Podwójny kontakt

- fantasy, science fiction
- Szpital Kosmiczny (tom 12)
- Science Fiction
- Double Contact
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Radosław Kot
Zamykająca cykl "Szpitala Kosmicznego" powieść White'a.
Załoga statku szpitalnego Rhabwar, z Priliclą jako medycznym szefem zespołu, trafia w kolejnej wyprawie ratunkowej na uszkodzony statek obcych. Systemy obronne nie pozwalają na udzielenie pomocy, blokując wszelkie urządzenia elektroniczne. Korpus Kontroli, który stracił tam wcześniej patrolowiec, gotów jest potraktować nową rasę jako potencjalnie wrogą. Prilicla nie przyjmuje takiej interpretacji do wiadomości. Rozpoczyna trudne dzieło rozplątania łamigłówki i nawiązania kontaktu z przedstawicielami nowego gatunku. Nie wie, że będzie to dopiero połowa tego, z czym przyjdzie mu się uporać...
Zamykająca cykl "Szpitala Kosmicznego" powieść White'a nawiązuje do najbardziej klasycznych wzorców SF, przypominając w tym utwory Clarke'a czy Hogana. Tyle że z typową dla opowieści o międzygatunowym szpitalu domieszką ciepła, dystansu i humoru.
Kup Podwójny kontakt w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Podwójny kontakt
141 użytkowników ma tytuł Podwójny kontakt na półkach głównych- Przeczytane 86
- Fantastyka 3
- 2025 2
- Science Fiction 2
- Serie 1
- E book 1

Opinie i dyskusje o książce Podwójny kontakt
Przygoda zakończona po raz drugi.
Trzeci raz pewnie znowu za 8 lat, a czwarty to już chyba będzie na emeryturze.
No tak czas leci szybciej jak się czyta przygody takie jak ta.
Przygoda zakończona po raz drugi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci raz pewnie znowu za 8 lat, a czwarty to już chyba będzie na emeryturze.
No tak czas leci szybciej jak się czyta przygody takie jak ta.
Koniec wieńczy dzieło. I na zakończenie cyklu otrzymujemy całkiem fajną i rozbudowaną historię bohaterów szpitalnego światka. Zakończenie całkiem udane z happy endem na końcu. No cóż, to niestety koniec całkiem dobrych opowieści, które w pełni zasłużenie przyczyniły się do polubienia wszystkich postaci. Przeczytałem tę serię ponownie po ponad 20 latach i z przyjemnością mogę stwierdzić, że nie zestarzała się za bardzo. Owszem język niezbyt wyszukany, fabuła nieskomplikowana i problemy opisywane trochę inne, ale to wciąż czyta się z przyjemnością. Przyczyną i jednocześnie zaletą jest oryginalna tematyka, której trudno znaleźć gdzie indziej podobieństwo. Polecam całą serię z pełną odpowiedzialnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBuszując w antykwariacie natrafiłam na małą książeczkę, cienką, w czarnej niczym się nie wyróżniającej okładce. Po otwarciu autograf na wklejce. Hmm.. autora nie kojarzyła, ale opis z tyłu był interesujący. Pod koniec lat 70 - tych nie mieliśmy zbyt wielu autorów "zachodnich". Nabyłam za kieszonkowe.
Przeczytałam i zaczęłam pożądać reszty. Przeczytałam powoli w mękach w oryginale ze 4 tomy, a potem po kilku latach, gdy wyszła po polsku reszta serii to ja nabyłam. Stoi sobie na półce, a ja czasem sięgam po nią by nostalgicznie powspominać.
Nie wszystkie tomy serii trzymają poziom, ale warto zapoznać się z każdym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam i zaczęłam pożądać reszty. Przeczytałam powoli w mękach w...
pająkowaty rządzi!
pająkowaty rządzi!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że to już ostatni tom.
Szkoda, że to już ostatni tom.