Statek szpitalny

- fantasy, science fiction
- Szpital Kosmiczny (tom 4)
- Science Fiction
- Ambulance Ship
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- Radosław Kot
Szpital Kosmiczny Sektora Dwunastego nieustannie się rozwija. Aby sprawniej nieść pomoc ofiarom rozmaitych katastrof, zostaje wyposażony w specjalnie zamówiony statek mający pełnić służbę na kosmicznych szlakach i odnajdywać rozbitków. Jego personel medyczny tworzą: starszy lekarz Conway, piękna patolog Murchison, empatyczny doktor Prilicla i pyskata pielęgniarka Naydrad.
W pierwszej misji mają sprawdzić, co się stało z załogą jednostki zwiadowczej, która zamilkła zaraz po tym, jak złożyła meldunek, że natrafiła na liczący tysiące lat wrak statku nieznanej rasy. Ostatnia, zniekształcona transmisja z pokładu zaginionej jednostki sugerowała, że stało się tam coś, z czym nie potrafili sobie poradzić nawykli do niecodziennych sytuacji zwiadowcy...
Kup Statek szpitalny w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Statek szpitalny
180 użytkowników ma tytuł Statek szpitalny na półkach głównych- Przeczytane 128
- Science Fiction 3
- Fantastyka 3
- Sci-Fi 1
- Fantastyka/SF 1
- James White 1

Opinie i dyskusje o książce Statek szpitalny
Rozrywkowej lektury tom następny. Oczywiście nie jest to ocena w kategorii sci – fi tylko lekkich opowiadań czytanych dla uśmiechu i odprężenia. Jedni czytają komedie obyczajowe czy kryminalne, a ja lubię właśnie takie „szpitale”, „światy dysków” lub „autostopy galaktyczne”.
Więc ocena bardziej za rozrywkę i wyobraźnię niż za jakość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięc ocena bardziej za rozrywkę i wyobraźnię niż za jakość.
Kolejny bardzo przyjemny tom serii
Pierwsze opowiadanie ciekawe jeżeli przedmowę przeczytać dopiero później
Dwa kolejne są po prostu dobre
Ostatnie zaś niezwykle interesujące
Kolejny bardzo przyjemny tom serii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze opowiadanie ciekawe jeżeli przedmowę przeczytać dopiero później
Dwa kolejne są po prostu dobre
Ostatnie zaś niezwykle interesujące
Czwarty, bardzo przyjemny tom serii. Tym razem opowiadania skupiają się wokół statku szpitalnego - nowego nabytku naszej placówki, a co za tym idzie dostajemy szereg misji w otwartej przestrzeni. Próżnia, tajemnicze wraki i nieznani obcy. Wrażenie obcowania z klasycznymi Star Trekami jest tutaj wyjątkowo odczuwalne. I jak zawsze, są to proste teksty SF, na zasadzie studium przypadku. Nie o intrygę ani o postacie tutaj chodzi ale o dziwnego kosmitę tygodnia oraz o tę utopijną, pacyfistyczno-galaktyczną atmosferę humanizmu (cross gatunkowego). Solidna część cyklu. Dla mnie, świetny, niezobowiązujący relaksik na jedno popołudnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsze kosmiczno-medyczne sci-fi. Świetnie się bawiłem. Dr House w kosmosie na sterydach. Cały cykl jest nieziemsko dobry.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIm dalej, tym lepiej.
Im dalej, tym lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO wiele lepsze niż tom 3.
O wiele lepsze niż tom 3.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest opinia, ale nowa wersja portalu wymaga wpisania kilku słów, by dołączyć książkę do biblioteczki.
Pozdrawiam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozdrawiam
Opinia będzie całkowicie subiektywna, bo pomimo mojej fascynacji militarną space-operą, seria o Szpitalu Kosmicznym sektora 12 zdobyła stałe miejsce na ulubionej półce. "Szpital kosmiczny" mimo większego rozmachu mniej mi się spodobał. Statek szpitalny ma większy "ładunek kosmosu". White daje nam poznać odrobinę międzygwiezdnej pustki, a na ratunek nieznanym rozbitkom podążają jak zawsze wyidealizowany zespół Conway'a, ratujący wszystkich z jednakowym poświęceniem. Pomijając ten (najsłabszy moim zdaniem ) element lekarza wypranego z szarości, otrzymujemy świetną opowieść o zaskakującym kosmosie - jest i wielopokoleniowy statek, są nowi - zaskakujący obcy, przy których Szpital Kosmiczny to mały pikuś - znakomite zwroty akcji. Książka spodobała mi się ogromnie, mimo tego, że nie pada w niej ani jeden strzał ( choć o mały włos nie doszłoby do egzekucji w inny sposób. Świetna książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBuszując w antykwariacie natrafiłam na małą książeczkę, cienką, w czarnej niczym się nie wyróżniającej okładce. Po otwarciu autograf na wklejce. Hmm.. autora nie kojarzyła, ale opis z tyłu był interesujący. Pod koniec lat 70 - tych nie mieliśmy zbyt wielu autorów "zachodnich". Nabyłam za kieszonkowe.
Przeczytałam i zaczęłam pożądać reszty. Przeczytałam powoli w mękach w oryginale ze 4 tomy, a potem po kilku latach, gdy wyszła po polsku reszta serii to ja nabyłam. Stoi sobie na półce, a ja czasem sięgam po nią by nostalgicznie powspominać.
Nie wszystkie tomy serii trzymają poziom, ale warto zapoznać się z każdym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam i zaczęłam pożądać reszty. Przeczytałam powoli w mękach w...