Polowanie na czarownice

Okładka książki Polowanie na czarownice autorstwa Margit Sandemo
Okładka książki Polowanie na czarownice autorstwa Margit Sandemo
Margit Sandemo Wydawnictwo: Pol-Nordica Cykl: Saga o Ludziach Lodu (tom 2) fantasy, science fiction
Saga o Ludziach Lodu (tom 2)
Heksejakten
2003-04-01
2003-04-01
Iwona Zimnicka
Silje, szczęśliwa żona Tengela, zamieszkała wraz z mężem w dolinie Ludzi Lodu. A jednak dziewczyna tęskniła za stronami, które zmuszona była opuścić. Tu, w dolinie, czuła się wyobcowana. Szczególnie obawiała się starej czarownicy Hanny, która z powodzeniem przekazywała swoje diabelskie sztuczki małej Sol. Nad doliną zawisło niebezpieczeństwo. To właśnie Hanna przewidziała tragedię, a Hanna nigdy się nie myliła...

Kup Polowanie na czarownice w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Polowanie na czarownice

1750 44

Oceny książki Polowanie na czarownice

Opinie i dyskusje o książce Polowanie na czarownice

Nie sądziłam, że przeskoki czasowe będą takie szybkie, ale mimo to bardzo dobrze się czyta historię Silje, Tengela i ich dzieci. Sol mimo swojego wieku faktycznie zachowuje się jak prawdziwa czarownica, co tylko może w przyszłości przysporzyć problemów. Cała rodzina zasłużyła na wszystkie dobre rzeczy, które ich spotkały i którymi ich obdarzono.

Bardzo dobrze śledzi się losy tych bohaterów. Takie trochę obyczajowe fantasy, bo niewiele tu magii. Jestem ciekawa co będzie dalej. Na pewno będę kontynuować serię, polecam też jako audiobook.

Drugi tom cyklu który czytałem dawno temu, czyta się dalej bardzo dobrze. Tło historyczne, polowanie na czarownice, akcja w średniowieczu, brudnym, gdzie dobrze żyło się tylko bogatym, a biedni musieli bardzo się starać by przeżyć.
Tangel wraz z rodziną musi uciekać z Doliny Ludzi Lodu, która zostaje zniszczona a jej mieszkańcy zabici. Rodzina po ucieczce próbuje przeżyć w skrajnie trudnych warunkach, udaje się dzięki pomocy baronówny Charlotty biologicznej matki chłopca wychowywanego przez Silje i Tangela.
Sielankowe życie przerywa ciągła nagonka przeciw czarownicom i sługą diabła, stosy płoną, a że Tangel ma tajemnicze moce i potrafi leczyć, wraz z rodziną są w wielkim zagrożeniu.

8494 użytkowników ma tytuł Polowanie na czarownice na półkach głównych
2263 użytkowników ma tytuł Polowanie na czarownice na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polowanie na czarownice

Margit Sandemo
Margit Sandemo
Margit Sandemo jest norweską pisarką, znaną przede wszystkim z bestsellerowej serii Saga o Ludziach Lodu. Jej książki łączą w sobie romans, kryminał, powieść historyczną i fantastykę. Margit Sandemo jest drugą córką Andersa Underdala i jego żony Elsy Reuterskiöld. Ojciec Margit był Norwegiem, a matka Szwedką, szlachcianką, spokrewnioną ze szwedzkimi rodami Oxenstierna i Waza. Elsa Reuterskiöld zapłaciła za swoje małżeństwo z Andersem Underdalem utratą tytułu szlacheckiego. Poza Margit, małżeństwo Underdal miało czworo dzieci: najstarszą córkę Evę i trzech synów: Andersa, Axela i Embrika. Anders Underdal kupił drobne gospodarstwa Huldrehaugen w Grunke i Moen niedaleko Fagernes. Tam Margit spędziła najwcześniejsze dzieciństwo, tam nasiąkła norweską kulturą ludową, nauczyła się miłości do natury. Małżeństwo rodziców niestety kulało, matka tęskniła za swoimi stronami i ostatecznie wraz z dziećmi wróciła do rodzinnego kraju. Margit dorastała między Szwecją a Norwegią, co zaowocowało m.in. doskonałą znajomością zarówno norweskiego, jak i szwedzkiego. W dzieciństwie Margit Sandemo trzykrotnie stała się ofiarą gwałtu. Wkrótce po pierwszym gwałcie (miała wówczas mniej więcej osiem lat) pojawiły się wizje. Margit Sandemo dostrzegała postaci zmarłych oraz istoty z innych wymiarów, a także tych, których nazywa się duchami opiekuńczymi ludzi, słyszała głosy. Popełniła jednak, jak twierdzi, błąd, opowiadając o tym i trafiła do szpitala dla psychicznie chorych. Powtórzyło się to kilkakrotnie. Dopiero ostatni lekarz, podszedł do problemu z innej strony. Jego diagnoza była krótka: Margit nie jest chora, nigdy nie była. Ma za to dar jasnowidzenia i jedyne, co może zrobić, by odzyskać spokój, to zaakceptować wrodzone zdolności. Miała dwadzieścia jeden lat, kiedy po wojnie wróciła do Valdres, by szukać swoich korzeni. Tam właśnie poznała Asbjørna Sandemo, starszego od niej o osiem lat hydraulika. Ich ślub odbył się w Strängnäs w Szwecji 29 marca 1946. Jak sama napisała w autobiograficznej części ostatniego tomu Sagi o Ludziach Lodu, nie da się przecenić tego, co mąż dla niej uczynił: pomógł jej uporządkować zawikłane, pełne kłopotów i niejasności życie: "Asbjørn to mój punkt oparcia, moje bezpieczeństwo. Bez niego byłabym bezradna". Przez ponad pięćdziesiąt lat byli nierozłączni. Urodziło im się troje dzieci, córka Tove oraz dwaj synowie, Henrik i Bjørn. Asbjørn Sandemo zmarł w 1999 roku. Margit Sandemo, wnuczka norweskiego noblisty Bjørnstjerne Bjørnsona, zaczęła pisać po czterdziestym roku życia. Twierdzi, że gdy zasiadła do swojej pierwszej książki, miała już w głowie trzydzieści gotowych powieści. Tę pierwszą księżkę (De tre friarna, w Polsce znana pod tytułem Fatalna miłość) zakupiło czasopismo, gdzie ukazywała sie w odcinkach. Książki Margit Sandemo znane są przede wszystkim w Norwegii, Szwecji, Danii, Islandii, Finalndii, Polsce, na Węgrzech i w Niemczech. Przede wszystkim, gdyż jedną z nich wydano na Sri Lance; poza tym istnieje pirackie wydanie Sagi o Ludziach Lodu w Rosji.

Czytelnicy Polowanie na czarownice przeczytali również

Królewska nierządnica Gillian Bagwell
Królewska nierządnica
Gillian Bagwell
„Królewska nierządnica” Gillian Bagwell to powieść, która wciąga od pierwszych stron i zostaje w pamięci na długo po zakończeniu lektury. To historia Nell – młodej dziewczyny, której dzieciństwo naznaczone jest głodem, biedą i brutalną walką o przetrwanie na londyńskich ulicach. Pozbawiona wsparcia i perspektyw, podejmuje się najcięższych prac, jakie tylko są w zasięgu dziecka ulicy, aż los prowadzi ją do domu publicznego, gdzie jej zadaniem staje się zabawianie panów. Autorka niezwykle sugestywnie pokazuje drogę Nell: od upokorzeń i strachu, przez stopniowe zdobywanie pewności siebie, aż po życie w przepychu pałacowych dworów u boku samego króla. To opowieść o spektakularnym awansie społecznym, ale też o cenie, jaką trzeba za niego zapłacić. Nell nie jest papierową bohaterką – to postać pełna sprzeczności, emocji i wewnętrznych rozterek. Jej życie to nie tylko luksus i wpływy, ale również samotność, niepewność oraz ciągła walka o własną godność. Choć książka jest lekkim romansem i nie brakuje w niej scen erotycznych (których zazwyczaj nie przepadam czytać),tutaj zostały one wplecione w fabułę w sposób naturalny i spójny. Nie dominują treści, lecz je uzupełniają, dzięki czemu nie przeszkadzają, a wręcz podkreślają realia epoki i drogę, jaką przeszła bohaterka. Największą siłą tej powieści jest jednak fabuła oraz barwnie nakreśleni bohaterowie. Życie, emocje i problemy, z jakimi zmaga się Nell, sprawiają, że łatwo jej kibicować i przeżywać wraz z nią kolejne wzloty i upadki. To historia o przetrwaniu, ambicji i sile kobiety, która mimo przeciwności losu potrafi sięgnąć po więcej. Z całego serca polecam „Królewską nierządnicę” – to wciągająca, poruszająca i zaskakująco głęboka powieść, idealna dla miłośników romansów historycznych z wyrazistą bohaterką w centrum wydarzeń.
Kinga Purgał - awatar Kinga Purgał
Wampiry z Morganville. Księga 3: Pan Ciemności, Godzina Łowów Rachel Caine
Wampiry z Morganville. Księga 3: Pan Ciemności, Godzina Łowów
Rachel Caine
Bishop dąży do otwartego starcia z Amelie, chce ją złamać i podporządkować sobie. W tym celu próbuje siłą zjednoczyć sobie zwolenników Amelie. Ratunkiem dla miasteczka Morganville jest zjednoczenie się ludzi i wampirów, co wcale nie jest takie proste. W końcu obie rasy nie były zbyt zaprzyjaźnione. Myrnin pomaga Claire ochronić jej przyjaciół i uratować Amelie. Wszyscy szykują się do starcia, które z godziny na godzinę staje się coraz prawdopodobniejsze. Claire jest pełna obaw i strachu, jednak nie martwi się o siebie tylko o przyjaciół i resztę mieszkańców. Amelie wykorzystuje przysięgę krwi złożoną przez wampiry aby przywołać wszystkich umarłych. W tym czasie ludzie dzielą się na dwie grupy, tych którzy będą walczyć ramię w ramię z wampirami oraz w Łowców wampirów. Robi się coraz niebezpieczniej przez co Claire jest pod ścianą i musi zawierzyć życie swoje i swoich najbliższych Myrninowi. Mężczyzna jednak nieoczekiwanie zdradza jej zaufanie i oddaje ją w ręce Boshopa. Pradawny wampir przejmuje nad nią kontrolę za pomocą zaklęcia wiążącego, którego treść zapisuje się niczym tatuaż na ramieniu głównej bohaterki. Bishop nie poprzestaje na przysposobieniu sobie ulubienicy swojej córki, zamyka Shane'a i jego ojca Franka w klatce. To podłamuje nastolatkę, która nie jest dopuszczana przez niego do ukochanego. Jakby tego było mało, Claire jako marionetka w rękach Bishopa jest zmuszana do wykonywania jego poleceń. Jednocześnie jest zmuszona do dalszej pracy z Myrninem, wampirem który zawiódł jej zaufanie. Jej niechęć do niego delikatnie gaśnie kiedy Myrnin wyjawia jej, że tak naprawdę ciągle jest w komitywie z Amelie. Dziewczyna jednak nie do końca mu wierzy, przynajmniej do chwili gdy Myrnin podstępnie namawia Bishopa aby pozwolił jej na zobaczenie się z Shanem. Claire zostaje wplątana w podwójną grę, jednocześnie jest kontrolowana przez Bishopa i zostaje wprowadzona w szczegóły planu odbicia miasta. W Mogranville dawno nie było tak niebezpiecznie, nie żeby na co dzień można było czuł się tam bezpiecznie. Czy rozgrywka między Amelie a jej ojcem nareszcie się zakończy? Kto wygra decydujące starcie? Czy wszyscy wyjdą z tego cało?
Darkness_Queen - awatar Darkness_Queen

Cytaty z książki Polowanie na czarownice

Łzy nie mają nic wspólnego ze słabością.

Łzy nie mają nic wspólnego ze słabością.

Margit Sandemo Polowanie na czarownice Zobacz więcej

Bo kiedy wychodzi się z ciemności, słońce wydaje się jeszcze jaśniejsze.

Bo kiedy wychodzi się z ciemności, słońce wydaje się jeszcze jaśniejsze.

Margit Sandemo Polowanie na czarownice Zobacz więcej

Łzy nie mają nic wspólnego ze słabością.”

Łzy nie mają nic wspólnego ze słabością.”