Kobieta na brzegu

- fantasy, science fiction
- Saga o Ludziach Lodu (tom 34)
- Kvinnan på stranden
- 2007-01-01
- 2005-05-01
- Anna Marciniakówna
Andre Brink poszukuje obciążonego dziedzictwem zła potomka Ludzi Lodu z tego samego pokolenia. Ślady wiodą do Trondheim, gdzie pewna kobita urodziła potwornie zniekształcone dziecko. Czy to możliwe, że istnieje jeszcze jedna, nieznana linia Ludzi Lodu? Andre spotyka Mali - bojowniczkę o prawa kobiet, i bardzo mu życzliwą Nette.
Wszyscy troje wyruszają do Szwecji, ale tam czeka na nich trudne do pojęcia zło, pałające żądzą zemsty...
Kup Kobieta na brzegu w ulubionej księgarni
Oceny książki Kobieta na brzegu
4653 użytkowników ma tytuł Kobieta na brzegu na półkach głównych- Przeczytane 4 028
- Saga o Ludziach Lodu 199
- Fantastyka 44
- Margit Sandemo 36
- Fantasy 25
- Saga o ludziach lodu 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobieta na brzegu
Saga o Ludziach Lodu to fantasy z elementami romansu i historii. Momentami wplatają sie elementy horroru. Opowiada o losach skandynawskiego rodu obciążonego klątwą za umowę ze złem. Z pokolenia na pokolenie walczą o odkupienie i przezwyciężenie zła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAndre samochodem (!) wyusza szukać zaginionej gałęzi Ludzi Lodu, potomków Christera Grippa... I o dziwo, dużą część drzewa genealogicznego uzupełnia... A przy okazji przywozi sobie z podróży żonę feministkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam!
Uwielbiam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNareszcie mam poczucie dopełnienia, gdzie mogłam w końcu uzupełnić brakujące ogniwo rodziny. Nawet nie sądziłam, że aż tak mi ciążą te nieznane losy.
Sama Mali jest niezwykłą postacią, która pokazała, jak daleką drogę już przebyłam. Zorientowałam się, że jakoś dziwnie mi czytać o Ludziach Lodu jeżdżącymi samochodami, przecież dopiero co podróżowali konno! Czasy się zmieniają i widzę, że wkraczamy już w ostatnie pokolenia. Nie mogę się doczekać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama Mali jest niezwykłą postacią, która pokazała, jak daleką drogę już przebyłam. Zorientowałam się, że jakoś dziwnie mi czytać o Ludziach Lodu jeżdżącymi samochodami, przecież dopiero co podróżowali konno! Czasy się...
Trochę więcej opowiadania niż akcji. Szukanie kolejnej osoby praktycznie przeniesione na sam koniec książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część jest dosyć spokojna, powiedziałbym że zbyt spokojna, momentami troszkę nudna. Sam wątek wymyślony przez autorkę jest ok, główni bohaterowie dadzą się lubić, chociaż momentami niektórzy z nich są trochę irytujący. Miejmy nadzieję że następnie części będą bardziej ciekawe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym tomie kontynuowany jest wątek jednej z przygód Vanji, która przed laty nad brzegiem morza starała się uratować nieznaną sobie brzemienną kobietę i jej nienarodzone dziecko, noszące znamię Ludzi Lodu. Nie zdołała pomóc obojgu, ale pozostały pewne przesłanki, dające nadzieję na wyjaśnienie tajemniczego zaginięcia Christera, syna Arva Gripa. Może uda się odtworzyć jego losy i wpaść na ślad jego następców? W końcu owo obciążone dziecko musiało być potomkiem kogoś z nieznanej linii rodu.
W tle wskazówki w zapiskach Vanji, i medalion z odłamkiem korzenia mistycznej mandragory, odwiecznego amuletu Ludzi Lodu.
Początki XX wieku. Andre Brink z Ludzi Lodu, syn Benedikte, podejmuje się rozwiązać ową zagadkę. Pomaga mu życzliwa urzędniczka magistratu, Antonette, oraz Mali, prawdopodobna potomkini Christera, pierwsze dziecko Petry, nieszczęsnej tytułowej ,,kobiety na brzegu". Obecnie Mali to charakterna i zaangażowana w obronę praw kobiet sufrażystka. To właśnie dzięki nieocenionej pomocy i uprzejmości Antonette, Andre odnalazł daleką kuzynkę.
Cała trójka wybiera się jednym z pierwszych automobili w Norwegii, do owianego złą sławą lasu w Szwecji, kryjącego złowrogie pozostałości osady Vargaby. Tam przed laty wydarzyła się krwawa masakra, której świadkiem prawdopodobnie był właśnie Christer, i jego ukochana, Kajsa.
Wspomniana trójka, Andre, Mali i Antonette, nie jest świadoma, że zagłębiają się w śmiertelnie niebezpieczne okolice. Tam czyhają nie tylko żądne wendetty dusze okrutnie skrzywdzonych przed wiekami dziewic, ale jeszcze gorsze zło, pragnące odwetu na kimś ze znienawidzonego rodu Ludzi Lodu.
Jest to część niezmiernie wciągająca, wielopłaszczyznowa. Zwłaszcza interesująca dla czytelników, którzy zapoznali się z tomami ,,Diabelski jar" i ,,Demon nocy", ponieważ zostaje tu wyjaśnionych wiele zagadek, pojawiających się w tych tytułach.
Są wątki paranormalne, pojawiają się opiekuńcze duchy Ludzi Lodu, strzegące żyjących krewnych przed niebezpieczeństwami. Są niesamowite, budzące dreszcz historie z przeszłości opowiadane szeptem wieczorami z pokolenia na pokolenie. Jest wątek fanatycznego kapłana, sprowadzającego nieszczęście na osadę, a w konsekwencji i na samego siebie.
Autorka poświęciła też miejsce w tej opowieści samotnej, Antonette, która znalazła się w takim punkcie, że zapragnęła zakończyć nieudane swoim zdaniem życie, ale na szczęście odnalazła miłość, oddanego człowieka, który okazał jej serce i z którym zaczęła swoją nowa drogę. To przykład, że uczucie można znaleźć na każdym etapie życia.
Są i próby odszukania nieznanego ojca Mali, zwieńczone sukcesem, choć dziewczyna przy bliższym poznaniu absolutnie nie akceptuje zachowania i postawy aroganckiego mężczyzny wobec siebie.
Postaci są świetnie wykreowane. Są zaakcentowane ich indywidualne cechy.
No i oczywiście widoczna jest ta niezwykle silna więź rodowa i wzajemna pomoc, cechująca tą rodzinę.
W tym tomie kontynuowany jest wątek jednej z przygód Vanji, która przed laty nad brzegiem morza starała się uratować nieznaną sobie brzemienną kobietę i jej nienarodzone dziecko, noszące znamię Ludzi Lodu. Nie zdołała pomóc obojgu, ale pozostały pewne przesłanki, dające nadzieję na wyjaśnienie tajemniczego zaginięcia Christera, syna Arva Gripa. Może uda się odtworzyć jego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzas odnaleźć zaginionych członków rody Ludzi Lodu i to zadanie spoczywa na barkach Andre Brinka, syna Benedikte i Sandera i wnuka Heninga.
Wyrusza więc do Trondheim żeby odnaleźć ślady Petry, dziewczyny, którą spotkała Vanja w chwili gdy ta popełnia samobójstwo. Jak pamiętamy z historii o Vanji, probowala ona uratować dziecko,które było w łonie Petry gdy ta odebrała sobie życie. Dziecko było martwe ale jego wygląd sugerował,że należy do Ludzi Lodu.
Ciężka przeprawa przed Andre ale spotyka on na swojej drodze kobietę, która mu bardzo pomoże, Nette.
Mamy w tej historii zawarta również inna historie o Dziewicach z Vargaby. Opowiada ona o zaczarowanym lesie, w której straszą dziewice złożone w ofierze i które pragną zemsty na swoim oprawcy.
Obie historie i dziewic i Andre są ciekawe. Powolutku, po nitce do kłębka Andre odtwarza nieznana dotad linie swojego rodu, która prowadzi do zaginionego przed wieloma laty syna Arva.
Czy uda mu się odnaleźć jakiegoś żyjącego krewnego??
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyrusza więc do Trondheim żeby odnaleźć ślady Petry, dziewczyny, którą spotkała Vanja w chwili gdy ta popełnia samobójstwo. Jak pamiętamy z historii o Vanji, probowala ona uratować dziecko,które było w łonie Petry gdy ta odebrała sobie...
Nie będzie to mój ulubiony tom Sagi o Ludziach Lodu, ale nie mogę mu odebrać tego, że był po prostu przyjemny. Zagadka kryminalno-genealogiczna była prosta, ale jednocześnie przyjemna do śledzenia. Podobnie z bohaterami, bo choć Andre do grona mych ulubionych członków rodu zaliczał się nie będzie, to jego charakter, lekko nonszalancki, ale przy tym szczery i serdeczny, bardzo pasował do całości. Mali polubiłam z miejsca za jej bezpośredniość, a Nette była po prostu urocza i choć jej wątek przez większość czasu był raczej smutny, to cieszę się, że i ona zaznała w życiu co nieco szczęścia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kobieta na brzegu" przenosi nas w podróż Andre Brinka za zaginioną linią Arva Gripa - jego synem Christerem.
Poznajemy co się z nim stało po jego zniknięciu,
podążamy ścieżką zemsty, która dotyka potomków Ludzi Lodu - Mali i Andre.
Na szczęście Shira, Sol i Mar pomagają przegnać zjawę pałającą żądzą zemsty.
Kolejny raz Imre pomaga naszym przyjaciołom.
Niestety coraz bardziej widać zakończenie naszej długiej wędrówki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy co się z nim stało po jego zniknięciu,
podążamy ścieżką zemsty, która dotyka potomków Ludzi Lodu - Mali i Andre.
Na szczęście Shira, Sol i Mar pomagają przegnać zjawę pałającą żądzą zemsty.
Kolejny raz Imre pomaga naszym przyjaciołom.
Niestety coraz...