzą do anarchii, czy to raczej nieudolność systemu sprawowania władzy, jest kluczowa dla zrozumienia chaosu, który wówczas panował.
Jasienica nie poprzestaje jedynie na analizie historycznej. Z pomocą licznych przykładów, autor ukazuje, jak nieprawidłowości rządzenia miały wpływ na późniejsze losy kraju, czyli wojnę domową, brak stabilności i rozpad struktur państwowych. Współczesnemu czytelnikowi może to przypomnieć o obecnych problemach politycznych. Czyni to książkę nie tylko cennym narzędziem do zrozumienia przeszłości, ale również aktualnym punktem odniesienia.
Pozycja ta jest też znakomitym przykładem kunsztu literackiego Jasienicy. Z jednej strony jest to dzieło głęboko historyczne, z drugiej zaś napisane z pasją, pełne ekspresji, które nie pozwala oderwać się od lektury. Paweł Jasienica nie unika trudnych tematów, wręcz je eksploruje, ale robi to w sposób przemyślany i mądry, angażując czytelnika do refleksji.
Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na Posłowie autorstwa Jadwigi Staniszkis, która w swojej analizie bardzo trafnie wskazuje na kluczowe elementy, które przyczyniły się do destabilizacji ówczesnego systemu politycznego w Polsce. Jej komentarze idealnie dopełniają obraz przedstawiony przez Jasienicę.
Polska anarchia to książka, która jest nie tylko pasjonującą lekturą dla każdego zainteresowanego historią Polski, ale także ważnym głosem w dyskusji o roli instytucji państwowych i wpływie braku porządku na przyszłość narodu. Paweł Jasienica swoją książką otwiera przed nami nową perspektywę zrozumienia polskich dziejów. Jest to książka, którą warto przeczytać, bo nie tylko przekazuje wiedzę, ale także skłania do refleksji na temat natury państwa i społeczeństwa. Zdecydowanie polecam każdemu, kto szuka głębszego zrozumienia polskiej historii oraz mechanizmów politycznych, które kształtowały naszą rzeczywistość.
Polska anarchia to książka, która stanowi jedno z najważniejszych dzieł w polskiej historiografii. Rzuca ona światło na fascynujący i często pomijany okres naszej historii. Autor, biegły w analizie politycznych i społecznych uwarunkowań, nie tylko przekazuje nam głęboki obraz Polski XVI i XVII wieku, ale i stawia ważne pytania o charakter narodowy i struktury władzy, które...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Polska anarchia" to zbiór esejów opublikowanych wcześniej na łamach czasopism. Stąd też okazjonalne powtórzenia w treści, których, ze względu na formę, nie traktuję jako wady.
Literacko, jak to u Jasienicy, tekst jest doskonały. Już samo obcowanie z piękną polszczyzną i elokwencją autora dostarcza przyjemności. Odnośnie samej treści można już mieć pewne obiekcje, choć autor nigdy nie ukrywał swojej subiektywności. Jego książki i eseje nie są opracowaniami historycznymi, więc aby móc poznać pełny obraz historii Polski czytelnik powinien zapoznać się także z argumentami drugiej strony.
W przypadku "Polskiej anarchii" jednym z głównych "antagonistów" jest Polska Kontrreformacja. Autor przedstawia jej wady w sposób bardzo obrazowy i przekonywujący, ale także tendencyjny. Nie jest to z jego strony próba manipulacji, ale należy mieć tę cechę Pawła Jasienicy na uwadze, gdy czyta się jego dzieła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiteracko, jak to u Jasienicy, tekst jest doskonały. Już samo obcowanie z piękną polszczyzną i elokwencją autora dostarcza przyjemności. Odnośnie samej treści można już mieć pewne obiekcje, choć...
🧠 Nie jestem historykiem, więc nie chciałbym tej książki jednoznacznie oceniać – mogę się mylić i wiele rzeczy zinterpretować zbyt powierzchownie. Ale po lekturze Polskiej anarchii Pawła Jasienicy mam kilka przemyśleń, którymi mogę się podzielić.
📚 To, co uderzyło mnie najmocniej, to forma opowieści – historia nie jest tu prowadzona linearnie ani encyklopedycznie. Raczej przeskakuje pomiędzy tematami, epizodami, postaciami, jakby Jasienica celowo chciał pokazać, że dziejów Rzeczypospolitej nie da się opowiedzieć w prosty sposób. Trochę jakby mówił: „zobaczcie, jak bardzo wszystko było porozrzucane, rozkołysane, chaotyczne”. I może w tym właśnie jest sens tytułowej „anarchii”.
🎯 Czułem, że autor ma silną tezę i dobiera do niej przykłady – głównie pokazujące upadek struktur państwowych, degenerację elit, brutalność szlachty, słabość króla. Szczególnie poruszające są opisy wydarzeń pod Olkienikami. To nie tylko historia bitwy – to symbol rozpadu państwa, gdzie tłum rządzi emocjami, a nie prawem. Ale z drugiej strony – czy nie za dużo tu symboli? Czy nie ma ryzyka, że autor „zamalowuje” tło zbyt ciemnymi barwami?
🧭 Momentami miałem wrażenie, że Jasienica stawia Litwę w roli głównego winowajcy – pokazuje, jak bardzo magnateria litewska była rozpasana, jak szlachta litewska działała wbrew królowi, jak łamano zasady unii. Wspomina nawet, że czas „kolizji litewskiej” był gorszy niż czas Targowicy. Nie wiem, czy to nie przesada. Ale być może autor chciał po prostu wstrząsnąć czytelnikiem, wyrwać go z przyzwyczajenia do romantycznej wizji dziejów.
🔔 Rola Kościoła jest kluczowa i nie można jej pominąć. Sobory i reformy, zwłaszcza Sobór Trydencki (1545–1563),znacząco wzmocniły Kościół katolicki hierarchicznie i prawnie, czyniąc go potężną i scentralizowaną instytucją. W Rzeczypospolitej, gdzie wpływy duchowieństwa były silne, ta nowa organizacja i dyscyplina często wzmacniały podziały zamiast je łagodzić. Kościół stawał się coraz bardziej monolityczny, nieprzejednany wobec herezji i idei reformacyjnych, a także bardziej wrogi wobec reform politycznych.
💡 W praktyce oznaczało to, że w krytycznych momentach, kiedy potrzebne było budowanie mostów i kompromisów, Kościół działał raczej jako siła konserwująca dawny porządek i wspierająca określone grupy interesów. Ten scentralizowany autorytet nie zawsze sprzyjał dialogowi i często cementował konflikty wewnętrzne.
🌍 Na pewno dużym atutem książki są porównania z innymi krajami – zwłaszcza z Francją. Jasienica pokazuje, że nie tylko w Polsce szlachta i arystokracja walczyły o swoje interesy kosztem państwa. Być może właśnie w tym zestawieniu najlepiej widać różnicę: we Francji państwo przetrwało, w Rzeczypospolitej nie. Ale czy te porównania są zawsze uczciwe? Tu też mam wątpliwości – kontekst, struktura państwa, kultura polityczna – to wszystko było inne.
🧱 Podobało mi się, że Jasienica odrzuca teorię o „anarchicznym charakterze Polaków”. Nie wpisuje się w narrację o narodowym przeznaczeniu do chaosu. Widzi anarchię jako efekt konkretnych decyzji, błędów, strukturalnych słabości. To brzmi uczciwie.
🕰️ Na koniec – czułem, że ta książka nie jest tylko analizą historyczną. To raczej opowieść o rozpadzie, o niemożności porozumienia, o braku odpowiedzialności. Czytana dziś, może być równie aktualna, choć opowiada o wydarzeniach sprzed setek lat.
📌 To trudna książka – dużo przedstawionych wydarzeń, kontekstów, postaci i specyficzne fachowe słownictwo. Nie jestem pewien, czy ze wszystkim można się zgodzić co do interpretacji autora, ale na pewno lektura daje do myślenia.
✒️ Puenta
„Każde pokolenie ma własny czas. I własne wojny do przegrania.” — Zbigniew Herbert
💥 Czasem te wojny nie toczą się w okopach, lecz na sejmach, w salonach, wewnątrz wspólnoty. Polska anarchia to przypomnienie, że rozpad zaczyna się nie od zewnętrznego wroga, lecz od środka – tam, gdzie zanika odpowiedzialność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚 To, co uderzyło mnie najmocniej, to forma opowieści – historia nie jest tu prowadzona linearnie ani encyklopedycznie. Raczej...
Zbiór esejów, dot. m.in. polityce ostatnich Jagiellonów (zwłaszcza błędów Zygmunta Augusta),kontrreformacji czy wojnie domowej na początku XVIII w. na Litwie i krytyce polityki Augusta Mocnego Sasa. Ciekawe, autor porównuje sytuację krajową z sytuacją w innych państwach, zwłaszcza we Francji. Mamy tutaj odniesienie do słynnej sceny z "Potopu" Sienkiewicza- Rzeczpospolita to posag sukna, o którą się wszyscy kłócą, czyli Radziwiłłowie też muszą coś mieć dla siebie- tak więc kolejny plus. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór esejow z lat 60-tych. Autor opisuje między innymi liberum veto, sejmy i sejmiki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem eseista opisuje polską anarchię w XVI i XVII wieku. Sejmy i sejmiki, elekcję królów, liberum veto. Anarchia i fanatyzm religijny to dwa podsumowujące czynniki tej epoki. Jasienica jak zawsze pisze z pilotem i bardzo ciekawie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciętnej jakości zbiór esejów. Jednak to Jasienica, więc czyta się dobrze mimo irytujących od czasu do czasu powtórzeń.