Gwiezdne dziedzictwo

- fantasy, science fiction
- Trylogia Gigantów (tom 1)
- Mistrzowie SF
- Inherit the stars
- 1993-01-01
- 1993-01-01
- 1977-05-01
- 837082157X
- Juliusz W. Garztecki
"- To są klatki z filmu - powiedział Caldwell. Ostatnia pokazywała otwór w skale, szerokości około pięciu stóp. - Takie otwory nie są nieznane na Księżycu, lecz występują na tyle rzadko, by zachęcić naszych ludzi do przyjrzenia się z bliska. Wewnątrz był bałagan. Ale kiedy zaczęli się dokładnie rozglądać, natrafili na coś naprawdę niezwykłego. Pod spodem znaleźli ciało... martwe! Otóż, panowie... On zmarł ponad pięćdziesiąt tysięcy lat temu!." [z okładki]
Kup Gwiezdne dziedzictwo w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Gwiezdne dziedzictwo
Zacząłem czytać dość niedbale... nie mogłem się skupić. Ale po kilku kartkach rozmytej fabuły wątek uderza jak grom z jasnego nieba. Niezwykłe odkrycie na Księżycu. Bam! I zaczyna się. Fabuła pleciona jest jak nić pajęcza wokół znaleziska. Tak samo jak naukowcy zaczynają snuć teorie. Poznajemy coraz więcej hipotez które wydają się mieć wiele wspólnego z faktami (faktami świata książki). Nie są to pomysły bezpodstawne. O nie! Badając znalezisko autor rękami naukowców pokazuje jak współczesna nauka potrafi rozszyfrowywać łamigłówki korzystając z wielu dziedzin: lingwistyki, biologii, astrofizyki, anatomii. Ze wszystkich nici powstaje spory kłębek. A potem: trach! Prolog staje się zupełnie jasny - musiałem wrócić i przeczytać go jeszcze raz :) Książka zatem nudziła tylko przez kilka kartek, potem już nie sposób się oderwać wraz postępem prac naukowców. Czas rozpocząć część drugą...
Oceny książki Gwiezdne dziedzictwo
253 użytkowników ma tytuł Gwiezdne dziedzictwo na półkach głównych- Przeczytane 144
- Fantastyka 6
- Science Fiction 6
- S-F 3
- Papierowe 2
- Sci-fi 2
- Góra 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiezdne dziedzictwo
Okładki nie oddają, bo wyglądają badziewnie, ale to jedna z najfajniejszych trylogii sci-fi, jaką czytałam do teraz. Bardzo fajna książka, dużo niespodziewanych zwrotów a takie lubię. Polecam każdem fanowi fantastyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSF dość stare (z lat 1977-1981),ale czy jare? No tak średnio na jeża – dramatu nie – ma, ale zachwytu też. Gdyby Trylogia Gigantów powstała obecnie, to wyceniłbym pewnie pierwszy tom na pięć, a drugi i trzeci na cztery. Ale to klasyka SF, więc za całość:
WIĘCEJ:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWIĘCEJ:
Choć z ubiegłego wieku, ale jakże mięsiste porządne SF. Od początku do końca zaskakuje zagadkami i pomysłami, opisem technologi, która uzasadnia, że równoległa nam cywilizacja w 2029 dotarła do planet zewnętrznych. Naprawdę warte przeczytania... Może sięgnę po kolejne tomy serii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSubiektywna ocena
Sposób w jaki została napisana i narracja ★★☆☆
Historia, fabuła, temat ★★★★
Postacie, bohaterowie ★★☆☆
Fun i przyjemność z czytania ★★☆☆
Czy bym ją polecił ★★☆☆
Subiektywna ocena
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to----------
Sposób w jaki została napisana i narracja ★★☆☆
Historia, fabuła, temat ★★★★
Postacie, bohaterowie ★★☆☆
Fun i przyjemność z czytania ★★☆☆
Czy bym ją polecił ★★☆☆
----------
Ciekawa wizja rozwoju ludzkości. Świetne opisy badań naukowych - śledziłem je z wypiekami na twarzy, niczym manewry flot kosmicznych Space Opery. Znakomite odkrywanie historii kawałek po kawałku. Rzadki przypadek fantastyki, w której brak konfliktu ( ale odkrywamy wraz z naukowcami echa dawnych starć ) - a książka wciąga jak czarna dziura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna opowieść o pochodzeniu ludzkości, napisana z naciskiem na odkrycia naukowe oraz dyskusje uczonych. Zaskakujacy zwrot w ostatecznym rozwiązaniu zagadki daje dużo satysfakcji. Polecam nie sugerować się okładką. Ma wspólnego z treścią tyle, co fakt, że ktoś kiedyś, przed nami prowadził wojnę. Samego konfliktu zbrojnego w powieści nie ma. To jest fikcja naukowa przez duże "N".
Świetna opowieść o pochodzeniu ludzkości, napisana z naciskiem na odkrycia naukowe oraz dyskusje uczonych. Zaskakujacy zwrot w ostatecznym rozwiązaniu zagadki daje dużo satysfakcji. Polecam nie sugerować się okładką. Ma wspólnego z treścią tyle, co fakt, że ktoś kiedyś, przed nami prowadził wojnę. Samego konfliktu zbrojnego w powieści nie ma. To jest fikcja naukowa przez...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita książka. Pierwszy tom zwiastuje świetną trylogię. Polecam!
Znakomita książka. Pierwszy tom zwiastuje świetną trylogię. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny cykl, napisany z ogromnym rozmachem - w historii przewijają nam się dosłownie miliony lat trwania układu Słonecznego. Gwiezdne dziedzictwo skupia się na odkrywaniu zaczątków całej historii - czyta się z zapartym tchem od deski do deski i nie sposób się oderwać od książki przed jej skończeniem. Co będzie dalej, co odkryją naukowcy? - świetna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety chyba za dużo już s-f przeczytałam gdyż autorowi nie udało się mnie zaskoczyć. Szczerze mówiąc denerwowało mnie to, że niby najlepsi naukowcy ludzkości nie mogą wpaść na to co ja i okazują niesamowite zdziwienie przedstawionymi rozwiązaniami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo to polecam, historia jest dość spójna, akcja wartka i naprawdę dobrze się czyta, więc sięgnę po następne tomy.
Świetna, wciągająca - jak połączenie powieści detektywistycznej z najlepszą dozą sci-fi, z dodatkami w stylu Danikena i wszystko w pospiesznym pociągu - bo czyta się tak szybko, że aż żal że już się skończyła. Świetny kawałek sci-fi