Sekta

Okładka książki Sekta autora Marek Stelar, 9788384411933
Okładka książki Sekta
Marek Stelar Wydawnictwo: Filia Cykl: Nadkomisarz Rędzia (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Nadkomisarz Rędzia (tom 2)
2026-04-15
2021-03-10
9788384411933

Kup Sekta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sekta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekta

35/2026 (audiobook 31/2026)
Zawsze mnie „bawiło” odróżnianie sekt i tym podobnych grup wyznaniowych od powszechnych kultów religijnych. Nie różni ich w zasadzie nic – poza zasięgiem i ilością wyznawców. Opierają się na takich samych mechanizmach manipulacji oraz systemie nakazowo-zakazowym. Tymczasem te pierwsze kojarzą się jednoznacznie pejoratywnie, a zwierzchnikom tych drugich np. stawia się pomniki ;)

Drugi tom opowieści o nadkomisarzu Rędzi tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Fabuła tej powieści w dużym stopniu pokazuje wyżej wspomniane mechanizmy. Ale „Sekta” to przede wszystkim kawał solidnej powieści kryminalnej. Po nieco bezbarwnych „Bliznach” Stelar skrzesał tym razem ognistą historię, dokładnie przemyślaną i angażującą emocjonalnie.
Śledztwo w sprawie serii krwawych zbrodni odsłania kolejne pokłady sprawy sprzed lat a obraz, jaki się z tego wyłania – składnia do moralnego relatywizowania a nawet sympatyzowania ze złem.
Sam główny bohater „mężnieje” i z nieporadnego śledczego z części pierwszej staje się twardym zawodnikiem, którego nie oszczędzają okoliczności. Jeden z wątków powieści pozostaje otwarty – zatem sięgam od razu po kolejny tom tej historii.

Lektor: Adam Bauman

35/2026 (audiobook 31/2026)

Dla mnie książka dobra i ciekawa. W pewnym momencie pogubiłam się od nadmiaru nazwisk i pseudonimów bohaterów. Duzy minus za ostatni ogromnie naiwny i nierealny rozdział.

Szybko się czyta, nawet ciekawy ten wątek z sektą, ale w pewnym momencie za dużo się tam działo trochę poza główną fabułą i nie wszystko zostało wyjaśnione. Trochę przypadkowe niektóre wątki. Pewnie taki był zamysł autora, ale wg mnie to tylko przeszkadzało.

2107 użytkowników ma tytuł Sekta na półkach głównych
359 użytkowników ma tytuł Sekta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sekta

Cytaty z książki Sekta