Czarodzicielstwo

Okładka książki Czarodzicielstwo autora Terry Pratchett, 9788374690218
Okładka książki Czarodzicielstwo
Terry Pratchett Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Świat Dysku (tom 5) fantasy, science fiction
Świat Dysku (tom 5)

Oceny książki Czarodzicielstwo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarodzicielstwo

Cały czas jest ok, lubię rincewinda ale trochę mnie zmęczył

Cały czas jest ok, lubię rincewinda ale trochę mnie zmęczył

Już nie taka zabawna jak dwie poprzednie części, ale mniej więcej od połowy zaczęłam się wciągać. Niezawodny Rincewind i jego zdolność przyciągania kłopotów tym razem przeszedł samego siebie - czyżby został (niechcąco) bohaterem?
Aspirujący barbarzyńca, córka bohatera (mordercza, swoją drogą) i dziesięciolatek, który ma moc zniszczyć świat - tak, w tej części znów się dzieje. I tylko odtrąconego Bagażu żal - chociaż on też potrafił nawywijać!

Trzeci tom z cyklu o Rincewindzie w Świecie Dysku.
Rincewind reprezentuje mój ulubiony typ postaci - bohater mimo woli. Pozbawiony talentu do magii , uważa że najprzyjemniejszą rzeczą w życiu jest nuda. " Zdołałby podnieść nudę do kategorii sztuki. Nie miałyby końca rzeczy , których by nie robił" , ale los skazuje go na ratowanie świata. Tym razem przed najpotężniejszym mmagiem - czarodzicielem , który pragnie opanować Świat Dysku.
Towarzyszy mu Conena - najsprytniejsza ze złodziejek , która chce zostać fryzjerką i Nijel Niszczyciel - początkujący bohater.
Jak zwykle mamy do czynienia z humorem Terrego Pratchetta. " Powiedział z cierpliwością , którą tylko o ktok dzieli od zarąbywania toporem" . Obserwuję to zjawisko - ludzie duszą w sobie złośc żeby nagle wybuchnąć . Nie umiałabym jednak wyrazić tego tak pięknie jak autor Świata Dysku.
Mamy tu też trafne uwagi typu : " Możecie mi wierzyć , że nie ma nic straszniejszego od kogoś kto koniecznie chce wyświadczyć światu przysługę".
Warto cieszyć się tą książką.

Trzeci tom z cyklu o Rincewindzie w Świecie Dysku.

11982 użytkowników ma tytuł Czarodzicielstwo na półkach głównych
3058 użytkowników ma tytuł Czarodzicielstwo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarodzicielstwo

Okładka książki Trzynaście kotów Ewa Białołęcka, Eugeniusz Dębski, Jacek Dukaj, Piotr Goraj, Włodzimierz Kalicki, Tomasz Kołodziejczak, Konrad T. Lewandowski, Andrzej Sapkowski, Marcin Wolski, Maciej Żerdziński, Andrzej Zimniak, Iwona Żółtowska
Okładka książki Legendy Orson Scott Card, Raymond E. Feist, Terry Goodkind, Robert Jordan, Stephen King, Ursula K. Le Guin, George R.R. Martin, Anne McCaffrey, Terry Pratchett, Robert Silverberg, Tad Williams
Okładka książki Czarujące obiekty latające Piers Anthony, Robert Bloch, Nelson Bond, Fredric Brown, Angela Carter, Arthur C. Clarke, John Collier, Roald Dahl, Thomas M. Disch, Peter Haining, Harry Harrison, Eric Knight, Stephen Leacock, C.S. Lewis, William F. Nolan, Mervyn Peake, Terry Pratchett, Fletcher Pratt, Robert Sheckley, Cordwainer Smith, Kurt Vonnegut, P.G. Wodehouse, John Wyndham, L. Sprague de Camp, praca zbiorowa
Okładka książki Obłędni rycerze Woody Allen, John Kendrick Bangs, L. Frank Baum, Peter S. Beagle, Robert Bloch, Ray Bradbury, Gilbert Keith Chesterton, Philip K. Dick, Peter Haining, Jerome K. Jerome, Salvatore Albert Lombino, Stan McMurtry, Spike Milligan, Alan Alexander Milne, Mervyn Peake, Terry Pratchett, Peter Sellers, Tom Sharpe, David L. Stone, James Thurber, Ben Travers, Mark Twain, Orson Welles, Donald E. Westlake, Gene Wolfe
Okładka książki W hołdzie królowi Karen Anderson, Poul Anderson, Peter S. Beagle, Gregory Benford, John Brunner, Emma Bull, Stephen R. Donaldson, Martin H. Greenberg, Karen Haber, Barry N. Malzberg, Dennis L. McKiernan, Patricia A. McKillip, Andre Norton, Terry Pratchett, Mike Resnick, Elizabeth Ann Scarborough, Robert Silverberg, Judith Tarr, Harry Turtledove, Jane Yolen, Charles de Lint

Cytaty z książki Czarodzicielstwo