Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999

Okładka książki Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999 autora Mariusz Czyżowski, Roman Honet, 8372201757
Okładka książki Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999
8372201757

Kup Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999

OPINIE i DYSKUSJE o książce Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999

Tak, dopiero teraz to przeczytałem (rok 2025). Byłem bardzo ciekaw tej antologii poezji polskiej przełomu tysiącleci – naprawdę podszedłem do niej z otwartym umysłem i szczerym zainteresowaniem. Starałem się czytać uważnie, dając szansę chyba każdemu wersowi, każdej strofie, żeby mnie zaskoczyć, poruszyć, może nawet zachwycić. Niestety, po przewróceniu ostatniej strony mam tylko jedną refleksję: rozczarowanie. Trudno tu odnaleźć coś naprawdę wyjątkowego, coś, co wykraczałoby poza banalne ramy (nie rymy) czy pretensjonalne pozy. Z trudem pewnie znalazłbym pojedyncze utwory, które da się jakoś wyróżnić, ale perełki? To słowo brzmi jak żart w kontekście tej antologii.

Wiele z tych wierszy sprawia wrażenie infantylnych – jakby autorzy zatrzymali się na poziomie emocjonalnej egzaltacji nastolatka, nie oferując głębi ani dojrzałości. Do tego dochodzi irytująca poza. Pozerskie gesty wydobywane z pustki doświadczeń, celebracje ubóstwa intelektualnego, udawanie artystycznej wzniosłości tam, gdzie nie ma śladu autentyczności. Często odnosiłem wrażenie, że te teksty pisano zgodnie z jaką sztampą. Takie to do siebie podobne. A najgorsze? Sporo z tej „poezji” to po prostu słaba proza, która udaje wiersz – rozciągnięte zdania, brak rytmu, zero wyczucia formy. Gdzie podziała się siła języka, precyzja, zaskoczenie?

Zdaję sobie sprawę, że moja ocena jest subiektywna – to, co mnie razi, ktoś inny może uznać za ujmujące czy nowatorskie. Ale to właśnie odczuwam: rozczarowanie i zmęczenie tym zbiorem. Oczekiwałem, że ta antologia pokaże mi, czym żyje polska poezja na przełomie wieków, że wyłuskam z niej głosy świeże, odważne, może nawet rewolucyjne. Zamiast tego dostałem zbiór, który w większości rozmywa się w przeciętności i pretensji. Jeśli to ma być wizytówka współczesnej polskiej liryki, to wolę wrócić do klasyków – tam przynajmniej nuda bywa szlachetna, ale nie irytująca.

Wreszcie coś dla mnie: dobra poezja... Miód! :)

Wreszcie coś dla mnie: dobra poezja... Miód! :)

Moja ulubiona antologia poezji polskiej - niestety powódź zabrała, więc tęsknię.

220 użytkowników ma tytuł Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999 na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999

Okładka książki Romantyczność 2022. Współczesne ballady i romanse inspirowane twórczością Adama Mickiewicza Kacper Bartczak, Miłosz Biedrzycki, Dariusz Bugalski, Helena Burdzińska, Aleksandra Byrska, Łukasz Cabajewski, Jacek Dehnel, Michał Domagalski, Janka Harasimowicz, Anouk Herman, Roman Honet, Kamila Janiak, Aleksandra Kasprzak, Bogusław Kierc, Katarzyna Klein, Adrian Korlacki, Jakub Kornhauser, Maria Krzywda, Jakub Kurzyński, Natalia Malek, Karol Maliszewski, Piotr Matywiecki, Joanna Mueller, Katarzyna Ożgo, Zofia Pacześna, Edward Pasewicz, Anna Podczaszy, Jakub Pszoniak, Natalia Roguz, Bianka Ronaldo, Joanna Roszak, Karolina Sałdecka, Piotr Śliwiński, Katarzyna Szaulińska, Daniel Tamkun, Maciej Topolski, Antonina Tosiek, Grzegorz Wróblewski
Okładka książki 30/30 - 30 Poetek i poetów - 30 lat Serii Poetyckiej SLKKB Dariusz Adamowski, Rafał Baron, Mariusz Baryła, Krzysztof Bieleń, Wojciech Bonowicz, Monika Brągiel, Dariusz Bugalski, Tomasz Dalasiński, Dorota Filipczak, Justyna Fruzińska, Jacek Gutorow, Roman Honet, Sławomir Hornik, Igor Jarek, Radosław Kobierski, Sylwester Seweryn Kołodziejczyk, Dorota Korwin-Piotrowska, Norbert Kulesza, Rafał Muszer, Mariusz Partyka, Adam Pluszka, Teresa Radziewicz, Krzysztof Rejmer, Tomasz Różycki, Robert Rutkowski, Joanna Ślósarska, Ewa Świąc, Marcin Zegadło
Okładka książki Znowu pragnę ciemnej miłości Justyna Bargielska, Miłosz Biedrzycki, Julia Fiedorczuk, Roman Honet, Genowefa Jakubowska-Fijałkowska, Joanna Lech, Jakobe Mansztajn, Joanna Oparek, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Marta Podgórnik, Jacek Podsiadło, Halina Poświatowska, Tadeusz Różewicz, Tomasz Różycki, Marcin Świetlicki, Anna Świrszczyńska, Rafał Wojaczek, Agnieszka Wolny-Hamkało
Okładka książki Przewodnik po zaminowanym terenie Andreas Altmann, Janani Ambikapathy, Marcin Baran, Marian Lech Bednarek, Jacek Bierut, Wojciech Boros, Volker Braun, Jürgen Brôcan, Vahni Capildeo, Cezary Domarus, Mirosław Drabczyk, Bogusław Duch, Olgerd Dziechciarz, Dariusz Dziurzyński, Sławomir Elsner, Elke Erb, Katarzyna Fetlińska, Peter Gehrisch, Sylwester Gołąb, Konrad Góra, Jacek Gutorow, Ivo Harák, Roman Honet, Petr Hruška, Genowefa Jakubowska-Fijałkowska, Jerzy Jarniewicz, Łukasz Jarosz, Dieter Kalka, Gabriel Leonard Kamiński, Joanna Lech, Dawid Majer, Paweł F. Majka, Natalia Malek, Karol Maliszewski, Paweł Marcinkiewicz, Mirosław Marcol, Undine Materni, Maciej Melecki, Piotr Mierzwa, Dariusz Muszer, Waldemar Okoń, Marcin Ostrychacz, Sławomir Płatek, Jacek Podsiadło, Bogdan Prejs, Tomasz Różycki, Bartosz Sadulski, Volker Sielaff, Márton Simon, Krzysztof Siwczyk, Rafał Skonieczny, Alvydas Šlepikas, Gary Snyder, Rimvydas Stankevičius, Karina Stempel-Gancarczyk, Szymon Szwarc, Jaromír Typlt, Adam Wiedemann, Wojciech Wilczyk, Ilona Witkowska, Przemysław Witkowski, Konrad Wojtyła, Agnieszka Wolny-Hamkało, Grzegorz Wróblewski, Adam Zdrodowski, Dominik Piotr Żyburtowicz
Roman Honet
Roman Honet
Roman Honet - (ur. 1974),polski poeta, w latach 1995-2008 redaktor dwumiesięcznika literacko-artystycznego Studium. Przedstawiciel nurtu ośmielonej wyobraźni (termin zaproponował Marian Stala) w najnowszej poezji polskiej; określany mianem jednego z nowych egzystencjalistów. Mieszka w Krakowie. Prowadzi zajęcia z kreatywnego pisania w Studium Literacko-Artystycznym na Uniwersytecie Jagiellońskim. źródło: Wikipedia

Cytaty z książki Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999

Dodaj cytat z książki Antologia nowej poezji polskiej 1990–1999