To, co bezcenne

- literatura obyczajowa, romans
- Hart's Boardwalk (tom 4)
- 2026-03-11
- 2021-09-15
- 2020-08-18
Fani serii Hart’s Boardwalk długo czekali na tę historię – i się nie zawiodą. Pełna pasji opowieść o zaufaniu i odkupieniu.
Dziewięć lat temu Emery Saunders porzuciła wygodne, ale i puste życie miliarderki i przeniosła się do Hartwell, uroczego nadmorskiego miasteczka, gdzie otworzyła księgarnio-kawiarnię. I choć wreszcie mogła żyć tak, jak chciała, za sprawą bolesnej przeszłości nie znajdowała miejsca wśród lokalnej społeczności. Z biegiem czasu zyskała przyjaciół, lecz dla większości mieszkańców pozostała zagadką.
Jack Devlin wiedział, że Emery to miłość jego życia, gdy tylko ją zobaczył. Ale kiedy zdawało się, że zmierzają w dobrym kierunku, los z nich zadrwił. Jack nie miał wyboru: by chronić tych, na których mu zależało, musiał trzymać się od nich z daleka. Nawet jeśli to oznaczało, że złamie Emery serce. Teraz chce za wszelką cenę odkupić swoje błędy. Tyle że ona nie potrafi już mu zaufać. Jack ma ostatnią szansę, by ją przekonać, że to, co ich łączy, jest godne miłosnej legendy Hart’s Boardwalk.
Kup To, co bezcenne w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
To, co najcenniejsze
Seria Hart's Boardwalk mimo mojego uwielbienia dla autorki nie zachwyciła mnie od razu. Pierwszy tom w przeciwieństwie do wielu książek autorki był miłą, miłosną historią, ale zabrakło mi trochę tej iskry, którą dostrzegam w pozostałych książkach. Nie zmienia to faktu, że zauroczył mnie klimat tego miasteczka i liczyłam na to, że poznam zawirowania miłosne bohaterek, które pojawiły się w pierwszym tomie. Tak też się stało i kolejne tomy sprawiły, że bohaterowie stali mi się bardzo bliscy. Dużo humoru, piękna damska przyjaźń i typowa dla małych miasteczek rzeczywistość. Czekałam na czwarty tom, bo Emery wzbudziła moją sympatię od samego początku. Zawsze gdzieś z boku, nieśmiała, samotna i na wskroś dobra, zasługiwała jak nikt, żeby i na jej drodze stanął ktoś dla kogo stanie się całym światem. Z tych wszystkich mężczyzn, którzy mogli zawrócić jej w głowie padło na Jacka, mężczyznę, którego rodzina nie była lubiana wśród społeczności, a on sam dbał o to, żeby opinia jaka o nim krąży, że kolekcjonuje jedynie kobiety, gustując zdecydowanie w turystkach, miała pokrycie w rzeczywistości. Czy tych dwoje ma wobec tego szansę stworzyć udany związek? Losy tych dwojga to historia niesamowita. Latami tych dwoje cierpiało blisko siebie, a jednak strasznie daleko. Żadna kobieta wcześniej nie zrobiła takiego wrażenia na Jacku, dlatego przez wzgląd na swoją destrukcyjną rodzinę chciał chronić Emery, nawet jeśli to oznaczało najgorsze, czyli trzymanie się od niej z daleka. Jak to w miłości bywa, nie udało mu się to w pełni. Kochani jeżeli nie znacie tej serii, to nadrabiajcie. Autorki większości nie trzeba pewnie przedstawiać. W tej książce podobnie jak w pozostałych jest odrobina humoru, trochę bólu, zmagania się z różnymi problemami, by na koniec miłość i tak zwyciężyła. Z przyjemnością wróciłam do tej serii i na wiele godzin przeniosłam się do tego urokliwego miasteczka całym sercem. Polecam!
Oceny książki To, co bezcenne
1191 użytkowników ma tytuł To, co bezcenne na półkach głównych- Przeczytane 723
- 2021 58
- Legimi 21
- 2022 18
- E-book 13
- Ebook 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce To, co bezcenne
Jeśli lubicie urokliwe, pełne czułości historie, ta książka z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Kiedy zaczęłam ją czytać, miałam pewne obawy. Nie znałam wcześniejszych tomów serii i bałam się, że coś mnie ominęło, zwłaszcza że od pierwszych stron pojawia się wielu bohaterów. Na szczęście z każdą kolejną stroną coraz łatwiej było odnaleźć się w fabule. Autorka bardzo szczegółowo wprowadza czytelnika w historię i nie daje odczuć, że brakuje znajomości poprzednich części.
Ale…gdybym znała wcześniejsze tomy, byłabym zła, że autorka tak szczegółowo wszystko przypomina.
Samantha Young zabiera nas do świata Emery i Jacka, których wspólna historia rozpoczęła się dziewięć lat wcześniej. Już w pierwszych rozdziałach poznajemy sekrety ich relacji, długo ukrywane przed mieszkańcami Hartwell. Stopniowo odkrywamy, co sprawiło, że Jack zyskał niechęć lokalnej społeczności i samej Emery. Dlaczego dopiero po latach postanowił zawalczyć o odzyskanie jej zaufania.
Jestem pod ogromnym wrażeniem, że jesteśmy świadkami historii, która rozgrywała się na przestrzeni wielu lat. Dzięki temu ta historia jest inna, wyjątkowa.
Od samego początku pomiędzy głównymi bohaterami wytwarza się niesamowita chemia, ale kto zna książki autorki, ten wie jakie relacje tworzy. Nie ma tu miejsca na pół środki.
Bardzo ciekawiła mnie postać Emery i powód jej nieśmiałości i dystansu, jaki zachowywała wobec innych ludzi. I choć miała ogromny problem z nawiązywaniem nowych relacji, to w tym malowniczym miejscu odnalazła spokój. Mamy tu więc wątek found family.
Mimo wszystko, to Jack okazał się tym bardziej skomplikowanym bohaterem. Początkowo trudno było mu kibicować, zwłaszcza przez sposób, w jaki jednocześnie przyciągał i odpychał Emery. A sprawa z jego przyjacielem? Wow! Całe szczęście w kolejnych rozdziałach odkupił swoje winy.
Książka ta nie jest wyłącznie romansem, lecz opowieścią o przyjaźni i odnajdywaniu swojego miejsca na świecie. Poza tym jej ogromnym atutem jest klimat małego miasteczka. Potrzebowałam takiej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy zaczęłam ją czytać, miałam pewne obawy. Nie znałam wcześniejszych tomów serii i bałam się, że coś mnie ominęło, zwłaszcza że od pierwszych stron pojawia się wielu bohaterów. Na szczęście z każdą kolejną stroną coraz łatwiej było odnaleźć się w fabule. Autorka bardzo...
Kto ma ochotę przenieść się do urokliwego miasteczka, w którym wbrew pozorom dzieje się całkiem sporo?
Witamy w Hartwell! I to po raz czwarty. Jednak seria nie traci na wartości, pomysłach, kreacji bohaterów, czy akcji – nadal wciąga tak samo jak przy pierwszej części. I choć ten tom to wisienka na torcie dla fanów serii „Hart`s Boardwalk” dzięki wzmiankom o dalszych losach bohaterów poprzednich części, czy retrospekcjom z innej perspektywy, to nawet nie znając cyklu spokojnie można odnaleźć się w fabule i bez problemu zakochać się w tej historii.
„To, co bezcenne” nie funduje łatwej i przyjemnej wyprawy, a taką pełną tajemnic, smutku, niesprawiedliwości i straconych lat, które łamią serce. Jednak jest absolutnie warta przebycia! Autorka decyduje się tu na kreację niebanalnych, szalenie złożonych postaci, które wywołują wiele emocji, często skrajnych – jak w przypadku męskiej postaci, Jacka. Emery natomiast momentami wydaje się być, aż nadto – nieśmiała, na wskroś dobra, jednak im lepiej poznajemy ją i jej historię, tym mocniej jej wizerunek i zachowanie mają sens. Young stworzyła dla niej naprawdę świetną i mocną historię, którą niesie na barkach. O magicznym piórze Samanthy pisałam już wielokrotnie i tym razem znowu nie zawodzi, ponownie czaruje naszą wyobraźnię, zabierając do pięknego, nadmorskiego miasteczka, bawi się uczuciami czytelnika, ale też skazuje na ich cały ogrom, przetaczających się przez serce niczym tornado, rozśmiesza i wzrusza. Po raz kolejny hipnotyzuje nas opowieścią o pięknej miłości, która pojawia się nieproszona i wbrew bohaterom, a jednak znajduje się tak bardzo na właściwym miejscu. Lecz nie tylko główne postaci i ich rozterki barwią fabułę, także bohaterowie poboczni wiele wnoszą, a ich losy są równie zajmujące. Ogromnie polecam Wam tę książkę, całą serię i właściwie wszystko, co wyszło spod pióra Samanthy. Jej powieści zwyczajnie nie zawodzą!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitamy w Hartwell! I to po raz czwarty. Jednak seria nie traci na wartości, pomysłach, kreacji bohaterów, czy akcji – nadal wciąga tak samo jak przy pierwszej części. I choć ten tom to wisienka na torcie dla fanów serii „Hart`s Boardwalk” dzięki wzmiankom o dalszych...
Współpraca reklamowa @purple_book_wydawnictwo @authorsamanthayoung
Kiedy Emery Saunders uciekła z pustego, choć opływającego w miliardy życia do nadmorskiego miasteczka Hartwell, pragnęła tylko jednego: spokoju i bezpieczeństwa. Niesamowicie nieśmiała, zmagająca się z głębokimi problemami z zaufaniem, otworzyła wymarzoną księgarnio-kawiarnię. ☕📚 Z czasem powoli wpuściła do swojego życia garstkę przyjaciółek (Jessicę, Bailey i Dahlię),ale przez długie lata jej serce pozostawało szczelnie zamknięte.
Wyjątkiem był on – Jack Devlin. Od pierwszej sekundy, gdy dziewięć lat temu ich spojrzenia się skrzyżowały, Jack wiedział, że Emery to miłość jego życia. Była między nimi magnetyczna więź, która pozwalała Emery zrzucić maskę i otworzyć się na drugiego człowieka. ✨ A jednak Jack stał się źródłem jej największego cierpienia. Zamiast pięknego związku, zaserwował jej lata bolesnych odrzuceń, wysyłał sprzeczne sygnały, a ostatecznie bezlitośnie złamał jej serce, niszcząc to, co wspólnie budowali. 💔
Dlaczego mężczyzna, który kochał Emery do szaleństwa, z premedytacją ją niszczył? Odpowiedź kryje się w mrocznych, toksycznych więzach jego rodziny. Jack jest synem Iana Devlina – najbardziej znienawidzonego, zepsutego i bezwzględnego biznesmena w całym Hartwell. Prawda, o której Emery nie miała pojęcia, była dramatyczna. Jack przez lata poświęcał własne szczęście i dusił w sobie miłość, by ratować rodzinę. 🛡️
Akcja właściwa powieści nabiera tempa w momencie, gdy mroczne sekrety Devlinów wreszcie wychodzą na jaw, a jedynym, wręcz obsesyjnym celem Jacka staje się odzyskanie Emery. Wreszcie może zrzucić maskę i być mężczyzną, jakim zawsze chciał dla niej być. 🔥
Problem w tym, że serce Emery to teraz pogorzelisko. Lata odepchnięć sprawiły, że jej i tak kruche zaufanie legło w gruzach. Dziewczyna stanowczo zamyka się przed nim, nie chcąc po raz kolejny ryzykować emocjonalnego rozerwania na strzępy. Kiedy nowy, niespodziewany skandal w miasteczku zmusza tę dwójkę do spędzania ze sobą czasu, Jack postanawia wykorzystać każdą sekundę, by udowodnić jej swoją przemianę. ⏳
Rozpoczyna się powolna, niesamowicie emocjonalna i pełna napięcia gra w kotka i myszkę. Jack musi odpokutować swoje winy, cierpliwie znosząc mury, które zbudowała wokół siebie dziewczyna. Krok po kroku próbuje odbudować chociażby zwykłą przyjaźń. Emery z kolei toczy morderczą walkę wewnętrzną – z jednej strony paraliżuje ją strach przed ponownym zranieniem, a z drugiej wciąż tli się w niej potężne uczucie do mężczyzny, który tak naprawdę poświęcił własne życie, by chronić słabszych. ❤️🩹
To historia głęboko przesiąknięta bólem, tęsknotą i heroizmem – opowieść o mężczyźnie, który zniszczył samego siebie w imię wyższych wartości, i o kobiecie, która musi znaleźć w sobie niewyobrażalną siłę, by wybaczyć to, co przez lata wydawało się niewybaczalne.
Samantha Young jak zawsze nie bierze jeńców – po raz kolejny zaserwowała mi złamane serce i taki ogrom emocji, że podczas lektury po prostu polały się łzy. 😭 Największym zaskoczeniem tej książki jest jednak dla mnie sam Jack. Znając tego bohatera z poprzednich tomów, gdzie dał się poznać od naprawdę fatalnej strony, w życiu bym nie pomyślała, że zdołam go aż tak polubić! Jego niesamowita, bolesna, ale i piękna przemiana sprawia, że patrzę na niego z zupełnie innej perspektywy. Kibicowanie mu w tej walce o odkupienie i serce Emery było czystą przyjemnością, okraszoną wzruszeniem. 🥺
Współpraca reklamowa @purple_book_wydawnictwo @authorsamanthayoung
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy Emery Saunders uciekła z pustego, choć opływającego w miliardy życia do nadmorskiego miasteczka Hartwell, pragnęła tylko jednego: spokoju i bezpieczeństwa. Niesamowicie nieśmiała, zmagająca się z głębokimi problemami z zaufaniem, otworzyła wymarzoną księgarnio-kawiarnię. ☕📚 Z czasem powoli wpuściła...
Autorka ma bardzo dobry styl pisania. Potrafi do końca zatrzymać czytelnika. Jest to lekka, prosta powieść, która pomimo prostoty potrafi zaciekawić. Książka nie dla każdego. Trochę autorka popłynęła ze scenami łóżkowymi do tego stopnia, że ja dałbym ją do erotyków.
P.S.
Wielki plus dla lektorki (Pola Błasik),która czyta audiobooka. Jej głos i narracja idealnie wpasowuje się z książką, co dodatkowo podnosi walory książki. Jest po prostu niesamowita.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toP.S.
Emery z wyglądu i zachowania przypominała mi Star z "Siedmiu sióstr" od Lucindy Riley. Nieistotny komentarz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo sprytne posunięcie ze strony Young - zostawić na koniec historię Emery i Jacka, ponieważ była to najbardziej intrygująca para w całym zestawieniu HB. Z ogromnym zapałem i zaciekawieniem przedzierałam się przez kolejne rozdziały, aby poznać losy tej dwójki... I prawdę mówiąc, czuję lekki niedosyt. Ale to taki dziwnie pozytywny niedosyt, który zdarza mi się niezwykle rzadko. Zazwyczaj mam dosyć już pewnych scen, czułości, dialogów. A tutaj miałam ciągle ochotę na więcej. Nie czułam znudzenia czy zażenowania, nawet przez moment.
To była historia, której się spodziewałam, i której fabułę łatwo można było przewidzieć, ale mimo wszystko z rozpalonymi policzkami (jak u Emery❤️) przewracałam kolejne kartki.
Skąd się zatem wziął ten wspomniany niedosyt? Czuję, że ta dwójka dostała za mało,i że ja również dostałam ICH za mało. Chciałabym więcej, bo ich relacja bardzo mnie przekonała.
Ponadto, wiedziałam, że naprawienie relacji Coopera i Jacka wyciśnie że mnie sporo emocji - tak też się stało.
Wszystkie braki i niedociągnięcia (jeśli były) - epilog wszystkie je zniwelował. Przepłakałam cały rozdział. Piękne zakończenie całej serii.
To sprytne posunięcie ze strony Young - zostawić na koniec historię Emery i Jacka, ponieważ była to najbardziej intrygująca para w całym zestawieniu HB. Z ogromnym zapałem i zaciekawieniem przedzierałam się przez kolejne rozdziały, aby poznać losy tej dwójki... I prawdę mówiąc, czuję lekki niedosyt. Ale to taki dziwnie pozytywny niedosyt, który zdarza mi się niezwykle...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia część cyklu... Chlip chlip! Ronię rzewne łzy, gdyż fantastycznie bawiłam się na Hart's Boardwalk razem z naszymi bohaterkami i z wielkim smutkiem żegnam się z tym miejscem i z całą serią 🥲 gorąco polecam każdemu, kto ma ochotę na opowieść o ludziach, przyjaźni, związkach i seksie w przecudownej scenerii małego turystycznego miasteczka nad morzem ❤️ może jeszcze kiedyś się tam wybiorę, żeby przeżyć to wszystko jeszcze raz... i mentalnie przejść się deptakiem za rękę z miłością mojego życia 🥰
Ostatnia część cyklu... Chlip chlip! Ronię rzewne łzy, gdyż fantastycznie bawiłam się na Hart's Boardwalk razem z naszymi bohaterkami i z wielkim smutkiem żegnam się z tym miejscem i z całą serią 🥲 gorąco polecam każdemu, kto ma ochotę na opowieść o ludziach, przyjaźni, związkach i seksie w przecudownej scenerii małego turystycznego miasteczka nad morzem ❤️ może jeszcze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę warto sięgnąć po 4 tomy z serii Hart's Boardwalk. Pozytywne i ciepłe historie pokazujące przyjaźń i miłość pomiędzy grupą znajomych. I co by się nie działo w naszym życiu, to są te dwa elementy, które pomagają nam przetrwać nawet najgorsze momenty. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie mocna i wciągająca książka. Nie spodziewałam się tego co tutaj przeczytałam. A epilog... Mocne zakończenie tej serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to moja ulubiona książka z serii. Nie mogłam oderwać się od lektury. Czekałam na poznanie losów bohaterów właściwie od momentu przeczytania pierwszej książki. Polecam