Planeta bez powrotu

Okładka książki Planeta bez powrotu autora Harry Harrison, 8385100032
Okładka książki Planeta bez powrotu
Harry Harrison Wydawnictwo: CIA-Books-SVARO Ltd Cykl: Brion Brandd (tom 2) Seria: Science Fiction [CIA-Books] fantasy, science fiction
Brion Brandd (tom 2)
Science Fiction [CIA-Books]
Planet of no return
1991-01-01
1991-01-01
Ryszard Z. Fiejtek

Kup Planeta bez powrotu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Planeta bez powrotu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Planeta bez powrotu

Skoro powiedziałam A, trzeba było powiedzieć B i sięgnąć po drugi tom przygód Briona Brandda pt. Planeta bez powrotu. Po Planecie przeklętych wiadomo było, czego można się spodziewać.

Harrison zapewnia akcję, akcję i jeszcze więcej akcji.
Tym razem Brion, główny bohater, dzielny zwycięzca Twenties leci na planetę, na której trwa dziwna wojna. W trakcie rekonesansu zginęło już na niej dwóch innych agentów. Dlatego organizacja potrzebowała kogoś inteligentnego, kto będzie potrafił rozwiązać zagadkę i nie zginie od razu po lądowaniu.

💣 Zagadka wojny

Brandd stawia wszystko na jedną kartę – leci na tę planetę tylko z nożem z tworzywa, bez żadnego metalowego elementu. To posunięcie okazuje się właściwe i bohaterowi udaje się przeżyć oraz zacząć gromadzić elementy układanki…Okazuje się, że zagadkowa wojna z każdym kolejnym dniem przynosi więcej pytań, niż odpowiedzi. Nic się ze sobą nie klei, aż do momentu, kiedy Brandd dociera do źródła konfliktu.

Brandd to połączenie Bonda tudzież Chucka Norrisa z MacGyverem. Nie sprawia to jednak, że bohater ten jest kiczowaty. Harrison umie w tworzenie postaci, nawet w kompaktowych powieściach o dość prostych założeniach fabularnych. Zresztą ja tę prostolinijną kompaktowość u niego lubię. To taka niewymagająca rozrywka z niezłymi pomysłami, do tego nieźle napisana.

Trochę dziwię się, że powstały w 1969 roku bohater nie dostał kolejnych zadań w innych miejscach. To mógł być samograj. Widać czegoś więc temu bohaterowi zabrakło, żeby Harrison w niego uwierzył. A szkoda, bo zrobił mi wielką chęć na podobne przygody z głównym bohaterem, od którego wszystko zależy.

Harrison zapewnia akcję, akcję i jeszcze więcej akcji.

Pulp(sience)fiction ale fajne, z przesłaniem :)

Pulp(sience)fiction ale fajne, z przesłaniem :)

Czy w ocenie można się uwolnić od skojarzeń? Chyba nie. Zawsze mimowolnie (lub celowo) porównujemy to co przeczytaliśmy teraz z tym co czytaliśmy w przeszłości. Ludzki mózg po prostu lubi porównania i powtórzenia. Dlatego "Planetę bez powrotu" porównałbym do cyklu o "Stalowym Szczurze", wyjąwszy wątek humorystyczny i prześmiewczy. Taki "Stalowy Szczur" na poważnie. I coś z filmu "Screamers" też.

Książka ma dość dobry potencjał... który rozmył się w realizacji. Akcja wciąga ale... po pierwszych stronach spodziewałem się czegoś nieco innego a zakończenie wydało mi się przyspieszone na siłę. Pomysł był świetny, ale Harrison skupił się na wątku (IMO) pobocznym, który stał się głównym. Dlatego wraz z ostatnią stroną poczułem ukłucie zawodu.

Jednak wciąż oceniam książkę na 6 bo: nie nudzi, pomysł jest ciekawy i polubiłem postać Brion'a Brandd'a.

204 użytkowników ma tytuł Planeta bez powrotu na półkach głównych
77 użytkowników ma tytuł Planeta bez powrotu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Planeta bez powrotu

Okładka książki Amazing Stories vol. 1 Alexander Blade, Philip José Farmer, Daniel F. Galouye, Harry Harrison, H. Beam Piper, James H. Schmitz, Richard S. Shaver, Robert Silverberg, G. L. Vandenburg, Robert Moore Williams

Cytaty z książki Planeta bez powrotu

Dodaj cytat z książki Planeta bez powrotu