Obcy ptak

Okładka książki Obcy ptak autora Bente Pedersen, 9788375583731
Okładka książki Obcy ptak
Bente Pedersen Wydawnictwo: Ringier Axel Springer Polska Cykl: Raija ze śnieżnej krainy (tom 1) fantasy, science fiction
Raija ze śnieżnej krainy (tom 1)
Fremmed fugl
2008-01-01
2008-01-01
Lucyna Chomicz-Dąbrowska

Kup Obcy ptak w ulubionej księgarnii

Oceny książki Obcy ptak

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obcy ptak

Przesłuchana w audio. Absolutnie nie wciągnęłam się w tę opowieść. Raczej sięgnę po drugą część żeby sprawdzić a nóż coś się lepiej rozwinie.
Trochę mi zgrzytło gdy Raija mówi o Mikkaelu jak o bracie i ma z nim taką relację a jednocześnie darzą się też tym erotycznym uczuciem.

Gdybym miała tę książkę porównać do Sagi o ludziach lodu jak wiele tu oceniających, to pewnie oceniłabym tę książkę na 3/10.

Na chwilę obecną nie jestem zafascynowana ale też nie ma tragedii. Po prostu może być. Może ta historia się jeszcze rozwinie.

W porównaniu do innych 'sag', ta wypada dosyć przeciętnie. Po pierwszym tomie nie nastawiam się na nic ciekawego, bo nic ciekawego się nie stało.

Raija, którą poznajemy jako dziecko i w dosyć nieprzyjemnej sytuacji, wyrusza do Norwegii w towarzystwie osób, które po jakimś czasie zaczyna uznawać za rodzinę. Wśród nich jest chłopiec nieco starszy od dziewczynki, który okazuje jej zainteresowanie i opiekuje się nią - klasycznie jest to zalążek wielkiej miłości, o którą będą walczyć przez kolejne lata.

Największym problemem jest idealizowanie dziewczyny praktycznie od samego początku. Dodatkowo wszystkie zachowania, które nie do końca wydają się dobre (czyli większość) jest jej wybaczana albo przedstawiona w taki sposób, żeby to ktoś inny został uznany za winnego.

Średnie, może rozwinie się w kolejnych tomach.

Kiedyś zafascynowała mnie "Saga o ludziach lodu" wprawdzie to było w zupełnie innym zyciu,ale wspominam z sentymentem.A skoro trafiło mi w ręce coś wg.mnie w poodobnym stylu,to oczywiście sięgnęłam,po pierwszym tomie,uważam że całkiem fajna,trochę naiwna,albo ja juz inaczej patrzę na pewne rzeczy, w każdym razie na pewno będe czytać kolejne tomy.

957 użytkowników ma tytuł Obcy ptak na półkach głównych
306 użytkowników ma tytuł Obcy ptak na półkach dodatkowych