Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów

Okładka książki Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów autora Irvin David Yalom, 8385452842
Irvin David Yalom Wydawnictwo: Instytut Psychologii Zdrowia PTP nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
The Gift of Therapy: An Open Letter to a New Generation of Therapists and Their Patients
2003-01-01
2003-01-01
Anna Tanalska-Dulęba

Kup Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów

Nie jest to lista sztywnych zaleceń, lecz przesyconym człowieczeństwem i empatią podsumowaniem prowadzonej praktyki autora z uwzględnieniem tego co pomagało autorowi, a co okazało się błędem w relacjach z pacjentem. Książka ciekawa dla obu stro w gabinecie.

Absolutnie zakochana w Autorze, sięgając po jego kolejne książki, jestem coraz bardziej zachwycona. Dar Terapii powinno być pozycją obowiązkową nie tylko wśród studentów czy psychologów.

Gorąco polecam wszystkim przyszłym terapeutom! Przyjemnie i szybko się czyta (są bardzo krótkie rozdziały). Yalom jest naprawdę bardzo inspirującą postacią, w tej książce w swoim lekkim stylu nawiązuje do swoich doświadczeń terapeutycznych i opowiada o różnych lekcjach jakie wyciągnął na przestrzeni lat. Książka zdecydowanie skłania do przemyśleń i jest bardzo przyjemna w odbiorze, nie jest to poważna rozprawa naukowa, tylko raczej zbiór różnych spostrzeżeń i doświadczeń. Na pewno warta uwagi, polecam!

1837 użytkowników ma tytuł Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów na półkach głównych
268 użytkowników ma tytuł Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów

Irvin David Yalom
Irvin David Yalom
Lekarz, autor powieści i prac naukowych, emerytowany profesor psychiatrii na Stanford University, egzystencjalista i psychoterapeuta. Urodził się w rodzinie żydowskiej w Washingtonie w 1931 roku. Dorastał w dzielnicy biedy. Unikając ryzykownego sąsiedztwa spędził większość czasu w domu czytając książki. Po ukończeniu Boston University School of Medicine w 1956r. pojechał uzupełnić swoją praktykę w Mount Sinai Hospital w Nowym Jorku i rezydenturę w Phipps Clinic of Johns Hopkins Hospital w Baltimore i ukończył szkolenie w 1960r. Po dwóch latach służby w armii w Tripler General Hospital w Honolulu, Dr. Yalom rozpoczął karierę akademicką w Stanford University. Uzuskał posadę stałego wykładowcy w 1968r. Jedno z jego osiągnięć to rozwinięcie włąsnego modelu psychoterapii egzystencjalnej. POza działalnością naukową i akademicką zajmował się pisaniem powieści oraz eksperymentowaniem z technikami pisarskimi. W książce "Everyday Gets a Little Closer" Dr. Yalom zaprosił pacjenta do wspólpracy w pisaniu na temat doświadczeń z psychoterapii. Ta książka to zapis dwóch punktów widzenia w patrzeniu na to samo doświadczenie. Jego prace są używane jako skrypty akademickie dla studentów. Jego unikalne spojrzenie na relację z pacjentem/klientem dodano do programu studiów w John Jay College of Criminal Justice w Nowym Jorku. Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne uhonorowało go w 2000 r. nagrodą 2000 Oskar Pfister Award (za istotny wkład w dziedzinie religii i psychiatrii).

Cytaty z książki Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów

Irvin David Yalom Dar terapii. List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów Zobacz więcej