101 Reykjavik

Jacek Godek

Kup 101 Reykjavik w ulubionej księgarnii

Oceny książki 101 Reykjavik

OPINIE i DYSKUSJE o książce 101 Reykjavik

Denerwująca książka. Ja rozumiem, że można mieć taki swój okres "dworski", czy też wzorem przodków Hlynura czas leżenia w ciepłym popiele przy palenisku. Taka rozbiegówka, po której jendak trzeba wstać i dokonać "czynów". Choćby takich "przyziemnych" jak zasadzenie drzewa, budowa domu, intencjonalne spłodzenie (i wychowanie!) syna. Dla jednych to wprzęgnięcie się w system - kierat, w wyścig szczurów. Jak kończy się odmowa podjęcia tej gry pokazuje właśnie puste do bólu życie Hlynura. Obecnie wypełniaczy/zagłuszaczy jest więcej, ale tak czy owak po czterdziestce czeka czarna dziura (wszystko już było),którą wypełnić może tylko rodzina, nie żadne psiecka czy pogoń za karierą, materializm.
O fabule nie ma co się rozpisywać, takie islandzkie Beverly Hills, jak ten serial, bez początku i końca, mniej lub bardziej wydumane perypetie bohaterów.
Z dzisiejszej perspektywy książka to już ramotka, dla ludzi zanurzonych w Sieci 24/7 wizja życia ograniczonego do 80. kanałów tv i kaset video jest zgoła przerażająco ciasna, ja dostaję ataku klaustrofobii na samą myśl, że miałbym tak żyć. Skoro jednak już w tamtych czasach młodziak olany nieco przez starych, edukujący się życiowo z tv i kaset video dochodzi do takiego poziomu zblazowania, to co powiedzieć o "dzisiejszej młodzieży"? Przebodźcowani powiadomieniami ze społecznościówek nie muszą już wychodzić do baru, więc i piją mniej, ale uzależnienie od łatwo dostępnego porno jest niebotyczne. Wielu nastolatków poziomem abnegacji czy wyuzdania przewyższa poziom, do którego rzymski arystokrata czy cesarz dochodził przez 20-30 lat. I skończymy jak Rzym, już kończymy.

Islandia widziana okiem satyrycznego trzydziestolatka, który snuje się tu i ówdzie bez życiowego celu. Całość napisana slangiem młodzieżowym, gdzie Tłumacz p. Godek miał spore wyzwanie, podziwiam. Trochę to za długie było, więc tylko 4+/6

1943

Co za straszny bohater. W sumie to raczej "protagonista", bo "bohater" powinien mieć jakieś skupiające cechy... Niedojrzały, bezrefleksyjny, bezmyślny (choć na swój sposób sprytny),pozbawiony choć krzty empatii, z nieodłącznym papierosem w gębie i prezerwatywą w kieszeni.
A jednak czyta się dobrze, a jednak chce się wiedzieć, co bedzie dalej, choć o nadzieję trudno. Portret nieprzyjemny, ale intrygujący.

795 użytkowników ma tytuł 101 Reykjavik na półkach głównych
108 użytkowników ma tytuł 101 Reykjavik na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 101 Reykjavik

Hallgrímur Helgason
Hallgrímur Helgason
Pisarz i malarz pochodzący z Islandii. Jest autorem trzech powieści, zbioru poezji oraz dwóch sztuk teatralnych. Miał liczne wystawy w Reykjaviku, Nowym Jorku oraz Paryżu, gdzie mieszkał pięć lat. Występował także jako komik i redagował kolumnę satyryczną w jednej z islandzkich gazet.

Cytaty z książki 101 Reykjavik