Galaktyczny smakosz

Okładka książki Galaktyczny smakosz autora James White, 8373018123
Okładka książki Galaktyczny smakosz
James White Wydawnictwo: Rebis Cykl: Szpital Kosmiczny (tom 9) Seria: Science Fiction fantasy, science fiction
Szpital Kosmiczny (tom 9)
Science Fiction
The Galactic Gourmet
2006-01-01
2006-01-01
Radosław Kot

Kup Galaktyczny smakosz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Galaktyczny smakosz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Galaktyczny smakosz

Jako pomysł bardzo dobry. Coś nowego, coś świeżego. Tutaj jest ok. Ale niestety treść (tym razem autor uderzył w struny ekologiczne) jest tylko przeciętna. Ok, może już jestem zmęczony tą serią (ale w dalszym ciągu uważam za bardzo fajną i lubię),ale w tym tomie zabrakło mi trochę przysłowiowej "ikry". Końcówka zdecydowanie lepsza niż początek , ale ogólnie tylko dla fanów serii.

Najlepsze kosmiczno-medyczne sci-fi. Świetnie się bawiłem. Dr House w kosmosie na sterydach. Cały cykl jest nieziemsko dobry.

Buszując w antykwariacie natrafiłam na małą książeczkę, cienką, w czarnej niczym się nie wyróżniającej okładce. Po otwarciu autograf na wklejce. Hmm.. autora nie kojarzyłam, ale opis z tyłu był interesujący. Pod koniec lat 70 - tych nie mieliśmy zbyt wielu autorów "zachodnich". Nabyłam za kieszonkowe.
Przeczytałam i zaczęłam pożądać reszty. Przeczytałam powoli w mękach w oryginale ze 4 tomy, a potem po kilku latach, gdy wyszła po polsku reszta serii to ją nabyłam. Stoi sobie na półce, a ja czasem sięgam po nią by nostalgicznie powspominać.
Nie wszystkie tomy serii trzymają poziom, ale warto zapoznać się z każdym.

Przeczytałam i zaczęłam pożądać reszty. Przeczytałam powoli w mękach w...

171 użytkowników ma tytuł Galaktyczny smakosz na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Galaktyczny smakosz na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Galaktyczny smakosz

Okładka książki Rakietowe Szlaki tom 1: Antologia klasycznej SF Brian W. Aldiss, Barrington J. Bayley, Dmitrij Bilenkin, Gordon R. Dickson, Alexander Jablokov, Cyril M. Kornbluth, Tuli Kupferberg, Henry Kuttner, R.A. Lafferty, Ursula K. Le Guin, Jurij Nagibin, Robert Sheckley, Theodore Sturgeon, William Tenn, John Varley, Ilja Warszawski, Ian Watson, James White, Gene Wolfe, Robert Zacks, Roger Zelazny
James White
James White
Urodził się i całe życie ( poza kilkuletnim pobytem w Kanadzie) spędził w Belfaście. Pracował jako rzecznik prasowy miejscowej wytwórni sprzętu lotniczego Short Brothers, pisarstwo było jego hobby. Całe życie zmagał się z cukrzyca, to było powodem wcześniejszego przejścia na emeryturę. Miał bardzo słaby wzrok, używał do pisania specjalnej maszyny do pisania.Debiutował na łamach "Astounding Science Fiction". Największą popularność przyniósł mu cykl powieści o medycynie kosmicznej. Autor cyklu opowiadań i powieści o przygodach lekarzy pracujących w Szpitalu Kosmicznym. Cykl ten jest jednym z pierwszych z gatunku space opera. James White był także współwydawcą czasopism "SLANT" i "HYPHEN".

Cytaty z książki Galaktyczny smakosz

James White Galaktyczny smakosz Zobacz więcej