Państwo i prawo w cywilizacji łacińskiej
Rozprawa z 1941 r., w której autor rozwija wnioski zawarte w dziełach O wielości cywilizacyj i Rozwój moralności. Zdaniem Konecznego Polska u progu XX w. znalazła się w „kołobłędzie cywilizacyjnym”, z którego może wydostać się zbiorową, oddolną wolą narodu na gruncie jedynie dla Polski właściwej cywilizacji łacińskiej. Książka zawiera nie tylko opis zasad tej cywilizacji. Poświęcona jest także szczegółowej, wciąż aktualnej refleksji nad prawem i ustrojem państwa, wyraża poglądy na temat organizacji społeczeństw według wzorów cywilizacji łacińskiej.
Kup Państwo i prawo w cywilizacji łacińskiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Państwo i prawo w cywilizacji łacińskiej
108 użytkowników ma tytuł Państwo i prawo w cywilizacji łacińskiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 79
- Historia 3
- Do kupienia 2
- *AI typuje 250 konserwatywnych 1
- Ebook 1
- Polska 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Państwo i prawo w cywilizacji łacińskiej
Kolejna znakomita pozycja w bogatym dorobku prof. Konecznego. Jego dzieła powinny być kanonem obowiązkowym na uczelniach wyższych dla studentów, zwłaszcza na kierunkach humanistycznych i społecznych związanych z prawem, administracją, ekonomią, politologią, historią, kulturoznastwem etc. Każdy polski inteligent powinien po nie sięgnąć. Sposób konstrukcji i zastosowania metodologii badawczej stosowanej przez Konecznego powinien być przykładem do naśladowania dla adeptów polskiej nauki. Jego dzieła odznaczają się szerokim znawstwem badanego zagadnienia, precyzją stosowanych pojęć i terminów, klarownością wywodów, ścisłością metodologiczną i wspaniała erudycją. Gdyby nasze ,,elity” (w cudzysłowie) odznaczały się znajomością dzieł ważnych a zapomnianych twórców naszej nauki, kultury i sztuki, połączone z praktyką stosowania zawartych w nich treści, o ileż lepsze jakościowo mogło by być polskie życie publiczne w zakresie polityki, gospodarki i społeczeństwa.